Basenedleggelser kan gi fagforeningsutfordringer for Norwegian

Norwegian ønsker å flytte spanske piloter til Stockholm og Oslo, men fagforeningen mener at de må bli i det spanske basenettet

Publisert: Publisert:

Norwegian varslet sist uke at de vil legge ned aktiviteten på en rekke baser, og endre på ruteoppsettet sitt for å spare penger.

Blant annet skal basene på Mallorca, Tenerife og i Las Palmas på Gran Canaria stenges, i tillegg til tre andre baser. Nå har kampen om hvor de ansatte skal flyttes hen startet.

Norwegian opplyste forrige uke om at de som rammes vil få tilbud om å bytte til basene i Oslo, Stockholm og Madrid, eller til Norwegians langdistansenettverk som driftes med Dreamliner-flyene

Den spanske fagforeningen Sepla krever derimot at de berørte pilotene i Spania må få en flytting til det spanske nettverket, skriver det danske bransjenettstedet Check-in.dk.

Børskommentar: (+) To-tre øre her og der kan gi lottogevinst for Norwegian-aksjonærene

Vil forhandle

Totalt er det snakk om cirka 350 til 400 piloter og kabinansatte som rammes av beslutningen. Fagforeningen Sepla sier at de nå vil innlede forhandlinger med Norwegian.

Les også

Analytiker tror på flere rute- og basekutt: – Blir et mer kynisk Norwegian fremover

– Selskapet har forsikret at det ikke blir snakk om tvunget avskjedigelse, og at det vil være mulig å flytte alle pilotene. Sepla håper dette løftet oppfylles, og peker samtidig på at en omstrukturering skal sikre driften for Norwegian, og sikre langsiktig stabilitet for alle ansatte i selskapet, skriver Sepla ifølge Check-in.dk.

Ifølge fagforeningen har Norwegians beslutning skapt stor usikkerhet hos pilotene, men de gjør det samtidig klart at de er innstilt på å strekke seg langt for å sikre en langsiktig løsning.

Skal kutte tre milliarder

Etter at Norwegian i oktober varslet at de hadde igangsatt et kostnadsprogram som skulle kutte minst to milliarder i kostnadsnivået fra 2019, har selskapet satt i gang en rekke tiltak.

Etter det E24 kjenner til har man internt oppjustert kostnadskuttmålet til tre milliarder, men utad fortsetter selskapet å si at man skal kutte minst to milliarder.

Forrige uke ble det kjent at selskapet før sommersesongen 2019 legger den flere ruter og seks baser i Sør-Europa.

Les også

Fagforeningsleder om Norwegian-kutt: – En trist nyhet

Basene som legges ned:

  • I Spania: Palma de Mallorca, Gran Canaria og Tenerife
  • I Italia: Rome Fiumicino
  • I USA: Stewart (utenfor New York) og Providence, Rhode Island (utenfor Boston)
  • I tillegg vil Norwegian legge ned basene for langdistansepiloter i Amsterdam, Bangkok og Fort Lauderdale, Florida (kabinpersonalet her påvirkes ikke).

Og rutene som kuttes:

  • Fra basen i Roma kuttes rutene til Göteborg, Tenerife Sør, Reykjavik og Tel Aviv. I tillegg reduseres frekvensen på ruten til Helsinki fra seks til fire ukentlige avganger
  • Fra basen på Tenerife Nord kuttes frekvensen på ruten til Madrid fra ni til syv ukentlige
  • Fra basen på Palma kutter selskapet frekvensen på rutene til København (fra 14 til 13 ukentlige), til Oslo (fra 9 til 8), til Düsseldorf (fra 9 til 7) og til Helsinki (fra 7 til 6).
Publisert:

Her kan du lese mer om