Oksesæd er et norsk eksporteventyr

Norsk oksesæd har blitt en ettertraktet handelsvare. I år blir et knippe norske okser fedre til en halv million kalver over hele verden.

SÆDUTTAK: Kjetil Lunde tar ut sæd fra oksen Åshamar, mens Ole Nyhus passer på. Bak dem står Kåre Helge Johnsen (t.v.) og Lars Kristian Bredahl.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

– Dette er gullrekka.

I fjøset på Store Ree gård i Stange viser forretningsutvikler Lars Bredahl stolt frem Geno SAs siste eliteokser.

Oksene er plukket ut etter en grundig analyse av genene. Det skal sørge for at det er de aller beste av dem, de med best forutsetninger for å få barn med god produksjon av melk og kjøtt, god helse og et godt lynne, kommer i produksjon.

– Disse oksene er helt på toppen av avlspyramiden, sier Bredahl.

Denne formiddagen skal Åshamar, en halvannen år gammel okse, i aksjon.

Røkterne leder ham vekk fra de andre oksene i fjøset, inn i et eget rom og bort til det såkalte «fantomet» – en metallkonstruksjon med fire bein, kledd i kuskinn.

Oksen nøler i noen sekunder. Så bykser den opp på «fantomet». Et par støt i en kunstig skjede og Åshamars jobb er gjort. Dagens dose er levert.

Geno SA er nominert til Eksportprisen 2017. Kjenner du en eksportbedrift som fortjener en ekstra oppmerksomhet? Da kan du nominere din favoritt her.

Les også: Oksen Braut er far til 150.000

Til Mongolia

I år oppnådde Geno SA en milepæl i selskapets 80 år lange historie. For første gang eksporterer selskapet mer sperm enn det selger her hjemme.

500.000 doser går til utlandet, 450.000 doser til Norge.

Genene til norsk rødt fe (NRF) er blitt en internasjonal handelsvare, etterspurt i over 30 land. Fra Colombia og USA i vest til Australia i øst fødes det kalver med norske gener.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DISKUSJON: Kjetil Lunde og Lars Kristian Bredahl diskuterer okseavl i fjøset på Store Ree gård.

Bjørn Gulbrandsen, produksjonsleder på Store Ree, har arbeidet i Geno i 18 år. Selv han lar seg overraske når forespørslene kommer fra andre siden av kloden.

– For noen år siden kom en av mine tilretteleggere her løpende med et helsesertifikat til Mongolia. Jeg trodde det var en aprilspøk, men det viste seg at det stemte seg, sier han.

Sett denne?: Her er oksen som nekter å komme på jobb

En av årsakene til at norsk rødt fe er etterspurt, er et målrettet avlsarbeid gjort over flere tiår, der dyrenes helse har vært en av nøkkelfaktorene.


– Å bare produsere sæd og sende den ut i vilden sky, ville ikke gitt den samme gevinsten.

– Det er kolombiegget her. Å bare produsere sæd og sende den ut i vilden sky, ville ikke gitt den samme gevinsten, mener produksjonslederen.

Ny avtale

Oksene som skal bli sædprodusenter på Store Ree, plukkes ut på bakgrunn av egenskapene i DNA'et allerede som tre måneder gamle kalver. De kan komme fra gårder i hele landet, fra Kirkenes til Lindesnes.

TAPPET: Kjetil Lunde viser frem reagensglasset med sæd som nettopp er tappet fra oksen Åshamar.

Når bøndene er betalt, transporteres kalvene til Genos oppforingsstasjon på Øyer. Der blir de blir værende til de er kjønnsmodne, mellom 13 og 15 måneder gamle.

– Da starter deres liv som sædprodusenter. De skal produsere 15.000 doser til det norske markedet. Og det bruker de et snaut halvår på, sier Gulbrandsen.

– Etter det blir de slaktet eller beholdt for eksportproduksjon, legger han til.

Eksport er en relativt ny geskjeft for Geno. Det var først i 2003, da selskapet så at det norske markedet etter hvert ville nå et metningspunkt, at det tok steget ut i verden med etableringen av datterselskapet Geno Global.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GULLREKKA: I fjøset på Store Ree gård står eliteoksene på rekke og rad.

Det startet i det små med enkelte markeder, men ble raskt en større del av virksomheten med egne datterselskaper i Italia, Nederland og England.

I sommer, etter to år med forhandlinger, skrev selskapet under en avtale med den internasjonale giganten ABS om distribusjon i åtte markeder.

– Vi har fått muligheten til bedre distribusjon og bedre kostnadsstruktur. Tre av de mest solgte oksene til ABS i England i oktober var Norsk rødt fe. Det viser hvor seriøst de har tatt jobben. De leverer resultater, sier Bredahl.

– I et land som Italia tar det ofte lang tid å kreve inn penger. Det problemet har vi fjernet. Nå fakturerer vi når vi har fått ordre og resten når salget er gjort, men ikke når pengene skal kreves inn. Så vi er ute av enhver skvis når det gjelder cash, sier han.

Geno omsetter i år for 390 millioner kroner.

Fryses ned

Før Åshamars sperm kan sendes ut til paringsklare kyr i Mongolia eller Colombia, må den gjennom en omfattende prosess.

Fra fjøset sendes den med rørpost til laboratoriet et annet sted i anlegget. Her tilsettes sæden en fortynningsvæske og sjekkes under et mikroskop for å utelukke eventuelle feil.

Sjekk hvor glad senterpartilederen blir av den norske kvalitetsspermen i videoen under:

Deretter kjøles den ned til fem grader og legges over på såkalte strå. Ved hjelp av flytende nitrogen fryses så stråene til minus 196 grader.

MINUS 196: Kvalitetssjef Kristin Ødegaard Rendalen sørger for at flytende nitrogen stiger opp fra beholderen som brukes til å pakke stråene klar til utsendelse.

Så står stråene i karantene i 30 dager, slik at eventuelle sykdommer som oppstår i fjøset, ikke skal spre seg ut i verden.

Deretter pakkes stråene i beholdere med flytende nitrogen, før den sendes med biler til gårder i Norge eller med fly til andre deler av verden.

Lars Bredahl venter at eksporten kommer til å vokse i årene som kommer.

– Vi når snart en million doser totalt, men vi har potensial til å vokse til det dobbelte, kanskje mer, i løpet av tre til fem år, sier han.

– Men vi skal være litt forsiktig. Det har vært veldig tøffe tider i markedet de siste to årene, legger han til.

Gopollen er sønn av Braut, Norges mest eksporterte okse.

Fikk advarsel

Gopollen i bildet til høyre er sønn av Norges mest eksporterte okse, Braut.

Han er også den oksen på Store Ree som er vanskeligst å håndtere, noe som har gjort at han har fått det de i bransjen kaller gult kort. Får han nok et gult kort, er det slutt.

Les historien om Braut, som har 150.000 barn verden over her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eksportprisen 2017
  2. Landbruk

Flere artikler

  1. Turmateventyr startet med konas gryterett i denne garasjen

  2. NATO og NASA på kundelisten til norsk teknologiselskap

  3. Norske produsenter klarer ikke å dekke juletre-etterspørselen

  4. – Det kommer til å bli stygt

  5. Skal vokse videre på kunstig intelligens