Skal bli det største anlegget i verden i sitt slag: Oppdrettsgründer garanterer lusefri laks

Roy Pettersen og Andfjord Salmon tror de har funnet en løsning på oppdrettsindustriens luseproblem. Nå er de i markedet for å hente 120 til 150 millioner kroner. 

GJENNOMBRUDD: Andfjord Salmon, som ble grunnlagt i 2014 av Roy Pettersen, vil kombinere fordelene ved tradisjonell oppdrett i sjø, med fordelene fra landsbaserte anlegg. Her en skisse av det som skal bli et av verdens største gjennomstrømninganlegg.

Foto: Ben-Tommy Eriksen Industridesigner Andfjord
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert: Publisert:

– Lakselus trives ikke i vann dypere enn 20 meter under overflaten. Derfor henter vi vann fra 30 meters dyp i sommermånedene, og går helt ned til 170 meter under vannoverflaten i vinterperioden. Da unngår vi luseproblemer, sier gründer og daglig leder i Andfjord Salmon, Roy Pettersen, til E24.

Gjennombruddet skal komme av å kombinere fordelene ved tradisjonell oppdrett i sjø med fordelene fra landsbaserte anlegg, ifølge selskapet.

Konstruksjon av anlegget skal påbegynnes neste år, ved Kvalnes på Andøya i Nordland.

Andfjord planlegger å hente dypvann med temperatur på 7 grader gjennom hele vinteren, som sendes inn i ti landsbaserte bassenger på et lukket sjøanlegg. Bassengene vil bli senket ned til havnivå, og ved hjelp av et av verdens største gjennomstrømninganlegg med kontinuerlig fornying av friskt sjøvann, vil bassengene skifte vann minst 17 ganger i døgnet.

Les også: (+) Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

Samtidig vil oksygenet i vannet fordeles jevnt utover bassenget vertikalt og horisontalt, gjennom et rensesystem Andfjord har utviklet - som øker trivselen til laksen.

Teknikken skiller seg fra tradisjonelle landbaserte anlegg, som baseres på resirkulasjon med rensing av vann.

– Vi kjører vannet gjennom anlegget som om det var i et sund eller fjordsystem, forklarer Pettersen.

Det vil ifølge pressemeldingen fra selskapet føre til at anlegget blir rømningssikkert, lusefritt og miljøvennlig med god fiskevelferd og vekst.

STORE AMBISJONER: Daglig leder og gründer Roy Pettersen har ståltro på Andfjords konsept, og venter å være i full produksjon i 2023.

Foto: Deadline Media

Koster milliarder

Lakselusen koster ifølge DN oppdretterne rundt fem milliarder kroner i året i behandling og dødelighet, og Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog har tidligere omtalt lakselus som selskapets «største utfordring».

Nå sikter Andfjord Salmon mot full produksjon i 2023 med et fiskevolum på 10.000 tonn i året, som det nylig ble gitt konsesjon for, uten bekymring for lakselus.

– Vi er godt i gang med finansieringen av oppstart-bassenget, der vi vil teste produksjonen med en kapasitet på rundt 1.000 tonn, forteller Pettersen.

Les også

Laksegiganten Salmar knuser forventningene i tredje kvartal - leverer nok et milliardresultat

Selskapet håper å hente 120 til 150 millioner kroner allerede i februar neste år, før første fisk skal inn i anlegget i 2020.

Senere vil Andfjord utvide anlegget til ti bassenger.

Andfjord-sjefen forteller at selskapets fortrinn blant annet ligger i plasseringen av anlegget - som er plassert tett inntil der hvor gulfstrømmen svinger inn mot Norskekysten.

– Den svinger mot høyre og vrir seg inn i Andfjorden, som gjør at det blir høy aktivitet i havet. Naturen har gitt oss noe innovativt, fortsetter Pettersen.

Videre har selskapet sikret seg 500 mål med lignende eiendommer, som gir mulighet for utvidelser opp mot 60-70 tusen tonn. Lokalitetene ligger like ved Andøy Lufthavn, hvor Andfjord senere vil utvikle sitt eget slakteri.

– På lang sikt vil vi stå for hele produksjonssyklusen selv, sier sjefen.

GRUNN TIL Å SMILE: Fra venstre Ben-Tommy Eriksen, Helge Krøgenes og Roy Pettersen fra Andfjord, sammen med leder i Akerblå i Vesterålen, Christine Thomassen.

Foto: Lene W

Lavere kostnader tross innovativ løsning

Pettersen avviser påstander om at prosjektet vil påføre seg for høye kostnader.

– Vi har vesentlig lavere capex (kapitalutgifter) enn andre land- og offshorebaserte lakseanlegg, forteller han, og viser til at energikostnaden ligger på rundt 2 kroner per kiloen.

Til sammenligning referer han til en rapport fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, som viste at andre landkonsept hadde vesentlig høyere energikostnader.

– Vi skal også bygge vindmøller ved anlegget, så vi blir mer selvforsynte med energi.

Sjefen vil ikke uttale seg noe om markedsverdien til Andfjord eller hvorvidt de planlegger å noteres på børsen.

– Men notering på Merkur Markets en gang i fremtiden kan bli et første skritt, legger han til.

STORE AMBISJONER: Daglig leder og gründer Roy Pettersen har ståltro på Andfjords konsept, og venter å være i full produksjon i 2023.

Foto: Deadline Media Sortland

Lang reise

64-åringen startet Andfjord i 2014, og kontrollerer over 50 prosent av selskapet. Han har jobbet i fiskeri- og oppdrettsbransjen siden han avsluttet som fiskerikandidat i 1980.

– Ideen om konseptet fikk jeg en vårdag for 10 år siden der kona og jeg satt og betraktet ei småbåthavn hvor en entreprenør hadde sprengt seg 13 meter under havnivået tett inntil strandkanten rett sør for Sortland. Mens hun nøt naturomgivelsene satt jeg og tenkte på lokaliteten på Kvalnes, forteller han.

– Det er først nylig at myndighetene har åpnet muligheter for å produsere fisk på land uten at det koster skjorta.

Han er sikker på at han en dag kommer til å servere egen laks til middag.

– Jeg ser virkelig fram til den dagen jeg kan få gleden av å fortære egen Andfjord-laks, sier Pettersen.

GJENNOMBRUDD: Andfjord Salmon, som ble grunnlagt i 2014 av Roy Pettersen, vil kombinere fordelene ved tradisjonell oppdrett i sjø, med fordelene fra landsbaserte anlegg. Det vil eliminere lakselus, sier gründeren.

Foto: Deadline Media Sortland
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Fisk
  2. Laks

Flere artikler