ORDFØRERSAKEN SKREMTE SKATTESNYTERNE: Svarte formuer for 12 milliarder meldt inn til futen
Bare i løpet av første halvår har til nå svarte utenlandsformuer verdt 12 milliarder kroner blitt meldt inn til Skatt øst.
266 personer som så langt i år har bedt om skatteamnesti har til nå fått økt sin skattbare formue med 12 milliarder og sin skattepliktige inntekt med 260 millioner. Totalt har 554 personer til nå meldt seg til Skatt øst med skjulte formuer.
- Jeg er overrasket både over hvor mange som kommer og hvor store beløpene blir. Dette kommer til å gi staten betydelige skatteinntekter, sier avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen, leder i Skatt øst til E24.
- Størrelsen på de innmeldte utenlandsformuene er av svært varierende størrelse - fra noen 10.000 til svært, svært store beløp som passerer 100 millioner, legger han til.
Mens mange tror at amnestiet er en ny bestemmelse, presiserer Kristiansen at amnestiordningen er mange tiår gammel.
- Bestemmelse i loven som sier at man slipper straffeskatt om man frivillig melder seg med ønske om å rydde opp stammer like etter krigen. Tidligere, før ordførersaken i 2007, hadde vi imidlertid bare én eller to saker i året, sier Kristiansen.
Ditlev-Simonsen
Han viser til saken som kom opp i 2007 da formuen som familien til daværende ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen, hadde i Sveits ble kjent.
Les også: Innrømmer skatteunndragelse
- Etter dette tok det av. Det ble mye publisitet rundt denne saken, og vi brukte anledningen til å markedsføre amnestiet. I tillegg er muligheten for å bli tatt langt større nå i og med elektroniske verktøy og mer utbredt samarbeid med skatteparadiser, sier Kristiansen.
- Dere har ikke vurdert å tidsavgrense amnestiet for gi folk et sterkere incentiv til å melde inn sine formuer og inntekter raskere?
- Nei, denne loven er gammel og med våre nye virkemidler vil det uansett være bedre for dem som har noe uoppgjort å komme til oss, enn at vi kommer til dem, svarer Kristiansen.
Økt risiko
Risikoen ved å skjule formue og inntekter i utlandet har ifølge Skatteetaten økt betydelig etter at Norge har inngått avtaler om utveksling av opplysninger med over 30 nye land de siste årene.
For å få skatteamnesti må skattyter frivillig og på eget initiativ melde fra til skattekontoret om ikke oppgitte beløp i tidligere selvangivelser, og det før kontrolltiltak er iverksatt. Amnestiet innebærer at man slipper å betale tilleggsskatt på inntil 60 prosent eller å bli politianmeldt. Skatten man skulle betalt, og renter, må betales. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid.