- Det er fake, men av god kvalitet

E24 snakket med en av piratselgerne på Finn.

FAKE VS. EKTE: Her holdes en «fake» eller uekte Louis Vuitton-veske kjøpt fra en kinesisk nettside opp mot den ekte vare. Finn.no sliter med å få stanset salget av uekte varer.

Hyungwon Kang
  • Rasmus Bøgh Holmen
Publisert:,

Nettportalen Finn.no har erklært krig mot piratvarer. Likevel er etterlikningene etter kjente merkevarer bare få tastetrykk unna, også på det norske nettstedet.

E24 har vært i kontakt med en selger av disse varene, og det er lett å få bekreftet at varene er uekte. Selgeren er åpen om at utvalget er stort, og gjør lite for å skjule at varene ikke er ekte.

- Det er fake, men varene er av veldig god kvalitet, sier en selger til E24.

Erklærte krig

Det strider mot norsk lov å selge og importere piratkopier av merkevarer, og forbudet mot piratkopier ettertrykkelig understreket i finn.nos eget regelverk.

For fire år siden erklærte Finn.no krig mot piratkopiene.

Likevel er den interaktive markedsplassen formidler av uekte varer, til tross for at Finn har manuell godkjenning av samtlige annonser.

Finn.no kryr av brukte motevarer. Ofte er det vanskelig å skille mellom hva som er ekte bruktvare og hva som er fake.

Likevel trenger man ikke lete lenge for å finne opplagte piratkopier på nettsiden. Etter bare noen minutters letning finner man etterlikninger av Gucci-sko, Chanel-støvletter og Louis Vuitton-vesker.

Disse selges for noen hundre kroner, mens de ekte produktene selges for mange tusen.

Utvalget stopper ikke med dette. På Finn.no kan man finne skjerf, belter, så vel som andre former for klær og fottøy. Gråsonen mellom hva som er falskt og hva som er ekte kan være vanskelig. Like fullt fremstår enkelte av tilbudene simpelthen for gode til å være sanne.

Store kollasjer

I de mest påfallende tilfellene blir markevarene markedsført på tvers av varegrupper sammen i store annonser. Grupperabatt gis typisk for kjøp av tre eller flere produkter.

En annonse innholder bilder av om lag hundre motesko. I en annen kan man klikke seg gjennom bilder av nærmere femti motevesker. Bildene fremstår jevnt over stilrene og profesjonelle, og ofte satt sammen i store kollasjer.

I flere av de suspekte annonsene vi fant markedsføres produktene som «merkevarer», uten de spesifikke merkenavnene. Bildene levner liten tvil om hva slags merkevarer det er snakk om.

E24 er kjent med at finn.no har blitt varslet om lovbruddet flere ganger. Likevel skal nettstedet ha valgt ikke å ta affære.

- Fører alle varer til en billig penge

- Hei. Jeg ser at du har et stort har et stort utvalg av pene motesko.

- Ja, vi fører alle varer fra alle merkevareprodusentene. Hvilken merkevare og størrelse vil du ha? Ønsker du sko for menn eller kvinner?

- Jeg må nesten tenke litt på det. Selger du andre varer? Hadde det vært mulig å få grupperabatt, hvis jeg kjøper flere produkter?

- Vi selger alle slags moteprodukter. Vanligvis gir vi grupperabatt ved kjøp av mer enn tre-fire produkter. Du virker som en hyggelig fyr, så jeg kan sikkert ordne en grupperabatt for to-tre produkter. Våre varer er av topp kvalitet.

- Takk for det. Dere fører kanskje også matchende produkter da?

- Ja, vi kan også hjelpe deg å få varer av samme kolleksjon.

- Det var veldig billig med noen hundrekroner da. Er dette ekte varer eller piratkopier?

- Nei, de er fake, men veldig god kvalitet da.

- Ok, jeg skjønner. Hvor er det varene kommer fra?

- Mye kommer USA, så kommer en del fra Asia og andre steder i Europa

- Interessant. Du har et stort nettverk med mange varer du da?

- Vi har et stort lager med mange varer av prima kvalitet.

- Hadde vært mulig å komme og se på varene?

- Ja, du er velkommen til å komme og ta en nærmere titt. Du må gjerne orientere deg på Finn.no på forhånd – det meste ligger ute der.

- Ok, da skal jeg sjekke det ut nærmere. Kunne jeg kanskje fått noe mer informasjon?

- Ja, det er bare å kontakte meg gjennom kontaktannonsene på finn. Det meste av informasjon ligger der. Da kan jeg sende over mer informasjon, så kan vi avtale et eventuelt møte nærmere.

Du kan lese kritikken fra NACG (Norwegian Anti Counterfeit Group) og Finns tilsvar her: Ber Finn skjerpe rutinene for piratkopier.

Flere artikler

  1. Ber Finn skjerpe rutinene for piratkopier

  2. Mursteinbit fra 22. juli til salgs

  3. Ny markedsplass: Kjøp en fiks ferdig bedrift!

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette ble for drøyt for Finn.no

  6. Vi legger ut varer for 7,8 milliarder på Finn-torget