Soldater og kollegaer fra Telemark Bataljon sto æresvakt for Claes Joachim Olsson i camp Meymaneh i Afghanistan. Foto: Lars Kroken, Forsvaret.

Flere vil bli soldater

Siden 2004 er ti soldater drept i Afghanistan. Økningen til Telemark Bataljon slår nå alle rekorder.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

«For hver gang vi mister noen, så øker rekrutteringen,» sies det i forsvaret. Det er ikke et paradoks; det er logisk.

I år er det 550 soldater som konkurrerer om ca. 50 grenaderstillinger i Telemark bataljon, avdelingen som sender profesjonelle soldater til utenlandstjeneste. Det er en sterk økning fra tidligere, skriver bladet «Norges Forsvar» i sitt siste nummer.

Det skjer samtidig som tjenesten blir hardere. Hele 78 prosent av de fra Telemark Bataljon som var i Afghanistan høsten 2010, opplevde å bli skutt på. Likevel er det frykten for veibomber som plager dem mest i det daglige, skriver «Norges Forsvar».

Det finnes nemlig verre ting enn å bli skutt på for en profesjonell kriger. Den unge mannen på bildet over døde i en veibombeeksplosjon. Han het Claes Joachim Olsson og omkom i Afghanistan januar 2010, et par måneder før han skulle fylt 23 år.

Han er en av flere som har gitt den profesjonelle soldat et ansikt i norsk offentlighet. Heltens ansikt. Soldatyrket kommer nærmere.

I tillegg kommer at forsvaret selv har åpnet opp, blant annet slik at TV2s og NRKs journalister får langt større frihet til å intervjue og filme soldater i tjeneste.

Hvem skulle gidde å søke seg til det treige forsvaret på 70- og 80-tallet, der hæren ble assosiert med tegneseriefiguren Stomperud? Så endret verden seg. Vi gikk fra et mobiliseringsforsvar til et innsatsforsvar.

Den kalde krigen tok slutt og hæren ble noe annet. Mest tydelig ble det kanskje med Kosovo, der krigen var råere og krigshandlingene nærmere, enn det vi hadde opplevd før. Det fortsatte med Afghanistan.

En generasjon er lært opp til å bruke sykkehjelm på skoleveien og redningsvest i stille vær. De polstres og beskyttes som aldri før av sine curling-foreldre.

Nettopp disse unge får altså lyst til å bli soldater. Kanskje på grunn av noe så enkelt som at de ønsker å gjøre en forskjell. De ønsker å gjør en virkelig god jobb, selv om den er vanskelig. Og veldig, veldig farlig.

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Nytt yrke: Kriger

 2. USA starter nedtrappingen i Afghanistan

 3. Norske soldater i NATOs spydspiss

 4. Sp ønsker historisk økning i forsvarsbudsjettet

 5. USAs militære retter blikket mot Stillehavet