IMF-styret har full tillit til Lagarde

IMF-styret sier de har full tillit til Christine Lagarde som toppsjef. Hun vil ikke anke dommen der hun er kjent skyldig i tjenesteforsømmelse da hun var Frankrikes finansminister.

SKYLDIG: IMF-sjef Christine Lagarde sier at hun ikke vil anke dommen som falt mandag.
Publisert: Publisert:

Styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) sier det har full tillit til at Lagarde evner å effektivt utføre sine plikter som administrerende direktør. Styret roste hennes «fremragende lederskap».

– Det kommer et punkt der man er nødt til å komme seg videre, sier Lagarde. Hun legger til at hun er veldig glad for at hun i stedet for å anke dommen kan konsentrere seg helt og holdent om å lede IMF.

Ikke straff

Mandagens dom falt i franske Cour de Justice de la République, en spesialdomstol som vurderer saker mot regjeringsmedlemmer som er anklaget for å ha brutt loven. Til tross for kjennelsen, vil domstolen ikke straffe henne.

– Vi ville ha foretrukket en klar og enkel frifinnelse. Men det er viktig å merke seg at retten besluttet å ikke idømme Lagarde noen straff, sier hennes forsvarer Patrick Maisonneuve.

Les også

IMF-sjefen dømt for utbetaling til forretningsmann

Sterk leder

Også Frankrike og USA stiller seg bak Lagarde som toppsjef i IMF.

– Lagarde har vært suksessrik i IMF, og regjeringen har fortsatt full tillit til hennes evne til å utføre sine oppgaver, heter det i en uttalelse fra finansminister Michel Sapins kontor. Sapin påpeker at domsavgjørelsen er knyttet til Lagardes handlinger før hun tok lederjobben i IMF.

– Hun er en sterk leder. Vi har stor tiltro til hennes evne til å lede IMF på dette avgjørende tidspunktet for den globale økonomien, sier USAs finansminister Jacob Lew.

Les også

IMF-sjefen risikerer fengselsstraff i korrupsjonssak: – Jeg kommer ikke til å holde munn

Forlikssak

Saken mot Lagarde dreier seg om en omstridt forlikssak i hennes tid som Frankrikes finansminister. Den franske finansmannen Bernard Tapie fikk utbetalt drøyt 400 millioner euro i erstatning etter at det ble meklet fram en avtale i en langvarig tvist mellom ham og den delstatlige banken Crédit Lyonnais.

Lagarde var finansminister og godkjente at tvisten gikk til mekling. Den nå 73 år gamle Tapie ble senere dømt til å betale tilbake pengene.

Lagarde er ikke mistenkt for personlig å ha fått noen fordeler av saken, men hun er tiltalt for grov uaktsomhet som førte til misbruk av offentlige midler.

Teoretisk sett kunne Lagarde ha fått ett års fengsel og en bot på 15.000 euro. (©NTB)

Les også

IMF-sjefen dømt for utbetaling til forretningsmann

Les også

Aktor mener Lagarde bør frikjennes

Les også

– Jeg kommer ikke til å holde munn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om