Statoil saksøkes for klimaendringer

Statoil er et av 37 selskaper som nå saksøkes for å ha sluppet ut ødeleggende drivhusgasser, som igjen bidrar til global oppvarming. Søksmålet kommer fra California i USA.

GÅR RETTENS VEI: Statoil er en av flere selskaper som nå saksøkes for skadelige klimautslipp. Her ved Sleipnerfeltet utenfor Stavanger, hvor Statoil opererer.
Publisert: Publisert:

To fylker og en by i USA har gått til søksmål mot 37 selskaper, deriblant Statoil, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapene beskyldes for å ha bevisst sluppet ut farlige klimagasser, som har bidratt til at temperaturen på jorden har økt.

Ifølge pressemeldingen fra saksøkerne kommer det frem at de ikke selv har råd til å betale for skadene som de hevder at selskapene står bak, og det vises blant annet til økning av havnivået.

Bård Glad Pedersen, Statoils informasjonsdirektør, sier til avisen at Statoil støtter Parisavtalen og effektive tiltak for å nå klimamålene. Han forteller også at søksmålet ikke er den første av denne typen, og at tidligere søksmål har blitt avvist da det er et politisk, og ikke juridisk spørsmål.

Andre kjente selskaper på listen er Exxon, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips, Total, Eni, Rio Tinto og Repsol.

Ifølge nyhetssiden Insideclimatenews sier juridiske eksperter at flere advokater ser at saken har tilstrekkelig potensial for å bli tatt videre. Søksmålet peker også på at selskapene er under anklagelser for «en manglende advarsel».
På en annen side vil søksmålet ha vanskeligheter med å nå fram, da saksøkerne må vise til sammenhengen mellom selskapenes skadelige utslipp og påvirkningen dette har for miljøet i fylkene Marin og San Mateo, samt byen Imperal Beach.

«Disse søksmålene ligner på søksmål rettet mot tobakkindustrien, de kan være vanskelige å bevise», sier Michael Burger, administrerende direktør ved senter for klimaendringer ved Colombia University, til nettstedet.

Les også

Gigantfond tapte gassfeide

Les også

Rettstvist stopper Statoil-boring

Les også

USA ilegger Odebrect milliardbot

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om