Norge skal være rammet av europeisk skatteskandale

Investorer og banker har unnlatt å betale skatt på utbytte og påført europeiske statskasser tap på hundrevis av milliarder, ifølge en rekke europeiske medier. Norge skal være rammet.

  • Eivind Bøe
  • Steinar Rostad Breivik
  • NTB
Publisert:

Et nettverk av investorer og banker skal i en årrekke ha unnlatt å betale utbytteskatt for flere milliarder, ifølge en rekke europeiske medier.

Danmark, Tyskland og Belgia skal være hardest rammet, men også Norge, Østerrike, Sveits, Nederland, Frankrike, Spania og Italia er rammet.

Mediene hevder å ha avslørt en svindel som har påført europeiske statskasser milliarder i tap.

– Det dreier seg om den største skattesvindelen i Europas historie, sier Christoph Spengel, en skatterettsprofessor som har sett på rettsdokumentene, ifølge tyske Die Zeit.

Skandalen skal ha kostet Tyskland, Danmark, Belgia, Frankrike og Italia til sammen 410 milliarder danske kroner. Det tilsvarer drøyt 500 milliarder norske kroner. Bare for Danmark skal skatteskandalen ha kostet 12,7 milliarder danske kroner, skriver Politiken.

Norge skal ha blitt svindlet for 600.000 kroner, men skal etter tips fra Danmark ha stanset ti svindelforsøk på totalt 380 millioner kroner, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Ingen vet nøyaktig hvor mye penger som skal ha forsvunnet ut av de europeiske statskassene.

Svensk bank trekkes inn

SVT som også har tatt del i arbeidet med saken, skriver at en stor del av verdens største banker har vært dypt involvert i det som omtales som Europas største skattetyveri i moderne tid.

Blant bankene som skal være involvert er Deutsche Bank, UBS, BNP Paribas, Barclays, Meryll Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley og Banco Santander.

Også den svenske banken SEB trekkes frem, ifølge TT og SVT.

Banken anklages for å ha hjulpet til med å svindle neste 1 milliard svenske kroner fra den tyske statskassen, noe selskapet fikk 70 millioner svenske kroner for, ifølge Spengel.

– Hvis du er klar over at du er en del av en kriminell gjeng – og det er tilfelle her med SEB – så bryter det med loven, sier Spengel.

SEB benekter å ha gjennomført straffbare handlinger.

Bankens tysklandssjef Johan Andersson skriver i en e-post til SVT at banken opererer i «samsvar med gjeldende lover og forskrifter».

Komplisert opplegg

Opplegget kalles for «cum-ex», latin for «med» og «uten». Det er en komplisert korttidshandel med aksjer, som selgere og kjøpere fysisk ikke eier.

Handelen gjøres i tilknytning til tidspunktet for utbetaling av utbytte på aksjen.

Les også

Hvitvaskingsjeger anklager Nordea for hvitvasking: Økokrim bekrefter å ha mottatt anmeldelse

Opplegget gjør at eierskapet blir diffust og systemet lures. Da kan flere parter, hvis de for eksempel påstår at det i stedet skal betale skatt i utlandet, få skatten tilbakebetalt.

I første omgang gikk trikset ut på å få betalt skatt tilbake to ganger. I de groveste tilfellene skal samme skatt ha blitt betalt tilbake opptil flere ganger.

Til forskjell fra avansert skatteplanlegging handler det ikke om å minimere skatten.

– Regelverket kan variere fra land til land. Da kan man justere aksjehandlenes struktur, men til syvende og sist er det skattebetalerne i respektive land som står for regningen, sier en insider til TT.

Pågått i en årrekke

I de groveste tilfellene skal samme skatt ha blitt betalt tilbake opptil flere ganger. De mindre grove tilfellene handler om å unndra skatt, som det ifølge dokumenter sto oppført som betalt.

– Det er den perfekte forbrytelse ettersom denne pengemaskinen har hentet inn gigantiske pengesummer. Det er som om man har plyndret Fort Knox, bare bedre, for kilden til pengene var statskassen, og den er utømmelig, sier en tysk toppadvokat til Politiken.

Les også

Nøkkelperson i Danske Bank-saken anklager Nordea for hvitvasking

Skatteunndragelsen skal systematisk ha blitt utført av internasjonale storbanker siden 2001, ifølge mediene.

Mediene har gått gjennom over 180.000 hemmelige dokumenter fra blant annet banker, finansvirksomheter og advokatfirmaer, men også fra etterforskningsmateriale fra tysk politi.

De danske mediene DR og Politiken har også jobbet med avsløringen sammen med Le Monde, Reuters, Die Zeit, ARD og en rekke andre europeiske medier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Finansnestor om milliardsvindelsak: – Bankene bryr seg ikke

  2. Slik skal bakmenn ha loppet europeiske statskasser for milliarder

  3. Milliarder tapt i skattesvindelen mot Sverige

  4. – Flere tilfeller av forsøk på tilsvarende skattesvindel i Norge

  5. Danske Bank skal ha krevd inn foreldet gjeld fra danske kunder i årevis