Kongsberg-saken: Mener Dag Tore Sekkelsten brukte morens bankkonto for å skjule penger

Fiktive konsulenttjenester, overføringer av penger til en konto i morens navn og betalinger til selskaper i skatteparadis er noen av elementene som førte til at Økokrim tok ut tiltale mot den tidligere salgssjefen i Kongsberg Gruppen.

TILTALT: Dag Tore Sekkelsten, tidligere salgssjef i Kongsberg Defence & Aerospace, nekter straffskyld.

Foto: VG/Privat
 • Ingvild Sagmoen
 • Geir Molnes
Publisert:,

Dag Tore Sekkelsten er tiltalt for å ha tappet Kongsberg Gruppen for hele 180 millioner kroner, i det som er en av Norgeshistoriens største saker innen økonomisk utroskap.

Han var salgssjef for selskapet virksomhet i Romania i hele tidsrommet de hadde virksomhet i landet.

Sekkelsten er også tiltalt for hvitvasking av penger og grov skatteunndragelse.

Sekkelsten nekter straffskyld, og sier alle avtaler han har inngått har vært til Kongsberg Gruppens beste.

- Var alene

Saken er et resultat av en 2,5 år lang etterforskning av Kongsberg gruppens virksomhet i Romania, som resulterte i at siktelsen mot Kongsberg-konsernet og datterselskapet Kongsberg Defence & Aerospace,, ble henlagt «etter bevisets stilling».

Økokrim mener nå at Sekkelsten har vært alene om de «uberettige» utbetalingene til Romania.

Økokrim opplyser at det er uklart nøyaktig hvor mye av pengene som har havnet hos salgssjefen. I tiltalen vises det til at Sekkelsten har inngått en rekke avtaler med flere selskaper om konsulenttjenester som ifølge Økokrim ikke skal være reelle.

Økokrim mener også at det ble overført 500.000 euro til en sveitsisk konto i morens navn, men som Dag Tore Sekkelsten i realiteten fortsatte å disponere. Den tidligere salgssjefen ble avskjediget i 2015 som følge av opplysningene Økokrim avdekket.

Saken etterforskes også i Romania og Sveits.

Har du tips om denne saken? Kontakt E24s journalister her

Fiktive konsulentoppdrag

I perioden fra 22. mars 2000 til 17. oktober 2003 inngikk Sekkelsten på vegne av Kongsberg Gruppen flere avtaler med selskapet Sandex Limited registrert i Delaware, USA og Atlantic Limited registrert på Isle of Man. Avtalene dreier seg om konsulenttjenester tilknyttet Kongsberg Gruppens kontrakter om utstyr til offentlige kunder i Romania.

(Saken fortsetter under.)

ETTERFORSKNING: Økokrim dropper korrupsjonsbeskyldningene, og går ikke videre med siktelsen mot Kongsberg Gruppen. Den tidligere salgssjefen i Romania, Dag Tore Sekkelsten, er imidlertid tiltalt for økonomisk utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Mellom 2000 og 2007 skal salgssjefen ifølge Økokrim ha sørget for at Kongsberg Gruppen utbetalte 6.452.950 euro og 14.500.000 dollar til Sandex Limited og Atlantic Limited.

Økokrim mener imidlertid at ingen av selskapene utførte konsulentarbeid for Kongsberg Gruppen, eller at de ikke utførte arbeid som sto i forhold til de betalinger som selskapene mottok fra Kongsberg Gruppen.

BAKGRUNN: Økokrim tiltaler tidligere salgssjef

Skal ha overført penger til konto i morens navn

For å skjule pengene skal Sekkelsten ifølge tiltalen ha overført litt over 500.000 euro fra sin konto i Crédit Agricole i Zürich til en annen bank i Australia. Derfra gikk pengene til Sheik Pedro Foundation hos Crédit Agricole.

Økokrim henlegger korrupsjonsaken mot Kongsberg Gruppen

Denne kontoen hadde blitt opprettet like før overføringen, med Sekkelstens mor som rettighetshaver. Økokrim mener imidlertid at det var Sekkelsten selv som fortsatte å disponere kontoen. Pengene ble overført gjennom en sveitsisk mellommann som Økokrim peker ut som en sentral person i saken.

Saken etterforskes også i Romania og Sveits.

2014: Økokrim siktet Kongsberg Gruppen for korrupsjon

Tror Sekkelsten handlet alene

– I denne saken tyder det på at salgssjefen har operert alene i Norge. Men det er en svært alvorlig tiltale som er tatt ut, fordi den gjelder store summer og representerer et grovt tillitsbrudd overfor Kongsberg Gruppen, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til VG/E24.

Hun understreker at det kun er snakk om en tiltale og ikke en dom.

– Har dere oversikt over hvor pengene har havnet?

– Det har vært en veldig komplisert etterforskning med tanke på å finne ut hvor pengene har havnet. Noen av pengene er sluset tilbake til salgssjefen selv. Men det utgjør en mindre del av pengene, sier Djupesland.

Penger til skatteparadiser

Hun viser til at en del av pengene også har havnet i selskaper med base i ulike skatteparadiser. I tillegg er det også tatt ut flere millioner i kontanter som Økokrim ikke vet hvor er nå.

– Vi har fulgt pengene et stykke på vei. Men med for eksempel kontanter er det vanskelig å vite hvor de til slutt havner. Vi kan følge alle pengene ut av Kongsberg Gruppen og første ledd videre i pengestrømmen, sier Djupesland.

Hun forteller at Økokrim ikke har kunnet bevise at pengene er brukt til bestikkelser i Romania. Derfor er heller ikke Sekkelsten tiltalt for korrupsjon, men for grovt økonomisk utroskap.

Les også

Walter Qvam gir seg i Kongsberg Gruppen

Djupesland forteller at Økokrim antar at det vil bli krevende å kunne hente tilbake en vesentlig andel av pengene.

Flere avtaler

I september 2006 inngikk Sekkelsten ifølge tiltalen en avtale med selskapet Global Trade Group Limited registrert på St. Vincent & Grenadiene gjennom en sveitsisk mellommann. Også denne avtalen gjaldt angivelige konsulenttjenester.

Ifølge tiltalen skal salgssjefen ha sørget for at Kongsberg Gruppen utbetalte 1.050.048 euro til selskapet, selv om det ikke ble levert konsulenttjenester. Økokrim mener at hele eller deler av dette beløpet ble viderebetalt fra selskapet til Dag Tore Sekkelsten.

Sekkelsten skal også ha sørget for at Kongsberg Gruppen økte sin betaling til selskapet Omnilogic fra 65,7 millioner kroner til i 100.871.911 kroner uten at det ble gjort endringer i den opprinnelige avtalen.

Les også

Økokrim og Kongsberg Gruppen vurderer agentavtaler forskjellig

Selskapet var underleverandør i en avtale Kongsberg Gruppen hadde med det rumenske innenriksdepartementet. Økokrim mener at den økte utbetalingen på 35 millioner var i strid med Kongsberg Gruppens interesser.

Strafferammen for grovt økonomisk utroskap seks års fengsel.

– I denne saken kommer i tillegg skatteunndragelse og hvitvasking, men hva straffepåstanden blir i retten, vil ikke jeg uttale meg om nå, sier Djupesland til E24.

Avviser straffskyld for utroskap

Sekkelstens advokat Christian B. Hjort i advokatfirmaet Hjort forteller at Sekkelsten ikke ønsker å kommentere tiltalen i detalj.

– Han ønsker imidlertid å fremheve at alle de avtalene han inngikk og foretok på vegne av Kongsberg i Romania var for å ivareta Kongsbergs interesser. Han erkjenner derfor ikke straffskyld for utroskap. Han ønsker også å understreke at alle betalinger til disse konsulentene var godkjent og attestert i Kongsberg, sier Hjort til VG.

– Hadde han ikke fullmakt til å selvstendig inngå avtalene?

– Han forhandlet avtaler på vegne av Kongsberg. Alle disse avtalene var godkjent av Kongsberg, sier Hjort.

Han opplyser at Sekkelsten ikke ønsker å kommentere de andre tiltalepunktene.

Når det gjelder påstanden om at utbetalingene til og avtalene med konsulentselskapene skal ha vært godkjent av selskapet, svarer Kongsberg Gruppens kommunikasjonsdirektør følgende:

– Hva som faktisk har skjedd vil bli kartlagt i straffesaken, og vi må avvente resultatet av den før vi kommenterer noe ytterligere, sier Lie til VG/E24.

Dag Tore Sekkelsten har ikke besvart VG/E24s henvendelser tirsdag kveld.

Les også

Økokrim dropper saken mot Kongsberg – men tiltaler tidligere salgssjef

Les også

- Såpass uklart at vi ikke helt visste hvordan vi skulle ta tak i det

Les også

- Vi har alltid hatt nulltoleranse

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Korrupsjon
 3. Kongsberg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Økokrim om Kongsberg-saken: Delte utbytte av million-svindel

 2. Korrupsjonsekspert om tiltalt salgssjef: – Gjort til syndebukk

 3. Klart for ankesak mot tidligere Kongsberg-direktør

 4. Annonsørinnhold

 5. Romania: Etterforsker mistanke om hvitvasking og misbruk av innflytelse

 6. Korrupsjonssaken i Romania: Tidligere Kongsberg-direktør dømt i tingretten