Prinsessebeskyttet organisasjon begjært konkurs av kemneren

Special Olympics, med prinsesse Märtha Louise som ambassadør, må møte i skifteretten neste uke.

AMBASSADØR: Prinsesse Märtha Louise under mottakelsen for å markere den norske innsatsen i Special Olympics Winter Games i Sør-Korea. Nå må den norske avdelingen av organisasjonen møte i skifteretten, begjært konkurs av Skatt Øst.
Publisert: Publisert:

Nå kan det bli satt en stopp for organisasjonen som jobber med idrett for mennesker med utviklingshemming. Special Olympics Norge (SON) må nemlig møte i Oslo byfogdembete neste uke, begjært konkurs av Skatt Øst.

- Vi venter på en bevilgning på to millioner kroner fra Kulturdepartementet. Bevilgningen fikk vi gjennom revidert statsbudsjett i mai. Fortsatt har vi ikke sett noe til pengene, selv etter mye kommunikasjon frem og tilbake til departementet, sier styreleder Paal Aamaas til E24.

Departementet sier til E24 at det krevdes flere purring før SON leverte nødvendige regnskapstall, og da de kom og en revisor gikk gjennom tallene, viste det seg at gjelden var større enn tidligere opplyst.

Special Olympics internasjonalt kan spores tilbake til 1962 da søsteren til tidligere president John. F. Kennedy inviterte til sommercamp i hagen sin. Siden har organisasjonen vokst til over 4,2 millioner deltakere i over 170 land, og de er nå verdens største sportsorganisasjon for barn og voksne med utviklingshemming.

Håper på utsettelse

Den norske grenen ble offisielt registrert i 2007. Prinsesse Märtha Louise, fotballstjernen John Arne Riise og advokat John Christian Elden er blant ambassadørene til organisasjonen.

Organisasjonen må ikke forveksles med Paralympiske leker, som er de offisielle olympiske lekene for utøvere med fysisk funksjonshemming.

Aamaas sier de har vært i møte med byfogden og fått utsatt saken med begrunnelsen om at tildelingen av midlene fortsatt var under behandling i departementet. Neste tirsdag må organisasjonen derimot møte hos byfogden.

- Der håper vi å kunne legge frem en endelig beslutning fra departementet med endelig bevilgning av midler.

Regnskapsrot

SON står oppført med ti uoppgjorte betalingsanmerkninger på til sammen drøyt 700.000 kroner. Kravet fra kemneren er oppført til 120.000 kroner.

Foruten skatt skylder organisasjonen blant annet 79.000 kroner til Norges Skiforbund, 130.000 kroner i husleie til Bjerke Travbane Eiendom og 291.000 kroner til Quality Hotel. Det siste kravet stammer fra 2012.

Les også

Märthas engler daler for andre år på rad

Siden oppstarten i 2007 har organisasjonen fått karakteren C fra kredittratingsselskapet Soliditet, og siden 2009 har de frarådet å gi SON kreditt.

- Levd fra hånd til munn

Regnskapstallene for fjoråret viser at organisasjonen hadde en omsetning på 2,7 millioner kroner, med et underskudd på 357.000 kroner.

Samlet gjeld var 1,3 millioner kroner.

I sommer gikk Geir Smeby av som generalsekretær, og Stål-Rune Jensen tok over sjefsroret. Smeby står oppført med en lønn på 1,4 millioner kroner. Til E24 sier Smeby at den summen inkluderer tidligere utestående lønn han hadde i organisasjonen fra helt tilbake til 2006, og at hans egentlige årslønn var 650.000 kroner.

Lønnen for 2012 oppgis til drøyt 500.000 kroner i regnskapet.

Sjekk nøkkeltallene her

- Den bakenforliggende årsaken til at jeg gikk av, var at jeg ønsket tryggere arbeidsvilkår. Organisasjonen hadde levd fra hånd til munn, og da det dukket opp andre tilbud, slo jeg til, forteller Smeby.

Siden han ikke lenger har en rolle i SON, vil han ikke kommentere saken som skal opp neste uke. Han er derimot ikke overrasket over at det nå ser ut til at det ender i konkurs.

Kun generalsekretæren igjen

SON har sagt opp hele staben, foruten Jensen, men Aamaas sier at de tidligere ansatte kan leies inn skulle det bli nødvendig.

- Dessverre har vi gått til det skrittet å måtte si opp folk. Hvis vi ikke får gjennomslag under rettsmøte, er vi konkurs. Da stopper all aktivitet opp, sier styrelederen som sier at de gjør hva de kan for å fortsette driften.

Båndene mellom organisasjonen og Fremskrittspartiet er tette. Både Smeby og styremedlem Per Arne Olsen er medlemmer i partiet. I regjeringsplattformen til Solberg-regjeringen er organisasjonen nevnt, hvor det står at regjeringen skal «sikre trygge og stabile rammebetingelser for Special Olympics Norge».

- Likhet for loven

Partiet har fremmet forslag i Stortinget om at organisasjonen skal sikres midler til det viktige arbeidet de gjør i fjor. Daværende helseminister Jonas Gahr Støre avslo forslaget om statsstøtte, hvor Ap-lederen viste til at organisasjonen ikke var medlem av Norges Idrettsforbund og at de hadde en sponsoravtale med spillselskapet Eurolotto.

Under årets arbeid med revidert nasjonalbudsjett, hadde Frp og Høyre fått med seg Ap, KrF og Venstre på å gi SON to millioner kroner i statsstøtte. Det er disse pengene organisasjonen foreløpig ikke har fått.

Morten Stordalen, som er Frps representant i familie- og kulturkomiteen, sier til E24 at han syns SON har gjort mye bra for dem med psykisk utviklingshemming.

- Men når de ikke utfyller kriteriene fra departementet til å få pengene, må det være likhet for loven, sier Stordalen til E24.

Ifølge NRK var det Stordalen som sikret SON to millioner kroner i statsbudsjettet.

På verstingliste

Organisasjonen endte i sommer på Innsamlingskontrollens OBS-liste. Listen utarbeides for å «bevisstgjøre givere samt å advare mot mulige useriøse innsamlinger og organisasjoner», ifølge deres hjemmeside (ekstern side).

Bakgrunnen for at de endte på verstinglisten, er at de samler inn penger via Bistandshuset, som tar 75 prosent av de innsamlede midlene - kun 25 prosent ender opp hos organisasjonen.

SON eier forøvrig 40 prosent av det Fagernes-baserte selskapet, som i fjor omsatte for 31,2 millioner kroner og fikk et resultat på 119.000 kroner.

Aamaas forsvarer bruken av Bistandshuset som innsamler.

- Det er den eneste måten vi som en liten ideell organisasjon, uten et stort innsamlingsapparat, kan få penger inn på. Hjelperne våre er foreldre til barn som allerede har store utfordringer hjemme. Vi har levert de rapportene som trenges til Innsamlingskontrollen.

I fjor sto inntekter fra innsamlede midler, gaver og lignende for i overkant av to millioner kroner.

Les også:

Branson: - Noen ganger er det kun veldedighet som funkerTeater-utbetaling stanses etter manglende økonomikontrollRapport: – Dårlig økonomi i norsk filmbransje

Publisert: