Storbank dømt til å betale over 31 milliarder til etterlatte et dødsbooppgjør

JP Morgen må ut med over fire milliarder dollar etter håndteringen av dødsboet til tidligere IT-direktøren Max Hopper, har en Dallas-jury bestemt.

TAPTE I RETTEN: JP Morgan & Chase Co. beordres til å betale en nesten ufattelig sum i erstatning til enken og barna til avdøde Max Hopper.

Foto: Eric Thayer Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Erstatningsbeløpet tilsvarer over 31 milliarder norske kroner, men vil ifølge Bloomberg etter all sannsynlighet bli redusert i en ventet ankesak.

Selv om de faktiske skadene i erstatningstilfellet begrenser seg til fem millioner dollar, har juryen tilkjent en straffeerstning på åtte milliarder dollar, 62 milliarder kroner. Advokat Alan Loewinsohn, som representerer Hoppers enke Jo Hopper, sier at noe av straffeerstatningen kan være ført dobbelt, og han anslår derfor at erstatningsbeløpet vil ende opp mellom fire og åtte milliarder dollar, eller 31 og 62 milliarder norske kroner, om du vil.

Hyret inn for dødsbø

Problemene startet da Max Hopper døde i 2010. Han etterlot seg verdier for mer enn 19 millioner dollar, men ikke noe testamente.

Hopper var mest kjent for reservasjonssystemet Sabre, som ble benyttet av fly- og togselskaper, hoteller, reisebyråer og lignende bedrifter. Han hadde, i tillegg til styrelederverv i Sabre, også lederstillinger i American Airlines og Bank of America gjennom en innholdsrik karriere.

Ved Hoppers bortgang ble JP Morgan hyret inn som administrator for boet.

– Grusom behandling

«Istedenfor uavhengig og upartisk å innhente og dele opp verdiene i boet, brukte banken årevis på å frigi grunnleggende eiendeler innen kunst, inventar, smykker og, ikke minst, Mr. Hoppers samling av 6.700 golfkøller og 900 flasker med vin. Enkelte av eiendelene ble ikke frigitt på mer enn fem år», opplyser de etterlattes advokat i en uttalelse.

Partene har sittet fire uker i retten, før JP Morgen ble dømt for å ha misligholdt sine forpliktelser som forvalter av boet.

«Nasjonens største bank har behandlet meg på grusomt vis, og denne dommen gir beskyttelse for andre mot å bli behandlet dårlig av banker som tror de er for mektige til å holdes ansvarlige», sier enken Jo Hopper i den samme uttalelsen.

Ikke overraskende har JP Morgan en annen oppfatning av saken. De mener tvert imot at de har opptrådt på en profesjonell måte, og at de har hatt familiens beste i tankene.

De tror også at juryens avgjørelse ikke vil bli stående.

«Dette overstiger åpenbart enhver mulig tolkning av erstatningsrettslige forhold under loven i Texas», skriver talsmann Andrew Gray i JP Morgan i en epost til Bloomberg.

Dyrere enn Madoff

Årsaken til at det er usikkerhet rundt summen de etterlatte blir sittende igjen med, er at den klart største delen av erstatningsbeløpet er straffeerstatning.

Les også

Milliardbøter til Deutsche Bank for hvitvasking

Amerikansk høyesterett har imidlertid tidligere begrenset erstatningsutbetalinger til ren skadeerstatning, som i dette tilfellet er under fem millioner dollar.

Om straffeerstatningen ender på fire milliarder dollar, vil dette tilsvarer omtrent to tredjedeler av JP Morgans samlede resultat i andre kvartal. Det vil være blant de største sanksjonene den noensinne har blitt ilagt – mer omfattende enn etter Bernie Madoff-saken, men «kun» en snau tredjedel av forliket etter finanskrisen.

Les også

– Null verdt

Les også

JP Morgan-sjefen vil sparke ansatte som handler bitcoin

Les også

JPMorgan skal flytte hundrevis av ansatte ut av London

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. JPMorgan Chase

Flere artikler