Økokrim: Nordmenn stadig mer utsatt for utenlandske bedragere

Digitalisering gjør nordmenn stadig mer utsatt for massebedragerier fra utenlandske forbrytere, ifølge Økokrims trusselvurdering for 2018.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

«Bedragerier på internett er typisk pop-up-kriminalitet som spres raskt, har kort varighet, og det er vanskelig å forutse både innholdet og spredningsmønsteret», heter det i Økokrims trusselvurdering.

Der vises det til at både nordmenn og norske bedrifter er attraktive mål for bedragere på nett.

Økokrim viser til politiets innbyggerundersøkelse der 5 prosent svarer at de er blitt utsatt for svindel på nett, mens bare 19 prosent av disse sier at de har anmeldt forholdene

– Dette gir politiet og myndighetene nye utfordringer og stiller høyere krav til tverretatlig samarbeid, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea om nettsvindlerne i en pressemelding.

Økokrim trekker fram stans av transaksjoner som viktige strategier for å hindre bedragerier rettet mot norske bedrifter. Videre beskrives det overordnede trusselbildet som relativt stabilt.

Skatte- og avgiftskriminalitet beskrives som den største trusselen innen tradisjonell økonomisk kriminalitet. Økokrim skriver at de oftere avdekker mistanke om skattesvik av nordmenn som har meldt utflytting fra Norge, men bor i landet store deler av året.

«Økt informasjonsutveksling mellom land forventes å føre til avdekking av flere slike saker», opplyser Økokrim i trusselvurderingen.

Politiorganet skriver også at korrupsjonsrisikoen knyttet til lokal forvaltning er blitt klarere, blant annet innen plan- og byggesaksforvaltning. Innen arbeidslivskriminalitet har misbruk av foretak blitt en større del av trusselbildet.

«Merverdiavgiftsbedrageri utført med fiktiv fakturering fortsetter å være en av hovedkildene til profitt. Det vil bli mer utfordrende for potensielle kunder å avsløre arbeidslivskriminalitet når virksomhetene i økende grad fremstår lovlydige», skriver Økokrim.

Les også

Norsk selskap utsatt for direktørsvindel: Millionbeløp gikk til konti i Hongkong

Les også

Theranos-skandalen: De ni løgnene som felte Silicon Valleys «wondergirl»

Les også

Legemiddeltopp dømt til fengsel for svindel

Her kan du lese mer om

  1. Svindel
  2. Økonomisk kriminalitet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fersk rapport: 22.525 bedragerier anmeldt i 2018

  2. Økokrim med varsku: – Coronakrisen skaper muligheter for ny kriminalitet

  3. Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike

  4. Annonsørinnhold

  5. – Alle som har hatt befatning med en straffbar handling blir etterforsket

  6. DNB anmelder flere corona-bedragerier