Begynte som «matchmaker» for bofeller: Nå har Unite Living har fått med seg tungvektere på laget

Leieportalen begynte som en «matchmaker» for romkamerater. Nå har Unite Living videreutviklet konseptet med et splitter nytt forvaltningssystem for utleiere, og fått med seg DNB Ventures og Krogsveen på laget. 

SATSER: Ola Svalheim i DNB Ventures (t.v.), og to av gründerne bak Unite Living, Risul Islam (midten) og Christian Wierød (t.h.).

Foto: Stig B. Fiksdal
  • Nina Tuv
Publisert:

I 2016 startet to unge og en litt mer erfaren gründer opp leieportalen Unite Living (tidligere Uninite). Den skulle gjøre det enklere å finne seg romkamerater som man kunne etablere et kollektiv sammen med.

Christian Wierød, Øyvind Hasund Dahl og Risul Islam laget en tjeneste som lignet påfallende mye på en datingtjeneste. Den fungerte så bra at gründerne fikk et problem: kundene kom ikke tilbake igjen.

Derfor har de brukt de siste par årene på å utvikle konseptet videre, forteller daglig leder og gründer Christian Wierød til E24.

– Vi traff ikke helt spikeren på hodet første gangen, men vi har lært på veien. Jo bedre jobb vi gjorde med å matche folk, jo færre kom tilbake. Der skoen virkelig trykket, derimot, var at utleiere satt med Excel-ark opp etter ørene helt uten system og kontroll på objektene sine, sier Wierød.

Nå har de bygget et automatisert, robotisert og skybasert forvaltningssystem for utleiere som skal ta seg av hele livsløpet for leieforholdet.

– Vi har bygget et Airbnb på steroider for langtidsleie, slår gründeren fast.

Det skulle det vise seg at mange hadde stor tro på.

Les også

Nå kan du «date» deg til et kollektiv

Hentet 7 millioner i emisjon

DNB Ventures har nylig gått inn i Unite Living med 7 millioner kroner i en emisjon. Det verdsetter selskapet til 60 millioner kroner.

– Unite Living har laget en utrolig bra plattform som gjør hverdagen enklere for dem som leier ut, og etter hvert leietagere også. Det er morsomt å følge opp selskaper som utfordrer det allerede etablerte, sier Ola Leithe Svalheim i DNB Ventures til E24.

Han mener Unite Living er en god match for DNB Ventures, som ble opprettet i 2017 og fikk 250 millioner kroner til disposisjon for å investere i oppstartsselskaper.

– Målet med DNB Ventures er å finne selskaper som kan bidra til å levere neste generasjons kundeopplevelser, sier Svalheim, som mener det er stjerner i sikte for Unite Living.

Som et resultat av emisjonen har DNBs sjef for IT-arkitektur, Christian Svantorp, fått en plass i styret i Unite Living.

Les også

17-åringer planlegger panteautomat for snus

Utviklet sammen med Krogsveen

Leieportalen har også fått 2,5 millioner kroner i risikolån fra Innovasjon Norge. Pengene skal brukes på å styrke utviklingsteamet og ansette flere personer på kundeservice og salg.

For omtrent halvannet år siden gikk tungvekteren Krogsveen inn med 2 millioner kroner. De trengte et nytt forvaltningssystem for boligutleie, mens Unite Living trengte en ny forretningsmodell.

– Vi fant ut at vi kunne samarbeide om å utvikle systemet. Dette er et glimrende eksempel på hvordan en stor, tung aktør går sammen med en ung startup for å komplementere hverandre, sier Wierød.

– Det geniale er at vi har sydd dette systemet sammen med det vi allerede hadde. Tidligere stoppet det etter at leietagere og utleier hadde funnet hverandre, sier gründeren.

Over 20 profesjonelle utleiere og meglere har nå tatt i bruk systemet, hvor de forvalter omtrent 2.500 boligobjekter med rundt 5.000 leietagere. Unite Living har totalt 18.000 brukere på plattformen sin – mot rundt 7.500 da E24 snakket med dem sommeren 2017.

Svalheim i DNB Ventures beskriver dette som «en utrolig vekst» og noe av grunnen til at de har valgt å satse på det unge selskapet.

I tillegg til Krogsveen Boligutleie har eksempelvis M3 Utleie og Sem & Johnsen Boligutleie tatt i bruk systemet.

SER LYST PÅ FREMTIDEN: Ola Svalheim i DNB Ventures (t.v.), Risul Islam og Christian Wierød.

Foto: Stig B. Fiksdal

Vil gjøre utleiemarkedet bedre

Forvaltningssystemet tar seg av hele leieprosessen for både utleier og leietager. Det fungerer som en regnskapsfører i skyen, og er kompatibelt med alle ulike økonomisystemer utleiere har fra før.

Alt utleiemegler eller forvalter gjør, kan nå implementeres i ett system. Det være seg digitale leiekontrakter, oppfølging og innbetaling av husleie, varsler om dette og lignende.

Les også

DNB klar for å vokse i forbrukslån: – Vi skal være en aktør i dette markedet

– Målet er å løse alle tenkelige situasjoner i et leieforhold. Slik vil vi også bidra til et mer profesjonelt utleiemarked, sier Wierød.

Foreløpig er det meglere og profesjonelle utleiere som bruker systemet, men tanken er at private aktører i fremtiden kan bruke Unite Living-systemet direkte.

Han mener løsninger dekker et behov i markedet som har ligget langt bak i den digitale utviklingen lenge. Samtidig vil de gjøre det enklere for utleiere å forholde seg til lovverket.

– Vi er nå innenfor et skifte som kalles prop-tek. Det vi gjør, er nok i skjæringspunktet mellom dette og fin-tek. Vi skal få boligutleie inn i den digitale tidsalderen, sier Wierød.

Prop-tek er en ny terminologi som ofte brukes til å beskrive nye, teknologisk innovative produkter eller forretningsmodeller innen for eiendomsbransjen, mens fin-tek er ekvivalenten til finansbransjen.

Les også

Dette krever styret av den nye Innovasjon Norge-direktøren

Ser til utlandet

Gründerne bak Unite Living har siden begynnelsen også hatt en ambisjon om å utvide utenfor norske landegrenser. De siste årene har de vært mye i New York, blant annet gjennom Innovasjon Norges Entrepreneurial Marketing-program.

– Vi har utforsket proptek-miljøet der og mulighetene for ekspansjon. Konklusjonen ble at det er mest nærliggende å satse på Skandinavia først og deretter Berlin eller London, sier Wierød.

– Men jeg skal aldri si aldri – får vi et bra markedsvindu i New York, har vi mange gode kontakter der, legger han til.

Før neste emisjon skal de ta en strategisk beslutning på hvilket internasjonalt marked det skal satses på.

– Det vil bli en større emisjon hvor mye av kapitalen vil gå til å tilpasse systemet for et internasjonalt marked, sier gründeren.

Les også

17-åringer planlegger panteautomat for snus

Les også

– Nordmenn er mer risikovillige enn svensker

Her kan du lese mer om

  1. Gründere
  2. Bolig
  3. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tre år etter oppstarten er selskapet hans verdsatt til 60 millioner kroner

  2. Nytt hopp i Obos-prisene

  3. Andelen kvinnelige gründere øker

  4. Annonsørinnhold

  5. Bolighandelen blir heldigital

  6. Finansierer utdanningen ved å gi kinesiske babyer navn