Cruiseskipene letter anker igjen. Nå er dette verdens største.
Verdens cruiseskip er i ferd med å forlate opplagsbøyene. Samtidig får flåten flere nye skip. Mange av de eldste – miljøverstingene – har havnet på skraphaugen under koronaen.
Få næringer har tapt mer på koronapandemien enn cruisebransjen. I lange perioder har nærmest samtlige av verdens cruiseskip ligget i opplag. Flere av de store amerikanske og europeiske rederiene har hver for seg tapt over 100 milliarder kroner det siste halvannet året.
Neste år er de avhengige av å seile for å unngå konkurs.
– Men nå er bransjens mørkeste periode over. Vi kan se fremover mot lysere tider, uttalte Richard D. Fain i en pressemelding for noen uker siden.
Han er toppsjef i det delvis norskeide rederiet Royal Caribbean Cruises Ltd. (RCCL), med hovedkontor i Miami.
Nye seilingsmønstre – utvider sesongen
Den optimistiske meldingen fra RCCL-sjefen har smittet over på norske aktører. Arthur Kordt hos den norske cruiseagenten European Cruise Service er en av nestorene i norsk cruisenæring. Fra ham er meldingen klar: Nå kommer cruiseskipene tilbake.
– I Norge blir neste år slik det var i 2019, før koronaen, fastslår han med stor sikkerhet.
Men noe har endret seg. Skipsanløpene kommer til å spre seg utover året i større grad enn tidligere. I tillegg registreres det en viss dreining i valg av havner:
- Tradisjonelle cruisehavner som Geiranger og Flåm går tilbake på grunn av miljøkrav.
- Jakten på alternative havner har gitt havner som Vik og Nordfjordeid samt noen byer flere anløp.
– Vi strever med å forklare verden at vi har ledig kapasitet uten at det vil oppstå trengsel om vi fyller den, sier Kordt.
Har sendt over 25 skip til opphugging
Koronaen har også bidratt til å få fortgang i flåtefornyelsen. I løpet av halvannet år er over 25 av de eldste og mest forurensende skipene blitt solgt til opphugging. Det er fem-seks ganger så mange som i femårsperiode før koronaen.
Trenden illustreres best ved et opphuggingsverft i Tyrkia. Noen kilometer nord for Izmir har gamle cruiseskip ligget på rekke rad i ett år, mer eller mindre opphugget.
– Vi har aldri opplevd noe lignende, har Kamil Onal uttalt til flere medier det siste året.
Onal er styreleder i Tyrkias forening for verft som spesialiserer seg på skipsopphugging. Tidligere hugget de stort sett opp bare gamle lasteskip. Nå går de løs på cruiseskip også.
Flere av cruiseskipene som nå blir hugget opp, har vært gjengangere i norske havner. Blant disse finner vi 56 år gamle Marco Polo og 33 år gamle Astor.
Flere nye og større skip
Opphuggingen har ført til en delvis fornyelse av flåten. Til tross for koronapandemi og store tap, har de største rederiene holdt fast på byggeprogrammet. Neste år kommer minst 12 nye større skip på markedet, inkludert skip fra både Carnival, Royal Caribbean, and MSC Cruises. De fleste av dem tar minst 3000 passasjerer, flere av dem over 5000.
Men ingen slår Wonder of the Seas. Etter to års byggetid kan det 362 meter lange skipet overta posisjonen som verdens største cruiseskip. For noen dager siden forlot giganten verftet i franske Saint Nazaire.
De første passasjerene får gå om bord i mars. Innen den tid tror rederiene at mye skal være på vei tilbake til normalen.
Har seilt med redusert kapasitet
Flere rederier som Aftenposten/E24 har vært i kontakt med, bekrefter at de har en opptrappingsplan utover vinteren og våren.
- Costa Cruises har nå fem av 12 skip i drift.
- Syv av Norwegian Cruise Lines’ 17 skip er i drift.
- MSC Cruises har 13 av 20 skip i drift.
- Hos RCCL er 17 av 26 skip tilbake.
– Vi har hatt en forsiktig tilnærming til gjenåpningen av cruisetilbudet, med blant annet redusert kapasitet om bord, opplyser PR-sjef Lucy Radford i RCCL.
På land får trolig cruiseskipenes retur en blandet mottagelse. Utfordringer knyttet til utslipp samt masseturismen den representerer, har gitt næringen et omdømmeproblem.
Skaper jobber – sliter med omdømmet
Men næringen har tatt skritt for å møte kritikken. Det installeres landstrømanlegg, og flere av de nye skipene går på naturgass. Men det er fortsatt et stykke igjen. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at cruiseturismen skaper jobber på land innenfor alt fra transport til guidevirksomhet.
Ifølge Arthur Kordt hos European Cruise Service er 2000 leverandører i Norge mer eller mindre avhengige av cruiseindustrien. Mange av dem har slitt det siste halvannet året.
– Det at cruiseskipene er kommet i gang igjen, vil berge en god del av disse bedriftene, mener han.