Ny rekord for lakseprisen

Aldri før har lakseoppdretterne fått bedre betalt. Med 93 kroner pr. kilo i forrige uke satte prisen en solid rekord.

Laks foret opp i merdene satte prisrekord siste uken før påske.
 • Sigurd Bjørnestad - Aftenposten
Publisert:

Oppdretterne av laks kan feire med ekstra store påskeegg i år. I forrige uke fikk de 93,21 kroner pr. kilo for fersk laks, melder Statistisk sentralbyrå.

Aldri før har prisen for eksporten vært høyere. Siden september i fjor har prisen gått rett til værs fra litt over 50 kroner pr. kilo.

Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet forklarer oppgangen med tilbud og etterspørsel. – Rett før påske og i påskeuken har vi ekstra høy etterspørsel. Samtidig er det lite slakting rundt påsken. Dette driver opp prisen, sier han.

Lakseprisen har steget siden i høst takt med gjenåpningen etter pandemien.

– Restaurantene ute i Europa har åpnet opp og etterspør mer laks. Samtidig har hjemmeforbruket holdt seg oppe og er høyere enn før pandemien. Mange har fortsatt med hjemmekontor og spiser mer hjemme, sier Aandahl.

Redusert slakting

Samtidig er slaktingen i vinter redusert på grunn av kaldt vær i fjor høst. Da tar det lengre tid før laksen er oppe i slakteklar vekt på 4–5 kilo.

Nå opplever oppdrettsnæringen det beste av to verdener: høy pris for det de leverer grossistene uten tilsvarende prisoppgang ute hos de europeiske sluttkundene.

– Det tar alltid litt tid før den høye prisen til produsentene når ut til forbrukerne, sier Aandahl.

Når dette skjer, kan markedet svekke seg, sett med næringens øyne.

Les også

Norske laksebaroner er blitt nær 17 milliarder rikere siden nyttår

Les også

Sjømateksporten opp til ny rekord på over 12 mrd. i mars

God fortjeneste

Fortjenesten på laksen er god. Nettavisen iLaks.no meldte tidlig i april at oppdrettsselskapet Grieg Seafood hadde en produksjonskostnad på 42 kroner pr. kilo ved sine anlegg i Rogaland og Finnmark.

Kostnaden gjelder for 1. kvartal i år. I kvartalet varierte ukesprisen for eksportert laks mellom 67 kroner og 88 kroner pr. kilo. Det betyr en driftsmargin opp mot rundt 50 prosent.

Slike driftsmarginer er det få andre næringer om kan varte opp med. Et offentlig utvalg foreslo i 2019 såkalt grunnrenteskatt på oppdrett.

Dette er en ekstra skatt på ekstra fortjeneste som oppstår fordi næringen er styrt av et gitt antall konsesjoner. Omfanget av konsesjonene er blant annet styrt av hensyn til miljøet i fjordene.

Stortinget avviste forslaget. Oppdrettsnæringen fikk fra i fjor i stedet en avgift pr. kilo sløyd laks og ørret. I år er avgiften 40,5 øre pr. kilo.

Rettelse: I første versjon av denne saken sto det at prisene betyr en driftsmargin opp mot 100 prodent. Det riktige er opp mot rundt 50 prosent.

Les også

Ukraina-invasjonen rammer norsk salg av fisk: – Kunder kansellerer kontrakter

Les også

Gustav Witzøe er klar for å miste kontrollen i Salmar

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Fortjeneste

Flere artikler

 1. Sjømateksporten opp til ny rekord på over 12 mrd. i mars

 2. Lakseprisen kraftig opp til ny rekord

 3. Norske laksebaroner er blitt nær 17 milliarder rikere siden nyttår

 4. Betalt innhold

  Norge tjener mer enn noen gang på salg av fem viktige råvarer

 5. Mowi deler ut over en milliard kroner i utbytte