Strømprisene

Restauranteier: – Må ha kortere åpningstid på grunn av strømprisene

For første gang i Takis historie skal de holde stengt på julaften og nyttårsaften. Årsaken er høye utgifter. SMB-sjefen mener de er truffet av en perfekt storm.

Rashid Latif har drevet Taki i drammen siden 1995.
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Det er vanskelig nå. Vi er en veletablert bedrift, så vi tør å gå ut og si at det er tøft. Jeg tror det er mange som ikke tør si høyt hvordan det er nå, sier Rashid Latif, daglig leder ved restauranten Taki i Drammen.

Høye strømpriser og pandemi gjør at de har kortet ned åpningstiden med noen timer, og skal holde stengt på julaften og nyttårsaften.

– Vi har ikke pleid å ha veldig stor omsetning på de dagene, men vi har alltid hatt åpent, og har blant annet hatt kunder på sykehuset. Men nå er strømmen så dyr at vi må gjøre noe, sier Latif til E24.

Restauranten, som han eier sammen med to andre, ble åpnet på midten av 90-tallet, og har i dag seks heltidsansatte og flere deltidsansatte.

Les på E24+

Fra nyttår blir det ny nettleie. Slik kan du påvirke strømregningen.

Uvanlige priser

Med en ny smittebølge, og uten tegn til at strømprisene skal legge seg på lavere nivåer med det første, frykter den daglige lederen at de må gjøre ytterligere tiltak.

I høst og vinter har strømprisene vært uvanlig høye. Desemberprisene ligger normalt på 40–50 øre kilowattimen, men i starten av årets desember har prisene ligget på 1–2 kroner per kilowattime.

I Sør-Norge satte strømprisen rekord forrige mandag. Da var snittprisen for et døgn på 2,56 kroner kilowattimen, og prisen i en enkelttime var oppe i nær seks kroner når nettleie og avgifter er inkludert.

Nå har Taki-eierne også fått varsel om at felleskostnadene i bygget de eier lokaler i settes opp fra nyttår.

– Om det ikke blir lønnsomt med de åpningstidene vi har nå, så må vi gjøre mer. Det kan da føre til at vi må kutte blant studentene som er deltidsansatte hos oss, forklarer Latif.

Når det kommer strengere restriksjoner merker restauranten at bestillinger gjennom utkjøringstjenestene øker. Men det gir ikke like mye omsetning.
Les på E24+

Dyrt i Norge, men mye høyere strømpris i våre naboland

– Ekstremt bekymret

– Vi er ekstremt bekymret nå, så vi må rope høyt. Vår medlemsundersøkelse i forrige uke viste at en av fem frykter avvikling eller konkurs, og det var før det ble nye tiltak og smittetopper, sier Jørund Rytman, administrerende direktør for SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter.

Han forteller at de får mange henvendelser fra bekymrede bedrifter nå.

– Dette blir på en måte en perfekt storm vi går inn i. Høye strømpriser, ny runde med restriksjoner og smitte og renteoppgang. Jeg er ganske sikker på at det vil komme en oppsving i antall konkurser i 2022, sier Rytman.

Han forteller at små bedrifter er spesielt bekymret for hva som vil skje om ansatte havner i isolasjon og karantene.

– En bedrift med to eller tre ansatte vil merke det godt på økonomien om en ansatt må være borte, og ikke får gjort jobben sin, i en karanteneperiode. Mange bedrifter har allerede brukt opp egenkapitalen og lever på lån, da burde de ikke trenge å betale for arbeidstagere som ikke er syke en gang, sier Rytman.

Helt siden pandemien slo inn over landet har konkursfrykten herjet, men bølgen av konkurser har ikke kommet. Rytman sier at erfaringen fra tidligere kriser, som finanskrisen og bankkrisen, viser at konkursbølger kommer først når krisen er over.

Les også

LO vil be regjeringen om lønnsstøtteordning

Restauranten Taki i Drammen har igjennom tiden med pandemi levert mye mat gjennom utkjøringstjenester som Foodora. Men det gir ikke samme omsetning som når kunder kjøper mat i restauranten, fordi disse tjenestene tar en del av prisen kundene betaler.

Han forteller at de en periode fikk avdragsfrihet på lånet av banken, noe som også har hjulpet dem igjennom de vanskeligste periodene.

– Utkjøring av mat har reddet oss. På det mest hektiske måtte jeg jobbe 16 til 17 timer hver dag. Pandemien berører oss alle. Men jeg synes at politikerne burde kunne gjøre noe med strømprisene, sier Latif.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Drammen
 3. Strømpriser
 4. SMB Norge
 5. Restaurant

Flere artikler

 1. Faller utenfor strømordningen: – Vi blir glemt

 2. Arendal-restaurant tvinges til krisegrep: – Gruer oss til vinteren

 3. Inkassoselskap bekymret for betalingsevnen til folk i vinter

 4. Energipolitikere om dyrere strøm, bensin og diesel: – Kan få store konsekvenser

 5. NVE venter dyr strøm ut året: – For mange er det krise