Overblikk

Full åpning, børsuro og strømpriser

 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Endelig er vi ferdig med hjemmekontor! Det går virkelig mot lysere tider, selv om årstiden sier noe annet. Bortsett fra gjenåpning, har nyhetsbildet denne uken vært preget av stigende oljepris, børsuro og fortsatt høye strømpriser.

Hadebra, hjemmekontoret!

Petter Stordalen under gjenåpningen av hotellet The Hub forrige helg.

Etter en helg preget av gjenåpning og hallelujastemning mange steder, fortsatte oppturen på mandag da mange opplevde å få dra tilbake på kontoret for første gang på halvannet år. Og mye tyder på at det er gode tider i vente. Nye målinger viser at både forventningene og resultatene i næringslivet skyter fart. Det viser i hvert fall både Vestlandsindeks, som er Sparebanken Vest sin årlige «temperaturmåling» på næringslivet, og konjunkturbarometeret til Sparebank 1 SR-Bank. Forventningene er nå tilbake på nivået det var før pandemien.

Høyere oljepris

Pareto-analytiker Nadia Martin Wiggen.

Det er ikke bare i Norge samfunnet åpnes opp igjen denne høsten, også flere andre land åpnes nå gradvis. Dette fører til økt aktivitet generelt i samfunnet og industrien, som igjen gir høyere etterspørsel etter energi i flere former. Denne uken nådde oljeprisen gamle høyder da den bikket 80 dollar pr. fat. Ekspertene peker på frykt for knapphet på kull og gass i Europa. I tillegg er oljelagrene lave og alt som ble spart opp under corona er nå brukt opp, ifølge Pareto-analytiker Nadia Martin Wiggen.

Shoppestopp?

Vi handler mer klær og sko, men mindre handling av dagligvarer trekker ned de samlede tallene.

Denne uken kom det også tall fra SSB som viste at vi nordmenn handlet mindre i august i år enn måneden før. Et overraskende shoppestopp til tross, ekspertene er ikke bekymret. Tallene var preget av et kraftig fall for dagligvarebransjen, noe man har ventet etter at pandemien førte til hamstring, stengte grenser og mye hjemmespising, som igjen ga fest for dagligvarekjedene. Med gjenåpning er det ventet at vi begynner å bruke mer penger på tjenester som restauranter, konserter, reiser og opplevelser, og mindre på matvarer.

Godt og blandet

SV-leder Audun Lysbakken forlot Hurdalsjøen hotell da partiet hans trakk seg fra sonderingene om regjeringssamarbeid.

Helgekos

Ina Wroldsen

I helgen kan du bli bedre kjent på superkvinnen Ida Wroldsen som er Ukens navn på E24, og du får historien om Caroline Heyerdahl, gründeren bak det freshe såpemerket C Soaps.

Grace Bullen og polske Jowita Wrzesien bryter i april i år.

Ukens tips fra meg er NRK-serien Hodet i klemme, om det norske brytermiljøet og sesongen frem mot OL tidligere i år og VM i Oslo som begynner nå i helgen.
Dette er en så fascinerende brutalt og ærlig sport.
Det er blod, svette og tårer fra første minutt. Her får man et innblikk i en idrett med lite ressurser, store personligheter og ikke minst mange opp- og nedturer. Jeg krysser fingre og tær for dem nå i VM!

Nå er det straks helg, og kanskje høstferie for noen. Nyt fridagene!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til ina@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Ina

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Nadia Martin Wiggen
 3. Gjenåpningen
 4. Statnett

Flere artikler

 1. Gutterom, strømpriser og sparkesykkelkrangling

 2. Den globale energikrisen enkelt forklart

 3. Elleville strømpriser, storm rundt norsk milliardkonsern, og den største børsnoteringen på 20 år

 4. Gassprisene fortsetter oppover: – Desperat etterspørsel etter norsk gasseksport

 5. Overblikk: Renta skal opp, børsene går ned og Ap varsler coronagransking

 6. Ser risiko for dyrere olje og gass etter «massive underinvesteringer»