147 ansatte i Nortura mister jobben: – Nedslående

Nortura har tidligere varslet at de vil flytte skjæring av gris til Østlandet og spare 126,5 millioner. Tirsdag ble den endelige avgjørelsen tatt.

Ken Ove Sletthaug representerer de ansatte i konsernstyret til Nortura. Her under en demonstrasjon for å beholde arbeidsplassene på Forus i Stavanger.
Publisert:

Styret vedtok mandag å bygge en ny avdeling for griseskjæring i Tønsberg, og det innebærer at også 147 årsverk vil bli rammet, skriver selskapet på sine nettsider tirsdag.

Det er 68 årsverk på Forus og 79 på Steinkjer.

NRK omtalte saken først.

Bakgrunn: Nortura vil kutte 126,5 millioner på skjæring av gris

Tidligere i oktober møtte konserndirektør Lisbeth Svendsen ansatte på fabrikken i Stavanger, hvor de ansatte ble informert om at ledelsen ville flytte griseskjæringen til Østlandet.

Det nye skjæringsanlegget vil innebære en investering på en halv milliard kroner, ifølge meldingen, og er forventet å stå ferdig sommeren 2023.

– Investeringen er et grep for å utløse muligheter for automatisering og stordriftsgevinster i produksjonen. Tiltaket, som er en del av omleggingen av industristrukturen for rødt kjøtt, vil komme bonden til gode i form av bedre råvarepriser og kundene til gode i form av økt innovasjon og mer attraktive produkter, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i meldingen.

Les også

Kjøttskjærer fikk trist beskjed om jobbkutt

– Overhodet ikke mulig å få snudd

Tillitsvalgt i forbundet NNN (Norsk næring- og nytelsesmiddelarbeiderforbund) ved anlegget i Steinkjer, Ronny Aunan, sier at når avgjørelsen er tatt så er det bare muligheter for å se fremover.

– Det er en tung dag i dag, men fremtiden starter nå, sier han.

De vil nå ha dialog med både Nortura og kommunen for å se på alternative løsninger til å skaffe virksomhet i lokalene. Aunan eksemplifiserer med at det kan være nye satsingsområder for Nortura eller at kommunen finner en ekstern virksomhet som kan åpne for skjæring i lokalene.

Selv om de fikk innstillingen om avgjørelsen for 14 dager siden, så har Aunan hatt et håp om at det skulle snu.

– Overhodet ikke mulig å få snudd, slår han fast.

Aunan forteller at dagens nyhet var en tung beskjed å gi de ansatte, men at forsamlingen var rolig og fattet.

– Det var rolig stemning, forteller han.

Det nye anlegget i Tønsberg skal oppbemanne omtrent 70 årsverk, og Nortura har tidligere meldt at de ansatte vil bli prioritert til de nye stillingene, men Aunan har fått signaler om at det ikke er mange ved skjæreavdelingen som ønsker den muligheten.

Les også

Én milliard opp for Nortura gir utbyttefest for bøndene

– Skuffende og nedslående

På Forus var de også skuffet over beskjeden fra Nortura tirsdag.

– Dette var en skuffende og nedslående beskjed å få. Vi hadde et reelt håp om å få til et vedtak om utsettelse – og mente at vi hadde gode argumenter for det – men dessverre fikk vi ikke medhold. Det var bare de ansatte som stemte for det, sier klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund hos Nortura, Ken Ove Sletthaug, til Stavanger Aftenblad.

Fagforeningslederne Roar Viken (FLT), til venstre, og Ken Ove Sletthaug (NNN) sammen med konserndirektør i Nortura Lisbeth Svendsen og fabrikksjef Olav Tandberg, på Norturaanlegget på Forus i starten av oktober.

Nå frykter han at hele virksomheten på Forus vil bli lagt ned i løpet av de neste fire-fem årene.

– Dette er nok første steget i den retningen, ja. I så fall snakker vi om rundt 550 ansatte som mister jobben her på Forus, sier Sletthaug, som imidlertid har et håp om at en konstellasjon bestående av ansatte og andre, kan komme til å kjøpe ut deler av Norturas virksomhet på Forus.

– Det snakkes i hvert fall om det, og det er mange som mener at det er en spennende tanke, sier Sletthaug.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun har tidligere advart mot å flytte arbeidsplasser fra Forus og østover.

– Det er urovekkende at en så stor aktør som Nortura i praksis legger ned mange hundre arbeidsplasser i regionen for å sentralisere til Østlandet, sa Nordtun til Stavanger Aftenblad/E24 i starten av oktober.

Les også

Nortura er i gang med snuoperasjon

Økte lønnsomheten

I forbindelse med nyheten om samlokaliseringen av griseskjæring kommer selskapet også med resultatrapporten for andre tertial (perioden mai-august).

Inntektene i perioden økte nesten 700 millioner kroner til 8,64 milliarder kroner sammenlignet med året før.

Driftsresultatet før nedskrivninger og avskrivninger (ebitda) havnet på 568 millioner kroner, en økning fra 344 millioner kroner i fjor. Dette inkluderer dog engangseffekter i forbindelse med salget av IT-selskapet Matiq. Selskapet opplyser at uten disse effektene er likevel ebitda-resultatet på 391 millioner kroner, opp fra 352 millioner kroner i fjor.

Resultatet før skatt endte på 361 millioner kroner i perioden, mer enn en dobling fra tilsvarende periode i fjor.

– Resultatet etter andre tertial er en god sekundering i arbeidet med og bygget et nytt Nortura som skal bidra til økte bondeinntekter og styrke konkurransekraft, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i en kommentar.

Les på E24+

Koronaeffekt: Fatland og Nortura måtte auke bemmaninga

Publisert:

Her kan du lese mer om