Bransjefolk: Nordmenn er nysgjerrige på insekter som mat

Både Mathallen og Meny har opplevd stor interesse for insekt-spising i tiåret som har gått. Likevel tror de det vil ta tid å endre nordmenns matvaner.

Meny
Publisert:,

– Det hadde vært bra for miljøet dersom man kunne erstatte kjøtt med andre proteinkilder som insekter, men jeg tror mat generelt er så sterkt kulturelt forankret at en rask endring er optimistisk, sier Christoffer Klyve i Framtiden i våre hender til E24.

Larver trenger seks ganger mindre vann, areal og for for å produseres enn storfe, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Samtidig mener forskere at vi må doble matproduksjonen frem mot 2050 for å ha nok mat til alle på jorden, noe som betyr at ressursene må utnyttes på en bedre måte.

I jakten på alternative matkilder og bærekraftige matvaner ser blant annet FAO mot alternativer som insekter, men nordmenn E24 har snakket med tror det vil ta tid før insekter blir hverdagskost her til lands.

I 2019 hadde matvarekjeden Meny et prøveprosjekt med larvebrød. Nina Horn Hynne i Meny sier at prosjektet gikk over all forventning, men tror det vil ta tid før insekter som mat normaliseres i Norge.

Les også

I 2020 kommer Norges nye klimaplan: Slik gikk det forrige gang

Folk flest er nysgjerrige

– Det var veldig stor interesse i begynnelsen, samtidig som at vi så at vi hadde høyt gjenkjøp og at folk syntes det var spennende over tid, sier Horn Hynne til E24.

Meny har foreløpig valgt å slutte med larvebrød, men Horn Hynne sier kjeden ikke er fremmed for lignende produkter i fremtiden. Hun tror det tar tid før folk venner seg til nye produkter.

– Det er mange produkter folk var skeptiske til i begynnelsen, som nå har blitt «mainstream». Ketchup og salmalaks for eksempel. Det kan godt hende insekter blir mer normalt, men det vil nok ta litt tid, sier Horn Hynne.

På Mathallen i Oslo har det siden 2014 blitt arrangert flere arrangementer hvor insekter som mat har vært fokus.

Mathallen-sjefen Frode Rønne Malmo sier de vil fortsette å arrangere slike eventer i 2020, og på sikt introdusere butikker med insektprodukter i Mathallen.

– Interessen i 2014 var stor, men da var det bare de tøffeste som møtte opp. Nå har de tøffeste gått videre, og folk flest er nysgjerrige på alternative spisevaner, sier Rønne Malmo til E24.

Les også

Forskere advarer: Verden må nå «peak meat» innen 10 år

Finn Ståle Felberg / Mathallen

Nisjemarked

Han tror nordmenns reisevaner, i tillegg til et økt fokus på bærekraft i samfunnet, gjør oss mer åpne for insekt-spising enn vi var før.

– Vi har reist mye – mange som kommer innom arrangementene våre har smakt insekter i Asia, så jeg føler nordmenn er mer modne for dette nå, sier Rønne Malmo.

– Jeg tror den retningen vi ser nå med fokus på plantebasert mat og bærekraft vil fortsette, selv om insekter nok ikke vil erstatte juleribben med det første.

FNs klimapanel (IPCC) lanserte i sommer en rapport som tydeliggjorde behovet for å endre måten vi produserer mat på, og hva slags mat vi spiser.

Framtiden i våre hender estimerer at en oksemiddag krever ca. 9 ganger så stort fulldyrket areal som en vegetar- eller laksemiddag.

Klyve sier han ikke tror markedet foreløpig «står og roper» etter insekter. Det er mer sannsynlig at folk velger vegetaralternativet fremfor insektalternativet.

– Å spise insekter er helt klart en økende trend, men det er fortsatt langt igjen før det blir en stor greie, sier han.

Les også

Mener finansbransjen må se på mer enn klima: WWF advarer mot «naturrisiko»