Vil grave ned klimagasser på Svalbard

Norske forskere vil lagre CO2 på Svalbard. Det ønsker også oljegiganten Conoco Phillips.

Bjørnbakk, Jan-Morten
  • E24
Publisert:

- Vi håper det blir plass til mye og kanskje på sikt at all CO2 fra forurensende kraftverk på Svalbard kan lagres i grunnen, sier professor Alvar Braathen på Universitetssenteret på Svalbard (Unis) til Dagens Næringsliv.

Unis har hentet inn tillatelse fra Petroleumstilsynet til å bore nær Longyearbyen på Svalbard, for å vurdere en større forskningspark for injisering av klimagassen CO2.

10.000 år

- Vi begynner med å pumpe ned CO2 i liten skala for å undersøke hvordan gassen oppfører seg. CO2 i væskeform kan være aggressiv for metaller og mineraler, sier Braathen.

Han håper likevel at bergartene skal fungere så godt som lagringsplass at klimagassene kan oppbevares i grunnen i over 10.000 år.

Støtte av oljegigant

Med seg har Unis amerikanske Conoco Phillips, samt Gassnova, som er statens senter for gasskraftteknologi. Til sammen bidrar disse med åtte millioner kroner til prosjektet. Kullseskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani deltar også i prosjektet.

På forskningssiden deltar Unis, Sintefs institutt for geovitenskap, petroleumsforskning ved Universitetet i Bergen og Norges Geologiske Undersokelse (NGU).

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler