Bedriftsforbundet reagerer på konkursrekord i Norge: Dette stikker kjepper i hjulene på småbedriftene

Nå håper bransjeforbundene at næringsministeren gjennomfører ytterligere forenkling.

VIL FORENKLE: Bedriftsforbundets leder Olaf Thommessen går hardt ut mot tvangsmulkt og aksjonærregistrering. Her fra Bedriftsforbundets kongress i Trondheim 2017.

Foto: Ole Martin Wold VG
  • David Bach
Publisert:

Onsdag morgen meldte data- og analyseselskapet Bisnode om en økning i antall rene konkurser på hele 22,4 prosent i august, sammenlignet med samme måned i fjor.

De siste 12 månedene har 6.483 bedrifter gått konkurs, mens tallet i finanskriseåret 2009 endte på 6.449 bedrifter.

Leder Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet minner samtidig om at veldig mange etablerte nye bedrifter i fjor, en økning på 3 prosent fra 2016, som DNB meldte i mai.

– Vi må ikke glemme at det i fjor ble etablert 62.000 nye bedrifter. Når vi ser konkurstallene er det viktig at vi husker skjebnene bak, men samtidig må det også være lov å gå konkurs, og være lov å prøve seg, sier Thommessen.

Les også

Finn Schjøll-kjeden er konkurs: – Dagligvaren tar mer og mer av markedsandelene

«Tvangsmulkt-regimet»

Tirsdag var Bedriftsforbundet blant flere organisasjoner som møtte representanter for næringsdepartementet for å snakke om forenklingsarbeidet i næringslivet. Blant de viktigste tiltakene som diskuteres, og allerede har blitt påbegynt, er mindre rapportering. Thommessen sier han også vil tvangsmulkten til livs.

– Tvangsmulkt er et viktig poeng når det kommer til forenkling: Mange småbedrifter har blitt ilagt tvangsmulkter på flere hundre tusen uten at det har blitt kommunisert på en god nok måte fra Skatteetaten. Man må finne ut av det selv og man får ikke noen informasjon, sier Thommessen, som legger til:

– Tvangsmulkt-regimet er et eklatant uttrykk for at man stikker kjepper i hjulene på oppstartsbedrifter og småbedrifter.

Les også

Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

– Kan gå ut over veksten

Også aksjonærregisteroppgavene er noe Thommessen mener tar for mye tid for de små og mellomstore bedriftene.

– Det å levere en aksjonærregisteroppgave uten endringer bør være unødvendig. Hver enkelt lille ting tar kanskje ikke så lang tid, men det er så enormt mye man må rapportere og summen av dette blir så stor at enkelte ting fort går i glemmeboken. Da er det viktig at regjeringen fokuserer på det som er viktig å levere inn, for eksempel lønns- og utbytteinnberetning. Det skjønner vi at man må levere inn.

– Hva skjer dersom næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ikke fortsetter å forenkle dette byråkratiet?

– Det er grunn til å tro at antall etableringer gradvis vil falle, og ikke minst vil det definitivt gå ut over veksten i norsk næringsliv, fordi det er småbedriftene som skaper flest nye arbeidsplasser.

– Hvert minutt de ikke får brukt på å trygge egen bærekraft er et minutt som går bort fra norsk verdiskapning, påpeker Thommessen.

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Det blir jobbing døgnet rundt

  2. Undersøkelse viser at bedriftseiere sliter: – Det er noe av det verste som har hendt

  3. Konkursraset uteble – færre gikk over ende i juni

  4. Annonsørinnhold

  5. Rekordår for Datatilsynet etter GDPR: – Regelverket er fortsatt uklart for mange

  6. Sterk vekst for NHO: - Måtte permittere, og ville gjøre det på den riktige måten