Dette er økonomenes drømmearbeidsgiver

16 prosent av yrkesaktive med økonomiutdannelse har svart at Innovasjon Norge er arbeidsgiveren de helst vil jobbe for. Ingeniørene drømmer om oljekjempen Equinor. 

TILTREKKENDE ARBEIDSPLASS: Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth leder arbeidsplassen som flest med økonomiutdannelse ønsker seg til.

Foto: Helge Mikalsen VG
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Google, DNB og Equinor må seg slått. Ifølge en fersk undersøkelse fra Universum er det Innovasjon Norge som flest yrkesaktive økonomer drømmer om å jobbe for.

Det offentlig eide selskapet beholder med det topplasseringen som det inntok i fjor, etter å ha havnet bak DNB i 2016.

– Vi er veldig glade for resultatet, og spesielt at dette er andre året vi får denne plasseringen. Innovasjon Norge er en stor finansieringsvirksomhet, som både yter lån og tilskudd, i tillegg til at vi vurderer ulike økonomiske forretningsmodeller i vårt rådgivningsarbeid. Så det er helt avgjørende at vi tiltrekker oss gode økonomer, sier HR-direktør Yvonne Fosser.

Innovasjon Norge står dermed imot årets trend som viser at en del offentlige og statlige arbeidsplasser faller fra i fjor.

For eksempel ble Skatteetaten i 2017 ansett som økonomers syvende mest attraktive arbeidsplass, mens det i år er 19 arbeidsgivere som får større oppslutning.

På topp 10 finner vi en stor overvekt av norske selskaper og virksomheter.

– Før så vi at utenlandske selskaper og virksomheter i mye større grad var representert på listene. Men i årene etter finanskrisen har dette endret seg, sier Carlo Duraturo, Norges-ansvarlig i Universum.

Han mener norske arbeidsplasser er attraktive fordi de kan tilby både god lønn, balanse mellom privatliv og karriere, og at man oppfatter at jobben som meningsfull.

Store navn gjør det godt

De siste årene har nemlig økonomene vist en holdningsendring, forteller Duraturo.

Man drømmer nå om arbeidsplasser med inspirerende lederskap, som overholder sitt samfunnsansvar og som har mening.

– Dette kan være med på å forklare hvorfor sterke merkenavn gjør det bra i undersøkelsen i år. Jeg har inntrykk av at de er gode på å formidle deres meninger og hvorfor de eksisterer, sier Duraturo.

Faktorene som i mindre grad enn før ilegges betydning er ifølge Universums Norges-ansvarlig lønn, bonus og opsjoner, i tillegg til at trygghet tidligere nesten ble ansett som et skjellsord – man skulle i stedet kaste seg ut i det.

Fremdeles avventende til oljejobber

Universum lager fem forskjellige topplister. I tillegg til å spørre økonomiutdannede, består respondentene av yrkesaktive med ingeniør-, IT-, jus- og humaniora-utdannelse.

Carlo Duraturo forteller at det ikke er noen helt tydelig trend å spore hos ingeniørene i år.

– Det er for eksempel ikke slik at alle oljejobbene er på vei tilbake. I fjor begynte noen å gå opp, men det er ingen voldsom oppgang, så spørsmålet er når, eller om, de klarer å komme seg opp i den fryktelig dominante posisjonen de hadde før oljekrisen.

Det er imidlertid tydelig at rådgivere innen bygg gjør det veldig sterkt, poengterer han.

– Ingeniører generelt svarer at de er svært opptatt av å ha en variert arbeidshverdag. Det gjelder nok for rådgivere, som kommer i kontakt med mye forskjellig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge
 2. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Dette er Norges mest attraktive arbeidsgivere

 2. Betalt innhold

  Sjekk din bransje: Ingrid (23) jobber på landets mest attraktive arbeidsplass

 3. Norske studenter vil til arbeidsgivere som gir god lønn

 4. Betalt innhold

  Studentene vil jobbe med fornybar energi – og i Equinor

 5. «Ingen» ingeniører vil jobbe i kommunen: – Bekymringsverdig