Bergans-direktøren går på dagen etter langvarig uenighet med styret

Leif Holst-Liæker tok over som administrerende direktør i 2015. Etter to røde regnskapsår og mye omstrukturering i selskapet er han ferdig i sjefsstillingen.

OVER TO ÅR: Leif Holst-Liæker var toppsjef i Bergans i like over to år.

OVER TO ÅR: Leif Holst-Liæker var toppsjef i Bergans i like over to år.

Foto: Bergans
Publisert:,

– Det ble enighet mellom styret og administrerende direktør Leif Holst-Liæker i går om at man ikke var enige om veien videre og da valgte man å avslutte arbeidsforholdet. Dette er helt udramatisk og vi skilles som gode venner, sier Anders Sten Nessem kommunikasjonssjef i Bergans til E24.

Dette skjer etter at Bergans Fritid har levert røde tall de siste årene. Året han tok over toppstillingen, 2015, var underskuddet på 5,7 millioner, og i 2016 var det hele 18,9 millioner kroner.

Årene har vært preget av å forsøke å snu den nedadgående trenden. I årsberetningen for 2016 skriver selskapet at de har vært gjennom en større restrukturering.

Dette gikk blant annet ut på å legge ned det amerikanske datterselskapet Bergans USA og selge det russiske datterselskapet Bergans Russia. I 2016 kostet Bergans opprydningsarbeid 42 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også

Bergans legger ned satsingen i flere land

Langvarig uenighet

Problemet har ikke vært salgsinntektene. De har steget fra 510 millioner i 2014 til 688 millioner i 2016.

– Det er en uenighet mellom meg, styret og eierne om strategisk retning og på hvordan strategien skal gjennomføres, sier Horst-Liæker til E24.

I juli 2017 tiltrådte Stein-Erik Bjørnsen som styreleder i Bergans, dette har ikke vært en utløsende årsak til uenighetene sier Horst-Liæker.

– Dette er diskusjoner som har vært der over tid, som vi til slutt måtte finne en løsning på. Et styre og selskapets daglige leder må være samkjørte, sier Horst-Liæker.

E24 har gjentatte ganger lørdag formiddag forsøkt å få tak i styreleder Stein-Erik Bjørnsen uten resultat. Selskapets øvrige styremedlemmer henviser til Bjørnsen for kommentarer.

Store investeringer

Måneden etter selskapet fikk ny styreleder annonserte Holst-Liæker at Bergans kjøpte Fram Expeditions, som frem til da hadde blitt driftet og eid av eventyrerne Cecilie Skog og Bjørn Sekkesæter. Dette ble en del av Bergans Adventures, som skulle bli et mer rendyrket turselskap.

Det ble også annonsert flere investeringer i salgspersonale i 2017, og de siste ansettelsene i vekstprosjektet ble gjort i januar i år. I februar ble det også kjent at Bergans skal åpne sin første merkevarebutikk på Ski Storsenter i løpet av april.

Kommunikasjonssjefen i selskapet understreker at man ikke vil reversere endringer som allerede er gjort.

– Gapte over for mye

– Jeg er veldig fornøyd med organisering av salgsapparatet og ressursene vi har fått på plass. Det nye oppsettet gjør oss bedre tilpasset et marked i kontinuerlig forandring, som stadig blir mer integrert på tvers av kanaler og geografiske områder, sa Holst-Liæker i en pressemelding i februar.

Holst-Liæker tok over jobben i desember 2015, etter Ragnar Jensen, som gikk av med pensjon etter å ha ledet selskapet siden 1991.

Han er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, og hatt ulike lederjobber i Bertel O. Steen før han begynte i Bergans.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold