Leketøysgigant søker konkursbeskyttelse i USA

Toys ‘R’ Us søker konkursbveskyttelse i hjemlandet - men eierne av merkevaren i Norden sier at man er langt unna konkurs i Skandinavia.

IKKE I FARE: Moderkonsernet sliter, men Toys 'R' Us i Norge er ikke truet i det korte løp, mener franchisetakeren. Her fra Alna Senter på Alnabru i Oslo.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
Publisert:

Leketøysgiganten Toys ‘R’ Us søker om konkursbeskyttelse i USA, etter at rykter om en konkurs har pågått i flere dager.

Sent mandag kveld lokal tid gikk representanter for Toys R Us til konkursdomstolen i Richmond, Virginia.

Selskapet har sikret seg 3 milliarder dollar til å drive selskapet videre mens konkursforhandlinger pågår, melder selskapet, ifølge Bloomberg.

E24 har tidligere skrevet om såkalt «chapter 11»-beskyttelse, amerikansk konkursbeskyttelse, les mer her!

Gjeldsproblemer

Toys ‘R’ Us har lenge slitt med gjeld, og har ikke hatt et eneste lønnsomt kvartal siden 2013.

Mye av gjelden ble påført selskapet etter at flere private equity-selskaper kjøpte opp alle aksjene, og tok selskapet av børs i 2005. Bain, KKR og Vornado Realty Trust var aktørene bak oppkjøpet.

Kjeden har mer enn 1.500 butikker over hele verden, med 62.000 ansatte. I Norge har kjeden 16 avdelinger fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

– Påvirker ikke Norge

Det danske leketøyskonsernet Top-Toy, som driver Toys ‘R’ Us i Norden, melder i en pressemelding at leketøyskjeden i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island ikke påvirkes av en eventuell amerikansk konkurs. På kort sikt...

– På kort sikt vurderer vi at det ikke har noen konsekvenser for vår forretning, forteller Søren Torp Laursen, administrerende direktør i top-Toy - som også eier BR leker.

– Merkenavnet står sterkt i Norden, og vårt forhold til amerikanske Toys 'R' Us er kun en lisensavtale. Så vi føler oss faktisk relativt isolert fra denne situasjonen.

Danskenes forhold til amerikanerne er kun en lisensavtale om å bruke merkenavnet.

Selv om utviklingen for det amerikanske Toys 'R' Us ikke har direkte konsekvenser for butikkene i Norden håper Laursen at den amerikanske virksomheten rir av seg stormen.

Håper de berges

– Det er mange store selskaper som har vært gjennom konkursprosesser i USA og overlevd – eller hvor merkenavnet blir solgt videre som en del av prosessen, sier Laursen i pressemeldingen.

Konsernets toppsjef i USA, Dave Brandon, sa følgende da han hadde levert søknaden om konkursbeskyttelse:

– Vi er sikre på at dette er det riktige steget for å sikre at den ikoniske merkevaren Toys ‘R’ Us skal leve i mange generasjoner.

Les også

Konkursdrama truer leketøysgigant

Les også

Lego vant mot LEGO

Les også

Dette er de ti mest verdifulle varemerkene i Norden