Sykere hunder gir dyrere forsikring

Avlsrelaterte sykdommer øker hos flere hunderaser, og nå skrur forsikringsselskapet Gjensidige opp prisen.

Best helse: Labrador kommer best ut av Gjensidiges skadestatistikk.

AP
  • Øistein Svelle
Publisert:,

Med 46.000 forsikrede hunder er Gjensidige en av de største aktørene innen hundeforsikring i Norge. Nå er de bekymret for at økt fokus på utseende og profitt fører til sykere hunder, skriver Dagens Næringsliv.

- De siste årene har vi sett en betydelig økning i skadefrekvens for arvelige sykdommer og utviklingslidelser blant rasehunder, sier Gjensidiges produktsjef Torfinn Jæger til Dagens Næringsliv.

Han legger til at selskapet ser en klar økning i eksteriørrelaterte lidelser, som pusteproblemer på grunn av for trange nesebor hos mops og bulldograser. Grand danois topper selskapets skadeliste, med hele 51 prosent i skadefrekvens. Best ut kommer Labrador retriever med en skadefrekvens på 26 prosent.

Jæger anslår at avlsbetingede lidelser hos hund koster rundt 100 millioner årlig bare i veterinærutgifter. Han anslår at Gjensidige alene har årlige utbetalinger på 10-12 millioner knyttet til dette, og forteller at Gjensidige nå har tatt initiativ til et seminar med veterinærmiljøene og Norsk Kennel Klub om helsefarlig raseavl.

- Vi vil ikke sitte passivt og se på at norske hunder blir stadig sykere på grunn av rå fokusering på utseende og profitt, sier han.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Forsiktige bilførere ga rekordresultat for Gjensidige

  2. Avslører flere valutasmuglere på Gardermoen

  3. Beste noensinne

  4. Annonsørinnhold

  5. Fikk avslag på krav om erstatning etter at hunden «Dolly» ble avlivet

  6. Tjener mer på«velstelte» nordmenn