Sykere hunder gir dyrere forsikring

Avlsrelaterte sykdommer øker hos flere hunderaser, og nå skrur forsikringsselskapet Gjensidige opp prisen.

Best helse: Labrador kommer best ut av Gjensidiges skadestatistikk.

AP
  • Øistein Svelle
Publisert:

Med 46.000 forsikrede hunder er Gjensidige en av de største aktørene innen hundeforsikring i Norge. Nå er de bekymret for at økt fokus på utseende og profitt fører til sykere hunder, skriver Dagens Næringsliv.

- De siste årene har vi sett en betydelig økning i skadefrekvens for arvelige sykdommer og utviklingslidelser blant rasehunder, sier Gjensidiges produktsjef Torfinn Jæger til Dagens Næringsliv.

Han legger til at selskapet ser en klar økning i eksteriørrelaterte lidelser, som pusteproblemer på grunn av for trange nesebor hos mops og bulldograser. Grand danois topper selskapets skadeliste, med hele 51 prosent i skadefrekvens. Best ut kommer Labrador retriever med en skadefrekvens på 26 prosent.

Jæger anslår at avlsbetingede lidelser hos hund koster rundt 100 millioner årlig bare i veterinærutgifter. Han anslår at Gjensidige alene har årlige utbetalinger på 10-12 millioner knyttet til dette, og forteller at Gjensidige nå har tatt initiativ til et seminar med veterinærmiljøene og Norsk Kennel Klub om helsefarlig raseavl.

- Vi vil ikke sitte passivt og se på at norske hunder blir stadig sykere på grunn av rå fokusering på utseende og profitt, sier han.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nordmenn bruker flere tusen kroner på julegaver til familiebikkja

  2. Forsiktige bilførere ga rekordresultat for Gjensidige

  3. Kraftig omsetningshopp for dyretjenester: – Folk skaffer seg hunder og katter over hele Europa

  4. Avslører flere valutasmuglere på Gardermoen

  5. Hunden ble for stor –
    fikk 5.000 kroner i erstatning