Haudemann-Andersen: - Ja, jeg er mannssjåvinist
Kjendisinvestor Jan Haudemann-Andersen er stolt av å være en mannssjåvinist og mener at kvinner vil ha noe annet enn «mannedamer».
- Ja, jeg er en mannssjåvinist. Sosialdemokratiet ønsker at mann og kvinne skal dele på alle arbeidsoppgaver og ønsker å utjevne forskjellene, men det mener jeg er feil, sier Jan Haudemann-Andersen (54), som etterlyser flere folk til å tale mennenes sak.
Han er en av Norges rikeste, og vakte stor oppsikt da han i 2008 uttalte til VG at han ikke liker å se menn som triller barnevogn. Han mener man ikke bør prøve å viske ut forskjellene mellom kjønnene.
Den erotiske boken «Fifty shades of Grey» har tatt verden med storm, og utløst en debatt om hvorvidt kvinner ønsker å bli dominert av mannen.
Machomangel
VG skrev i går om norske kvinner som er forført av boken, og som tror boken er blitt så populær fordi det er mangel på «machomenn».
Bokblogger Vibeke Skanke uttalte blant annet:
«Jeg tror boken fascinerer fordi vi mangler mannen med stor M i samfunnet. Menn skal jo være så feminine nå. Vi lar oss fange av en verden som ikke finnes lengre».
Haudemann-Andersen tror dagens kvinner har andre ønsker om mannen:
- Kvinner vil vel ha noe annet enn kvinner. For vil de ikke ha en skikkelig mann da, en som ikke er som seg selv? Menn og kvinner er forskjellige, og det må aksepteres. Jeg er ikke imot at kvinnen skal i arbeid, det handler det ikke om. Og jeg kommer ikke hjem fra jobb og legger bena på bordet, men jeg hjelper jo for eksempel til å lage mat, sier han.
Delt syn
Han mener at man fortsatt bør kunne beholde de synspunktene man hadde for 20 år siden.
- I dag vil man kanskje bli sett på som en mannssjåvinist fordi man har beholdt disse synspunktene, sier Haudemann-Andersen.
En rekke menn VG har vært i kontakt med deler ikke Haudemann-Andersens syn. Forfatter Jon Michelet mener mannen ikke er blitt mer feminin, og restaurantgründer Jan Vardøen mener det er en uting å dominere et annet menneske.
Den svenske forfatteren Jan Guillou (68) tror vi er i en tid hvor det er ok å være litt mer macho.
- Jeg kommer aldri til å ha lyst til å lese denne boken. Det at kvinner savner machomenn er bare skittsnakk, som kommer med jevne mellomrom hvert 10-20 år. Men så, om noen år igjen, vil det komme en ny generasjon unge som kaller seg for nyfeministene, og de vil da begynne å angripe gamle menn som meg, sier han til VG.
Tilfeldig suksess
Han mener det er tilfeldig at boken er blitt en suksess.
- Hvilken skittbok som helst kan bli verdenssuksess bare tilfeldighetene er der. Det er en snøballeffekt, hvor snøballen bare blir større og sprer seg. En journalist begynner å skrive om boken og tematikken, så hopper flere journalister på, kombinert med at forlaget blåser opp salgstallene.
Det er ifølge Guillou noe i tidsånden som innebærer at kvinnene trenger dette, men at boken ikke er noe vi ikke har sett før.
- Vi har hatt pornografi av ulike slag i århundrer, men ingen kommer til å si at denne boken er noe vi aldri har sett. Senest i 1967 oppsto teorien om at kvinnen egentlig ville ha en machotype, og hvert 20-30 år dukker denne tematikken opp, igjen og igjen. Det er aldri de snille guttene som får danse, sier Gulliou.
Ikke savnet
Førsteamanuensis Leif Edward Ottesen Kennair ved psykologisk institutt ved NTNU tror ikke at den tradisjonelle machomannen er savnet i samfunnet:
- Seksuelle fantasier handler ikke om hva man vil ha i virkeligheten. Hvis en kvinne fantaserer om en stor og dominant machomann, betyr ikke det at hun savner det i sitt eget liv. En machomann med større grad av testosteron i kropp og
ansiktstrekk er ettertraktet hvis man vil ha et one-night stand eller oppfylle seksuelle fantasier. Er man ute etter et lengre forhold, ser man etter en hyggelig, snill og forpliktet mann som kanskje gir status og finansiell støtte til kvinnen og barna, sier Kennair.
Jens Ulltveit-Moe (70), investor
- Jeg kan godt tenke meg å lese boken, den høres ut som en «good read». Jeg føler meg absolutt ikke truffet av påstanden om at menn er blitt feminine, og hvis man ser på dagens mote blant menn er den jo mer maskulin enn noensinne. Jeg mener et riktig poeng her er at vi er likeverdige, men forskjellige. Passiv underkastelse i et forhold er ikke normalt, og ikke noe som kan vare på sikt. Jeg tror neppe et slikt forhold kan fungere - selv om det kanskje kan være ønsketenkning fra noen. Jeg tror ikke likestillingen har kommet for langt. Vi er genetisk programmert til å være forskjellige, og godt er det.
Erlend Loe (43), forfatter
- Etter en 40 års hardcore likestillingslinje er det fascinerende å lese om en mann som dette. Jeg vet ikke helt om kvinnen i boken er representativ for den gjennomsnittlige norske kvinnen. De fleste kvinner jeg har hatt med å gjøre, opplever jeg som annerledes enn hun i boka. Menn og kvinner er likestilt på så mange andre områder, så det må gå an å leve med denne type lyster om å bli dominert på ett område. Men jeg vet for lite om norske kvinner til å kunne si noe om det er slik de er. Det har ikke vært politisk korrekt å si det som sies i denne boka. Så dette kan være en type frigjørelse, for det må jo være lov å ha disse lystene. Men jeg tviler på at det oppstår noen likestillingsdebatt i kjølevannet av denne boken. I det 70-talls-radikale klimaet jeg ble oppdratt i, var det absolutt ikke ok å være macho. Jeg tror det er mer lov til å være macho i dag.
Jon Michelet (68), forfatter
- Det at mannen er blitt mer feminin er bare tull. Det stemmer absolutt ikke overens med noen menn jeg kjenner, omgås og vet noe om. Jeg har ikke lest boken og har heller ingen umiddelbar trang til å lese den.
Han er ikke enig i at kvinner innerst inne ønsker å bli dominert:
- Det tillater jeg meg å tvile meget sterkt på - og i hvert fall ikke av en milliardær. Det stemmer absolutt ikke med de kvinnene jeg kjenner til. Å bli dominert av mannen er et tilbakelagt stadium. Det er forståelig at noen kan drømme om slike situasjoner fordi de vil vekk fra det hverdagslige og oppleve noe mer eventyrlig og farlig. Men kvinnene jeg kjenner vil nok ikke over noe tidsrom la seg dominere av mannen. Men de vil ikke dominere mannen selv heller. Vi bør heller være takknemlige for at menn og kvinner er jevnbyrdige. Jeg blir gal av sånne antifeministiske menn som mener vi lever i en «feminist-stat» og «fitte-diktatur» og lignende.
Knut Arild Hareide (39), leder Kristelig Folkeparti (KrF)
- Jeg har ikke lest boken, men jeg tenker at mye av grunnen til at denne typen bøker er populære er at det er en generell seksualisering av vårt samfunn i dag. Det er et større offentlig tema enn noen gang, som gjør at folk ønsker å lese om det og fanger det opp. Det skaper interesse, preger mediebildet og det gjør at det blir et større tema enn for bare noen tiår tilbake siden. Jeg skal ikke gå inn på bokens tematikk, men jeg tror mannsrollen har et bredere spekter i dag enn for 50-60 år tilbake siden, noe som også gir ulike oppfatninger om hva som forventes.