Selger enorme mengder mat i påsken
Vi spiser dobbelt så mye pølser og bacon som vanlig i påskeuken. I tillegg øker påskeforbruket av blant annet sjokolade, vin og appelsiner i påskeuken.
Med stadig bedre økonomi, kan vi nordmenn gå til innkjøp av stadig mer sjokolade, pølser og appelsiner og kose oss med i solveggen på hytta. Faktisk er vi glad i å kose oss i høytiden, at det i løpet av påskeuken selges dobbelt så mye av en rekke varer enn i en gjennomsnittsuke.
- Vi er bortskjemte, sier SIFO-forsker Annechen Bugge til E24.
Hun forsker på nordmenns mat- og spisevaner, og ifølge henne øker forbruket av mat og drikke for hvert år. Spesielt i høytiden.
- I julen og påsken bruker vi mer penger på mat, også på det usunne. Vi bruker også mer penger på alkohol enn ellers, sier hun.
Kjøttsalget dobles
Ifølge Nortura spiser vi 600.000 kilo grillpølser og 300 tonn bacon. Det er dobbelt så mye som i en gjennomsnittsuke og hele 7 prosent mer enn i fjor.
Det er også en dobling i salget av fersk stek, fra 100 tonn i en gjennomsnittsuke til om lag 200 tonn påskeuken. Ikke overraskende, står lammestek for rundt 80 prosent av forbruket.
Til sammen pakker Nortura rundt 28 millioner egg de to siste ukene før påske og i den korte påskeuka. Påskeforbruket er 4,6 millioner egg hver dag. Også dette er dobbelt så mye som i en vanlig uke.
- Folk kobler høytid til mat. Dette er en veldig viktig del av ritualet og feiringen. I tillegg er det et enormt fokus på mat i offentligheten. Dette, i kombinasjon med økt velstand og et enormt tilbud av produkter, gjør at vi forbruker mer, sier hun.
9,5 millioner kilo appelsiner
Ifølge SSB er januar-mars høysesong for appelsinen, men også i april importeres det mye.
Spania er den desidert største appelsinimportøren. Om lag 80 prosent av appelsinene vi spiser kommer herfra. Og det er ingen tvil om at appelsinen fortsatt er et must for nordmenn i påsken. Faktisk har importen av spanske appelsiner økt kraftig de siste årene:
Mens vi i påskemånedene mars og april i år 2000 importerte 7.173.932 kilo appelsiner, importerte vi hele 9.477.641 kilo i samme periode i fjor. Det er en økning på 2,3 millioner tonn.
- Se for deg en tre kilometer lang kolonne med trailere fullastet med appelsiner. Da har du forbruket vårt i påsken, det dobbelte av ellers i året, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama til Bondebladet.
Men ifølge Bugge er det ikke noe ekstra fokus på vitaminer i påsken.
- Når vi gjennomfører undersøkelser og spør folk om de tenker på helsen, er dette helt uinteressant i forbindelse med spesielle anledninger som jul og påske, sier hun.
Enorme mengder sjokolade
Ifølge SSB er det først og fremst julen som er høytid for import av sjokolade og marsipan til Norge, men påskegodteriet utmerker seg også i statistikken. Hvert år ser man en liten importtopp rundt påske.
Denne påsken regner Nidar med å selge 23 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade.
En annen ting nordmenn forbinder med påsken er Kvikk lunsj. Hvert år produseres det 50 millioner Kvikk lunsj-plater. Det vil si at hver nordmann spiser ni stykker hvert år. Ikke overraskende fortæres mange av disse nettopp i påsken.
- Omtrent 40 prosent konsumeres da. Slik har det vært i mange år, sier informasjonssjef Kristian Hvilen i Kraft Foods Norge til E24.
De siste årene har det også gått unna med salget av Freias små, lilla kartonger med sjokoladeegg.
- I fjor solgte vi 288 tonn «Freia påskeegg». Det tilsvarer 8,5 millioner egg, sier Hvilen.
Han vil ikke avsløre hvor mye de har solgt av de ulike produktene tidligere år, men i 2008 regnet Freia med å selge om lag 5,3 millioner egg.
Drikker pappvin på hytta
Statistikken viser at vinimporten øker hvert år i månedene mars og april. I mars i år importerte vi i overkant av 7,7 millioner liter vin, mot 7,5 millioner liter i mars i fjor.
Ifølge informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet, har «polåret» tre salgstoppet, nemlig påske, sommer og jul. I påsken er det først og fremst rødvin på kartong som er nordmenns store favoritt.
- Det er en klar tendens fra år til år at salget av bag-in-box, altså vin på kartong, øker i uken før påske og i selve påskeuken. Vinmonopolets salg av slike produkter har økt jevnt og trutt de siste årene, og sto i 2011 for 54 prosent av det totale svakvinsalget, sier hun.
Til tross for økningen i forbruket av både mat og alkohol, vil ikke Annechen Bugge si at vi koser oss for mye.
- Men å ha tilgang til så mye mat som vi har, krever jo at man har et bevisst forhold til det. Vi må skille høytid og hverdag, sier hun.
Les også: