Barneombudet: – Kontantstøtte kan bidra til å skjule vold mot barn

Barneombud Anne Lindboe er bekymret for at kontantstøtten kan bidra til at voldsutsatte barn ikke går i barnehage. Hun ønsker gratis barnehage for de minste barna.

VIL HA GRATIS BARNEHAGE: Barneombud og overlege Anne Lindboe tror flere voldsutsatte barn vil få tidligere hjelp hvis barnet går i barnehage.

Krister Sørbø
  • NTB
Publisert:

I Norge har cirka ti prosent av alle barn opplevd grov vold fra minst en av foreldrene før fylte 18 år. Alvorlig fysisk mishandling rammer oftest barn under ett år, og sjeldnere barn over 5 år, skriver Dagsavisen.

Barneombudet er alvorlig bekymret for at tiltakene for å hjelpe de mest sårbare barna settes inn altfor sent, og mener at kontantstøtten slikt sett kan bidra til å holde volden skjult. Hun mener at voldsutsatte barn som ikke går i barnehage, risikerer å ikke bli sett før de begynner å gå på skolen.

– Barna det gjelder, betaler en høy pris for at vi betaler foreldre for å være hjemme med de mest sårbare barna, sier Anne Lindboe.

Hun understreker at vold skjer i alle samfunnslag, men peker på at det er en sammenheng mellom levekår og vold.

– To viktige risikofaktorer for at et barn skal bli utsatt for vold er dårlige levekår og foreldre som har bakgrunn fra kulturer der vold er en akseptert del av oppdragelsen, sier Lindboe, som ønsker gratis barnehage for de minste og mest utsatte barna.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Liten effekt av økt kontantstøtte

  2. Nesten alle norske barnehager krever makspris

  3. Foreldre raser mot barnehagers utkastelsestrussel

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidlig barnehagestart gir skoleforsprang

  6. Betalt innhold

    Hans Jacob og Randi har bygget milliardbedrift: – Det var flere som advarte oss