Aschehoug saksøker Konkurransetilsynet

Forlaget er uenig i kartellbot og tar saken til retten.

UENIG MED TILSYN: Konsernsjef Mads Nygaard i Aschehoug.
Publisert:

– Vi er uenige i det faktum og den rettsanvendelse tilsynet har lagt til grunn, og vi ønsker derfor å få Konkurransetilsynets vedtak prøvet for retten, sier konsernsjef i Aschehoug Mads Nygaard i en kort pressemelding.

Aschehoug fikk sammen med Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted Forlag en millionbot av Konkurransetilsynet tidligere i år.

Bakgrunnen er at de skal ha utvekslet sensitiv informasjon, boikottet Reitangruppens Interpress og gitt fordeler til Bladcentralen, som de selv var eier av.

På det viset ble utgivelser fra de store forlagene holdt unna Reitangruppen, som eier blant annet Rema 100 og Narvesen.

Razziaer

I 2014 ble det gjennomført razziaer mot de fire forlagene og Bladcentralen,

Tilsynet varslet forlagene om sin foreløpig konklusjon i juni 2016. Boten ble så oppjustert fra 23 til 32 millioner basert på oppdaterte omsetningstall, og stadfestet i mars i år.

Nå har altså Aschehoug sagt seg så uenig at de går til sak.

– Vi er uenige i det faktum og den rettsanvendelse tilsynet har lagt til grunn, heter det altså i pressemeldingen.

– Boikott

I sitt vedtak i vår sa Konkurransetilsynet: «Konkurransetilsynets vurdering er at samarbeidet har hatt til formål å begrense konkurransen i massemarkedet for bøker. Dette markedet omfatter utsalgssteder for bøker som ikke er tradisjonelle bokhandlere, slik som kiosker, dagligvarebutikker og bensinstasjoner».

«De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle de fire forlagene var eiere».

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Publisert: