Slik landet den norske tomanns-bedriften milliardavtale i Iran

Da oljebremsen slo innover Norge, ble gründeren bak Saga Energy nødt til å tenke nytt. Nå har selskapet sikret seg en massiv utbyggingsavtale med iranske myndigheter.

I BOKS: Her signeres avtalen som sikrer Saga Energy en enorm solkontrakt i Iran.

Foto: Saga Energy
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Tirsdag ettermiddag dumpet det inn en nyhet som nesten var for vill til å være sann. Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP hadde et norsk, relativt nystartet og bitte lite solselskap inngått en milliardavtale i Iran.

Kort tid senere bekreftet imidlertid Utenriksdepartementet at kontrakten for prosjektet, hvis investeringskostnader er estimert til rundt 2,5 milliarder euro (over 23 milliarder kroner), i dag ble signert på den norske ambassaden i Teheran.

Over telefon fra Iran kaster styremedlem Rune Haaland mer lys over saken.

Ifølge Haaland, som også er en av grunnleggerne bak Bellona og leder for organisasjonen Electric Vehicle Union, er avtalen inngått mellom det norske selskapet Saga Energy og den iranske ekvivalenten til Enova.

Les også

Statoil inn i milliardprosjekt for solkraft: – Feil å ignorere solenergi

Han forteller at det ifølge avtalen skal bygges en solcellepanelfabrikk i Iran, samt solkraftverk som til sammen blir betydelig større enn verdens nåværende største solkraftverk.

– Forpliktelsene i avtalen er å bygge to gigawatt installert kapasitet av solstrøm i Iran, sier Haaland til E24.

Han bekrefter også at investeringskostnadene vil beløpe seg til omtrent slike summer som først ble rapportert.

Statsgaranti

Nøkkelen til å løfte noe slikt finansielt, for et gründerselskap med to ansatte, er ifølge Haaland at Iran gir statsgaranti for kjøp av strøm.

Saken fortsetter under bildet ...

STORAVTALE: Saga Energy skal bidra til å forsyne Iran med strøm.

Foto: Frank May NTB scanpix

– Saga Energy skal bygge for omtrent 2,5 milliarder euro, men én ting er hva det koster å bygge – noe helt annet er hva de tjener på det. Saga Energy kommer også til å tjene bra. Det rigges sånn at de får betalt for å bygge, og de vil sitte med eierposter i kraftverkene. De blir en del av en pengestrøm som er mye større enn 2,5 milliarder euro, sier han.

– Og nå er dere på jakt etter investorer?

– Vi er ikke på jakt akkurat i øyeblikket ... Vi har tidligere vært i kontakt med så mange som nå vil inn, at det heller er motsatt – investorene jakter på Jan, sier han.

Jan er gründer og sjef Jan Erik Vikeså. Mer om ham følger straks.

I et litt mer seriøst tonefall opplyser Haaland at de er i kontakt med utenlandske banker, en tysk og en sveitsisk bank, som er villige til å investere. Det er heller ikke alle kostnadene som påløper samtidig.

– Hvem som til slutt kommer til å gå inn og finansiere utbyggingen har jeg ikke noe begrep om, men jeg tror ikke det blir så vanskelig på grunn av statsgarantien, sier han, og beskriver prisene som er avtalt som «såpass gunstige at de ikke blir vanskelig å lokke investorene».

– Askeladden

I fjor skrev Dagens Næringsliv om elektroingeniøren Jan Erik Vikeså, som mistet jobben på grunn av den mye omtalte oljebremsen, og da valgte å starte for seg selv. Dette har altså ledet til et gigantisk solprosjekt i Iran.

– Jan Erik er en person som fikk sparken i Aibel i forbindelse med at oljeprisen raste, og som finner ut at det er større potensial i solenergi enn i olje. Han rekrutterer da flere folk som har jobbet med elektro på sokkelen, og har som strategi å bygge et slags Aibel for solenergi – et ingeniørselskap som kan gjøre store og små jobber, sier Haaland.

Haaland beskriver ellers Vikeså som en fredsmann.

– Hans utgangspunkt er, i tillegg til å sysselsette seg selv etter at de ikke lengre var bruk for ham i Aibel, å bygge et selskap som kan bidra til å skape utvikling og fred i verden. Det er en av grunnene til at Jan Erik – en «nobody» med et nystartet selskap, men med sterke partnere og en sterk sak – må være den nye norske Askeladden, sier Haaland.

Skryter av Iran

Avtalen med Iran skal ha kommet på plass etter et «summit» i Saga Energys kontorer for 13 dager siden, der representanter fra Midtøsten var deltagende.

– Iran har litt over 80 millioner innbyggere, og atom er på en måte på vei ut, humrer Haaland.

Les også

Trump bekrefter sanksjoner mot Irans revolusjonsgarde

– Derfor satser de for fullt på sol. Grunnen er åpenbar. Solressursene i landet er formidabelt gode – landet ligger ved ekvator, har omtrent 300 soldager i året og fem kilowatt solenergi som treffer hver kvadratmeter av arealet. Så det er mye solkraft å hente.

I tillegg til å ha mye sol, har imidlertid også Iran et annerledes investeringsklima enn her hjemme, og det finnes betydelige eksempler på norske selskaper som tidligere har brent seg i landet.

– Mitt inntrykk av Iran, etter å ha møtt landets administrasjon, er utrolig positivt. Myndighetsapparatet fungerer mye bedre enn mange nok har inntrykk av – man tenker på Khomeini med skjegget og blander det sammen med IS, men Iran er en gammel kulturnasjon med et avansert samfunn der ting har fungert til tross for sanksjonene, sier Haaland.

Løpende utbygging

Saga Energys plan nå er å ruste opp staben, som per i dag altså består av to personer og en prosjektleder. Åtte oljeingeniører er identifisert som mulige nykommere.

– I øyeblikket er selskapet Askeladden selv, og én til som er heltidsansatt, på et bitte lite kontor, flirer Haaland.

Selskapet skal, som leder for et konsortium, signere kraftkjøpsavtalen i februar, og denne utløser selve byggingen og utføringen av prosjektet. Haaland understreker imidlertid at det er en bindende avtale, og ikke en intensjonsavtale, som er signert.

Les også

Iran ønsker tettere økonomisk samarbeid med Norge

Saga skal så bygge kapasitet på omtrent ti megawatt i uken, og få betalt for dette fortløpende. Samtidig skal man trene opp lokale lag som kan stå for driften.

– Meningen er å bygge fortløpende for å legge inn strøm i nettet. Man må nok regne med at det går fire-fem år før kapasiteten er ferdig utbygget, sier Haaland.

Dialog

Utenriksdepartementet bekrefter at avtalen mellom Saga og Amin Energy ble signert i den norske residensen i kveld.

– Vi har hatt dialog med det norske selskapet og iranske myndigheter underveis, skriver pressetalsperson Guri Solberg i en epost til E24.

Norge har ikke forpliktelser relatert til avtalen, og departementet ønsker ikke å kommentere på avtalepartene.

– Ambassaden er ikke avtalepartner. Dette er en avtale mellom Saga Energy, som skal lede et internasjonalt konsortium, og det iranske selskapet, som er den sentrale aktøren i iransk fornybarsektor, skriver Solberg.

Les også

– Ny tidsalder for solenergi

Les også

Statoil kaster seg på solbølgen

Les også

Solcelleanlegg blir tilgjengelig i butikk

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Fornybar energi
  2. Iran

Flere artikler