Norsk Tipping først i verden med gamblinggrense

Fra søndag kan Norsk Tippings kunder tape maksimalt 20.000 kroner per måned for å forebygge at risikospillere spiller over evne. Dette vil gi spillselskapet rundt 100 millioner kroner i mindre inntekter.

FØRST UTE I VERDEN: Norsk tipping er det første spillselskapet i verden som lar brukere definere en øvre tapsgrense for en måned. Maksgrensen er på 20.000 kroner.
Publisert: Publisert:

Den nyinnførte «totalgrensen» innebærer at alle spillere må definere en øvre grense for hvor mye de har råd til, eller er villige til, å tape per måned, men altså maksimalt 20.000 kroner.

– Den mest forebyggende effekten ligger i at de må sette sin grense før de får spille, i et edruelig øyeblikk, før de blir varme i trøya og kanskje lar seg rive med til å bruke for mye, sier Bjørn Helge Hoffmann, fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping, til NTB.

Han understreker at deres erfaring er at langt de fleste av Norsk Tippings om lag 2 millioner registrerte spillere, setter moderate grenser for seg selv, men tallene viser at omkring 20.000 taper så mye at de er å betrakte som risikospillere.

Reaksjoner

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis mener tiltaket er en god start:

– Det viktigste er bevisstgjøringen, at spillere gjør seg tanker om hvor mye penger de har råd til å tape. Målet er at spill skal være til underholdning og glede og ikke at det skal skape problemer, sier hun.

ET GODT TILTAK: Det mener generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen.

Som først ute i verden har Norsk Tipping fått reaksjoner fra statlige spillselskaper i utlandet:

– Det som er unikt i Norge, er at vi har kontroll med hvor mye folk spiller, hva de taper og derfor har mulighet til å innføre en slik grense, sier Hoffmann.

Han understreker at de har hatt tett dialog med Datatilsynet for å sikre at bruken av opplysninger om kundenes spillvaner er i henhold til personvernloven:

– Vi har konsesjon for å ha data som skal forebygge problemer for kundene. Det er stor forskjell på det og på å samle data for å selge en kunde flere produkter.

– Vi selger et produkt de fleste koser seg med, men som noen kan utvikle avhengighet til og få problemer med. Vi har oversikt over hvem som er i risikosonen, og da må vi gjøre noe, kunnskap forplikter, sier Hoffmann.

Ikke miste noen

Totalgrensen på 20.000 kroner er fastsatt av Kulturdepartementet, i dialog med Norsk Tipping og Lotteritilsynet:

– Noen mener kanskje beløpet burde vært lavere. Særlig de som jobber med spillavhengige, det har vi full forståelse for. Grensen må legges høyt nok til å ha ønsket effekt, men ikke så høyt at kunder går til konkurrenter eller prøver å omgå reglene, sier Hoffmann.

Les også

Oppheves spillmonoplet? Norsk Tipping tror ikke konkurrentene godtar ansvarlighetskrav

Når de har samlet data og erfaringer nok til å se om tiltaket har ønsket effekt, vil Norsk Tipping vurdere om beløpet som er satt, er riktig.

Norsk Tipping regner med å miste 100–110 millioner kroner i netto spilleinntekter på grunn av at maksgrensen vil slå inn for rundt 3.000 risikospillere.

– Målet vårt er ikke å tjene mest mulig penger, men å forvalte en vare på best mulig måte. Overskuddet vårt skal gå til gode formål, men vi vil ikke at pengene skal komme fra folk som egentlig ikke har råd til å tape. Midlene vi tjener, skal kunne brukes med god samvittighet, sier Hoffmann.

Les også

Norsk Tipping avviser høye kostnader

Les også

Lotteritilsynet åpner for utenlandske spillselskaper

Les også

Norsk Tipping taper penger på «dårlige naboer»

Publisert: