Norsk filmbransje stemples som klimauvennlig

Innspillingen av norske storfilmer blir ofte lagt til utlandet. Det betyr mange flyreiser for skuespillere og regissører.

Innspillingen av den nyeste James Bond-filmen ble støttet med 47 millioner. Flere i filmbransjen mener pengene fra støtteordningen til utenlandsk film heller burde gå til innspillingen av norsk film i Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Flere i norsk filmbransje tar til orde for å endre finansieringsordningen i mer miljøvennlig retning, skriver Aftenposten.

– Man flyr skuespillere fram og tilbake til Latvia bare for å prøve et kostyme. En annen ting er at man «lager» Norge i utlandet. Hus, landskaper og alt annet bygges opp for å ligne på stedene der handlingen skal foregå, sier regissør Guro Bruusgaard til avisen.

Les også

Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner

Hver tredje norsk film spilles inn i utlandet, viser tall fra Norsk filminstitutt (NFI). Insentivordninger i østeuropeiske land gjør at norske innspillinger legges til blant annet Tsjekkia og Litauen.

Også Norge har en støtteordningen for utenlandske filmer. James Bond-filmen «Bond 25», som ble spilt inn flere steder i Norge, fikk 47 millioner kroner gjennom denne ordningen.

Skuespiller Birgitte Larsen sier til Aftenposten at regjeringen heller burde bruke pengene slik at flere norske produsenter får råd til å filme innenlands.

Les også

Ap vil brenne av klimamilliarder – lover å ikke øke skattene for vanlige folk

– Mange skuespillere er frustrerte over det store klimaavtrykket. En skuespiller kan ha 30 flyreiser under en innspilling, sier hun og legger til at en boikott kan være aktuelt.

Over 200 norske skuespillere og regissører skrev tidligere i år under på et opprop for å gjøre filmbransjen mer klimavennlig.

Her kan du lese mer om

  1. Film

Flere artikler

  1. Kinoselskaper blir tvunget til å kutte i billettsalget

  2. Stordalen har kalt opp Ving-selskap etter Selskapsreisen-karakter

  3. Betalt innhold

    Reiselivet står klar til å satse på nordmenn. Men én ting bremser gjenåpningen.

  4. Annonsørinnhold

  5. Flyselskap i New Zealand tester spiselige kopper

  6. Thingnes Bø med millionklokke