Hydros Brasil-trøbbel

Beskylder Hydro for fagforeningsknusing i Brasil

Det er brudd i de lokale forhandlingene ved Hydros Alumina-raffineri i Brasil. Fagforeningen sier Hydro lokalt driver fagforeningsknusing.

BRUDD I BRASIL: Hydro-ansatte ved Alunorte-anlegget stemmer om det lokale oppgjøret. 61 prosent av de fremmøtte stemte nei.

SindQuimicos
  • Roar Nerdal
Publisert: Publisert:

– Vi vil helst unngå streik og vurderer andre aksjonsformer først, sier Gilvandro Brigida, leder ved fagforeningen SindQuimicos ved Hydro Alunorte, til E24.

– Men vi er veldig skuffet over hvordan Hydro opptrer lokalt, som bryter med internasjonale avtaler om fagforeningsarbeid Hydro har underskrevet, sier han.

Ved Hydros viktige aluminaraffineri Alunorte har de ansatte sagt nei til forslaget om nye, lokale lønnstillegg.

Akkurat nå virker situasjonen helt fastlåst mellom partene, ifølge fagforeningslederen. Fagforeningen har sendt saken inn til megling til Ministério Público de Trabalho – en offentlig etat som overser kollektive avtaler og at arbeidslover følges. Det er foreløpig ikke berammet noe meglingsmøte mellom partene.

Både ved aluminiumsverket Albras i Barcarena og ved bauxittgruvene i Paragominas er de ansatte og Hydro blitt enige om nye lokale lønnstillegg.

Les også

Hydro saksøkt for å ha bygget deponi på reservat

Viktig for norske bedrifter

Alunorte er verdens største aluminaraffineri og ligger i Barcarena i delstaten Pará nord i Brasil. Det har en kapasitet på 6,3 millioner tonn årlig og 2.200 ansatte.

Aluminaproduksjonen ved Alunorte er kritisk for leveransene til norske smelteverk. Streik eller andre aksjoner får raskt konsekvenser for Hydros norske aluminiumsverk.

Det så man sist da Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen etter påstander om utslipp. Først i september i år fikk Hydro tillatelse til å starte opp full produksjon igjen.

– Hvor stor er faren for streik, Brigida?

– Det forsøker vi å unngå. Men den lokale ledelsen oppfører seg uerfarent og respekterer ikke fagforenings rolle, slik de er forpliktet av internasjonale avtaler. Da Hydro fikk store problemer etter at de reduserte produksjonen, stilte vi opp og forsvarte bedriften og var fleksible for å komme oss gjennom en vanskelig tid. Da ble vi berømmet av ledelsen i Oslo, nå er tonen en helt annen.

En arbeider på Alunorte-anlegget 5. mars i fjor.

Ricardo Moraes / X02675

Fagforeningsknusing

Ifølge Brigida tar den lokale ledelsen i bruk metoder som var kjent fra perioden den brasilianske gruvegiganten Vale var majoritetseier før Hydro overtok i 2012, nemlig aktivt å undergrave fagforeningen. 

Som eksempler nevnes det både trusler, tilbud om individuelle avtaler, bortfall av tillegg, tilbud om egne trynetillegg samt organiserte grupper som via det sosiale mediet WhatsApp prøver å samle nok folk for å starte egne forhandlinger med bedriften.

Fagforeningen sier at også Hydro har undergravet fagforeningen ved å oppfordre til utmeldelser, nektet tillitsvalgte adgang til bedriften uten følge av sikkerhetspersonell, støttet opposisjonen til det sittende styret, trakassering av tillitsvalgte og oppsigelser, aktive i fagforeningen blir ikke forfremmet eller får individuelle lønnsopprykk.

Slike metoder er også beskrevet av Brasils svar på Fafo, Observatorio Social, i en stor rapport i 2008 i Vale-tiden som fastslår at det er fagforeningsknusing. Hydro var da største minoritetseier med 34 prosent av aksjene.

– Hydro i Norge toer sine hender og sier de ikke vil blande seg inn i lokale forhold. Men det er ingen hemmelighet at ledelsen lokalt ønsker en peronistisk ordning, sier Brigida.

Med peronistisk mener han en type husforening der ledelsen for de ansatte og bedriften avtaler seg imellom.

Les på E24+

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg: – Krevende å ikke bli trodd

– Siste vi trenger

Sten Roar Martinsen, som representerer de ansatte i styret i Hydro, sier han har vært i kontakt med både de ansatte ved Alunorte og bedriften den siste tiden.

Han opplyser at han er kjent med den vanskelige forhandlingssituasjonen. Han mener at et av problemene skyldes at man ikke har felles forhandlinger for alle de tre store bedriftene i Brasil.

– Det siste vi trenger er en streik. Jeg har bedt ledelsen i Hydro ta tak i situasjonen og vet de nå har en på plass i Brasil som skal møte fagforeningens representanter. Det har vært gjennomført en rekke samtaler og jeg tror absolutt det er mulig å få en løsning ganske kjapt.

– Hva med påstandene om fagforeningsknusing?

– Det er jeg også kjent med. Hydro som bedrift kan ikke leve med det. Det er vanskelig å sammenligne Norge og Brasil direkte, men også her har vi jobbet sammen med bedriften for å skape en felles forståelse for hvordan man skal samarbeide. Det har blant annet vært tema under to konferanser der både de lokale fagforeningene i Hydro i Brasil og ledelsene har vært til stede, sier Martinsen.

Les på E24+

To historier om Hydro: Norsk stolthet eller skam i Brasil?

Kjenner seg ikke igjen

I en e-post skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro:

«Dette er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i. Hydro forholder seg til inngåtte avtaler og de retningslinjer som gjelder for dialog med fagforeninger, noe vi har god erfaring med. SindQuimicos har nå bedt MPT (Labor Ministério Público) om støtte, og Alunorte avventer invitasjon til meglingsmøte for å kunne fortsette forhandlingene», skriver han.

«Målet er at Alunorte og fagforeningen skal komme frem til en avtale, på samme måte som både Metallverket Albras og bauksittgruven Paragominas har blitt enige i sine forhandlinger med de respektive fagforeningene», skriver Molland.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hydros Brasil-trøbbel
  2. Alunorte
  3. Hydro
  4. Brasil

Flere artikler