Virke-direktør: – På tide å diskutere tobakksavgiften
Direktøren for Virke Handel mener grensehandelen har nådd et så kritisk nivå at det er på tide å diskutere tobakksavgiften. Han får støtte av Frp, men Senterpartiet mener på sin side at avgiften må økes.
– Tiden er inne for å diskutere tobakksavgiftene, sier direktør i Virke Handel, Harald Andersen.
Han representerer en handelsbransje som ser mindre og mindre inntekter fra tobakk, en kategori som fremdeles er svært lønnsom for dagligvaren, kiosker og bensinstasjoner.
Virke estimerer at hver fjerde snusboks kjøpes i utlandet, og at nettaktørene som ofte er utenlandske, tar hele veksten som finnes i snusmarkedet.
– Det er en grense for hvor høy avgiften kan være før det bikker og gir motsatt virkning. Folk drar til grensen og hamstrer, det er jo ikke det vi ønsker, sier Virke-direktøren.
Vil lokke 100.000 godterikunder til å kjøpe snus
Grensehandelsbaromter
Andersen mener at prisforskjellen på tobakk er altfor høy mellom grensehandel og i norske butikker, men ønsker ikke å gå ut med hvor mye han tenker tobakksavgiften bør jekkes ned.
– Jeg vil ikke gi noe tall, og vi underkjenner ikke at man har en avgift fordi man ønsker at folk i mindre grad skal bruke disse produktene, sier Virke-direktøren.
Han skjønner at dette er en sak svært få politikere vil ta i, men mener at når antall snusere i Norge øker år for år, samtidig som omsetning av snus i Norge stagnerer, er det noe som ikke fungerer.
Andersen mener noe av utfordringen er at man ikke har gode nok tall for hvor stor grensehandelen faktisk er, og sier dette er noe de har etterspurt næringsdepartementet flere ganger.
– Det er bra at man nå jobber med et grensehandelsbarometer som kan gi oss bedre innsikt om hvordan nordmenn handler i utlandet, sier Andersen og referer til tiltak som ble nevnt i stortingsmeldingen om handelsnæringen i fjor.
Rundt 12 prosent av den norske befolkningen snuser daglig, ifølge SSB. Det tilsvarer en dobling på de siste ti årene. Andelen røykere har derimot falt fra 21 til 12 prosent i samme periode.
Her velges det neste Cutters: – Vi skal være djevelens advokat
Frp: – Tror debatten kommer
Et av de få partiene som støtter Virke er Frp, som lenge har ment at man må harmonisere avgiftsnivået med Sverige og Danmark.
– Frp vil ha svenske avgifter på tobakk i Norge, nettopp for å unngå handelslekkasje og smugling. Virke sitt utspill er helt i tråd med hva Frp har sagt i mange år, sier helsepolitisk talsperson i Frp og stortingsrepresentant, Åshild Bruun-Gundersen.
Hun sier det er liten vilje til å snakke om dette i de andre partiene, og at Frp kan takkes for at regjeringen har blitt enige om å ikke øke tobakksavgiften i inneværende regjeringsperiode.
Bruun-Gundersen mener likevel at en godkjenning av tobakksfri snus, som i dag er forbudt i Norge, kan være nøkkelen til å få debatten i gang.
– Jeg håper snart Helsedepartementet vil godkjenne tobakksfri snus, og tror dette vil tvinge frem en debatt om lavere avgifter for produkter som er mindre skadelige for forbrukeren, og videre føre til en større debatt om tobakksavgifter generelt, sier stortingspolitikeren og fortsetter:
– Dette må skje i denne regjeringsperioden, sier Bruun-Gundersen.
I dag er tobakksavgiften på 2,63 kroner per sigarett, og for snus er avgiften 1,07 kroner per gram av pakningens nettovekt.
Avfeier diskusjon – vil øke avgiften
Men Frp står rimelig alene i ønsket om å kutte i tobakksavgiften.
– Det er et bredt politisk flertall for å holde avgiftene på dagens nivå, og nå som avgiftene har stått stille i flere år, har Senterpartiet i sitt alternative budsjett gått inn for å øke tobakksavgiften, sier helsepolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe.
I april kom Folkehelsemeldingen hvor en ny nasjonal tobakksstrategi inneholdt å «videreføre dagens system for tobakksavgifter».
– Norges avgiftsnivå er under det som Verdens helseorganisasjon anbefaler. Vi vet at en høyere pris hindrer unge fra å starte med tobakksprodukter.
– Har du forståelse for handelens situasjon?
– Jeg er kjent med problemstillingen, og det blir jo alltid vurdert i utformingen av statsbudsjettet om avgiftsnivået gjør at vinningen går opp i spinningen, men en må godta noe grensehandel på grunn av pris når det er helsetiltak som er årsaken, sier Toppe.
– Hva tenker du om at Frp tror det er mulig å diskutere avgiften i løpet av regjeringsperioden?
– Jeg ser det som helt uaktuelt å sette ned avgiften, dette er det bred enighet om, foruten fra folkehelseministerens parti, sier Toppe med henvisning til Sylvi Listhaug som ble folkehelseminister i vår.