NHO med klar tale til offentlig sektor: – Ta del i dugnaden og forleng kontrakter

Fire av ti bedrifter i NHO Service og Handel frykter konkurs, og handelsorganisasjonen fraråder nå det offentlige om å vente med å forlenge kontrakter. – Det holder folk i arbeid, sier renholdsfirma.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, sier det offentlige spiller en viktig rolle i å holde tjenesteleverandører flytende gjennom coronakrisen.

 • Ola Alsberg
Publisert:

Offentlig sektor er i stor grad skånet for de økonomiske ringvirkningene som rammer i privat næringsliv. Nå mener NHO Service og Handel at offentlige foretak må bidra i dugnaden.

– Hvis man har tenkt å forlenge en kontrakt, hvorfor vente til mai, juni eller juli, spør Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

– Det er nå når krisen er på sitt verste og bedriftene har behov for oppdrag, sier hun.

– Holder folk i arbeid

En bedrift som har fått forlenget kontrakt hos det offentlige er Royal Renhold. Kontrakten med statlige Kompetanse Norge skulle egentlig ikke opp for forlengelse før i mai, men allerede tidlig i april var ble partene enige om forlengelse.

– Vi skulle forlenge renholdsavtalen ved kontorene våre i Bergen, og da tenkte vi det var naturlig å forlenge den for kontorene i Oslo også. Det er ikke voldsomme bidraget, men det er ålreit å kunne hjelpe til med å holde hjulene i gang, sier direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge.

Sveinung Skule i Kompetanse Norge har inngått flere kontrakter i coronakrisen. – Det er en vinn-vinn-situasjon, sier han.

– At de går inn og forlenger kontrakter allerede nå betyr mye, og gir en økt trygghet og forutsigbarhet for de ansatte. Det holder folk i arbeid, og er et eksempel til etterfølgelse, sier daglig leder Kim Johnsen i Royal Renhold.

– Vinn-vinn

Royal Renhold tilbyr renholdstjenester i Oslo og tidligere Akershus. Over 400 er ansatt i firmaet, hvorav 70 ansatte er permittert. Firmaet har en stor andel av virksomheten sin i offentlige kontrakter.

– Det offentlige er en stor markedsaktør som kan gjøre mye for privat næringsliv, sier Johnsen.

Kompetanse Norge har benyttet anledningen med tomme lokaler til å utføre småarbeid, og har nå fått i stand avtaler med håndverkerbedrifter i tillegg til renholdskontraktene.

– Det vil jeg oppfordre andre i offentlige sektor til å gjøre også. Det er en vinn-vinn situasjon. Vi er ikke tjent med at gode tjenesteleverandører forsvinner, sier Skule i Kompetanse Norge.

4 av 10 frykter konkurs

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier flere i offentlig sektor må gjøre som Kompetanse Norge.

– Vi har sett eksempler på at statlige foretak har påberopt seg force majeure (ekstraordinære omstendigheter løser parten fra en kontrakt, journ.anm.). Det blir helt feil hvis målsettingen er å redde bedrifter fra konkurs. Den «billigste» offentlige pengebruken er å fylle bestillingsbøkene til bedriftene med ordentlige oppdrag, sier hun.

Les også

Venter nedtur for næringseiendom: – Nå er det bråstopp

Handelsorganisasjonen tror tiltaket kan redde flere tusen jobber.

– De siste ukene har vi fått gode kontantstøtteordninger på plass fra regjeringen, og de har sagt at staten skal være næringsvennlige. Da må de vise det også, ved å ta del i dugnaden. Et tiltak er å tidligst mulig forlenge kontrakter som uansett skulle forlenges, sier Kaltenborn.

På det meste fryktet 46 prosent av medlemsbedriftene i NHO Service og Handel konkurs. Etter flere av krisepakkene til regjeringen ble lansert sier nå 40 prosent at de frykter konkurs.

– Det er enormt. Og mindre bedrifter er mer utsatt enn større, siden de ofte ikke har samme buffer eller differensiering som større bedrifter har. Mister en liten bedrift en betydelig kontrakt kan det være kroken på døra, mens hvis den forlenges gir det en etterlengtet trygghet, sier Kaltenborn.

Les også:

Les også

Mener bedriftene bør kompenseres: – Når staten stenger ned, må staten ta konsekvensene

Les også

Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. NHO
 3. Coronaviruset
 4. Vedlikehold
 5. Næringseiendom

Flere artikler

 1. NHO og IKT-Norge ber myndighetene til å videreføre kjøp av tjenester fra private

 2. Varehandelen frykter konkurser: – Nå kjemper vi for å overleve

 3. NHO frykter at stengte kjøpesentre blir den nye normen – vil ha kompensering fra første dag

 4. 1 av 5 bedrifter i service og handel frykter konkurs

 5. Skjønnhetsbransjen lider under strenge tiltak - avbestillingene renner inn