Vale frykter ny demningskollaps i Brasil

Minst 233 mennesker ble drept etter at en demning som Vale eier kollapset i deltasten Minas Gerais i Brasil tidligere i år. Nå frykter selskapet at en ny kollaps 145 kilometer unna.

KOLLAPSET: En demning kollapset og førte til enorme ødeleggelser i januar i år. Nå frykter Vale det kan skje igjen.

Foto: Douglas Magno AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Gruvegiganten Vale har varslet lokale myndigheter om at det finnes risiko for at ytterligere en av selskapets demninger kan kollapse, det skriver selskapet i en melding.

Demningen man frykter kan kollapse ligger i Barão de Cocais i Minas Gerais-provinsen, omkring 145 kilometer fra gruven som kollapset i januar i år.

Farenivået for en kollaps ble hevet allerede i februar, men selskapet har nå funnet nye tegn på at et skred kan være nært forestående.

Nå fryktes det at en ny kollaps kan skje allerede neste uke.

Selskapet har som et preventivt tiltak startet evakuering av områder som kan bli rammet av en kollaps. Totalt skal 458 personer være evakuert. I tillegg har selskapet opprettet møtepunkter hvor mannskaper vil assistere innbyggerne i området døgnet rundt.

Dammen er 85 meter høy og rommer rundt 6 millioner kubikkmeter med gruveavfall, ifølge brasilianske gruvemyndigheter, skriver Wall Street Journal.

Les også

Norske aktører dropper Vale-aksjen: – Finansnæringen har en nøkkelrolle

Minst 233 mennesker ble drept

Myndighetene i Minas Gerais har beordret Vale å skaffe mat, transport, medisiner og «alt som trengs» til de som eventuelt blir rammet av en ny katastrofe.

Vale-aksjen falt 2,5 prosent i São Paulo etter at nyheten ble kjent sent torsdag kveld.

– Det koster penger å flytte mennesker fra området. Dette rammer Vales image, sier Mirae Asset-analytiker Pedro Galdi til The Wall Street Journal.

Gruvekjempen har havnet i trøbbel flere ganger de senere årene etter at selskapets demninger har kollapset.

Sist det skjedde var 25. januar da minst 233 mennesker ble drept da en av demningene selskapet eier i delstaten Minas Gerais kollapset.

Fortsatt er rundt 40 personer savnet etter kollapsen i januar.

I november 2015 kollapset en gruve som ble driftet av en samarbeidspartner. 19 mennesker omkom i ulykken.

Les også

Avis: Gruveselskap i Brasil kjente til risiko ved jordskred

Norske selskaper rømmer Vale

Så sent som mandag skrev E24 om hvordan norske aktører har droppet Vale-aksjen etter ulykken i januar. Både Storebrand og KLP har valgt å utelukke selskapet fra sine porteføljer.

– Finansnæringen har en nøkkelrolle i å forme fremtiden vår. De er for eksempel med på å styre hvorvidt verden når klimamålene eller ikke, gjennom investeringene sine, skrev Anja Bakken Riise leder i Framtiden i våre hender i en e-post til E24 den gang.

Storebrand utelukket også selskapet fra sine porteføljer tilbake i 2015, men etter dialog med selskapet valgte de og inkludere dem igjen mot slutten av 2018. Banken investerte aldri i selskapet før ulykken i januar.

– Vi har helt nylig vedtatt å ekskludere Vale på bakgrunn av ulykken som skjedde tidligere i år. Denne hendelsen er helt klart et brudd med våre retningslinjer, skrev Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, i en e-post til E24.

Publisert:

Flere artikler