Norwegians nye storeier: Sa ja fordi staten ga lånegaranti

Norwegians redningsplan kommer til å gjøre leasingselskapet Aercap til en av Norwegians største aksjonærer. Ledelsen i leasingselskapet bekrefter at de motvillig godtok flyselskapets redningsplan.

Mange av Norwegians Dreamliner-fly er eid av irske Aercap, verdens største leasingselskap. De godtok Norwegians redningsplan. Her fra Gardermoen, der noen av flyene står parkert.
Publisert:

Et av verdens største leasingselskap, irske Aercap, har Norwegian som storkunde, og spilte trolig en nøkkelrolle i forhandlingene flyselskapet hadde med leasingselskapene sine.

Aercap eier en rekke av Norwegians fly, derav mange av de dyre Dreamliner-flyene.

I går presenterte Norwegian redningsplanen sin, som inkluderte at også leasingselskapene skulle ettergi gjeld og gjøre om gjeld til aksjer i selskapet.

På en telefonkonferanse med analytikere bekrefter Aercap at de er blant leasingselskapene som ble med på avtalen, som innebærer at leasingselskapet tar imot aksjer i Norwegian.

– Det er ekstraordinært uvanlig for oss å gjøre om gjeld til egenkapital. Vi gjorde det med Norwegian, hovedsaklig fordi de har statlig støtte, men generelt vil vi ikke gjøre det, sa administrerende direktør Aengus Kelly i Aercap.

Les på E24+

Det er vanskelig å si hva Norwegian-aksjen er verdt. Kanskje 70 øre?

Staten avgjørende

Aercap understreket også at den norske statens garantier var sentrale for at de kunne godta Norwegians redningsplan.

– Vi kommer ikke til å godta mange lignende strukturer. I Norwegian hadde vi et flyselskap som hadde vært i en enorm vekstfase som hadde stoppet opp, vi hadde en ny ledelse i selskapet og vi hadde en situasjon der den norske staten var involvert, sa Kelly.

– Kombinasjonen av disse faktorene gjorde at vi kunne godta det. Men dette er høyst uvanlig, jeg kan ikke komme på en lignende situasjon som denne noen gang tidligere.

Norwegian har stått for en betydelig andel av leasingselskapets omsetning, og var i 2019 selskapets 5. største kunde.

Ny storeier

Avtalen innebærer at Aercap vil komme til å bli storaksjonær i Norwegian, da de som en av de største leasingselskapene vil ta imot svært mange av aksjene. Norwegian har anslått at leasingselskapene vil eie over 50 prosent av aksjene i selskapet etter restruktureringen.

En oversikt Norwegian publiserte 27. april viser at to leasingselskaper står for over halvparten av Norwegians leasingforpliktelser. Aercap er etter alt å dømme en av disse.

Det er ennå ikkje kjent nøyaktig hvor stor eierandel Aercap vil komme til å få i Norwegian.

Les på E24+

Ti år i stormen: Slik ble Norwegians ambisjoner selskapets største problem

Den statlige redningspakken til luftfarten, som næringsminister Iselin Nybø og samferdselsminister Knut Arild Hareide presenterte, var avgjørende for at leasingselskapet Aercap kunne godta avtalen.

Lang historie

Norwegians forhold til AerCap går et tiår tilbake i tid.

Allerede da Norwegian lanserte sin nye satsing på langdistanseflyginger i 2010, inngikk de en avtale med leasingselskapet International Lease Finance Corporation (ILFC). Flere ganger de neste fire årene leaset de flere og flere Dreamliner-fly fra ILFC.

I 2014 ble ILFC kjøpt opp av Aercap.

Etter oppkjøpet ble AerCap verdens største flyleasingselskap, og har i dag over 43 milliarder kroner i eiendeler og eier over 1.300 fly.

Se hvordan pengebruken på reiseliv har stupt siden coronakrisen startet:

Publisert:

Her kan du lese mer om