Spanske fagforeninger forbereder rettssak mot Norwegian

Den store spanske fagforeningen USO har gått til retten med et krav om forhandlinger med Norwegian, etter det de mener er oppsigelsen av 1.300 ansatte.

To spanske fagforeninger går til sak mot Norwegian. På bildet tomme lokaler ved Norwegians hovedkvarter på Fornebu.
Publisert: Publisert:

Sammen med pilotforeningen Sepla varsler fagforeningen Uniun Sindical Obrera (USO) i en pressemelding at de krever rettsforhandling med Norwegian.

Foreningene er rasende etter at Norwegian på mandag skal ha bedt sine spanske ansatte om å levere inn ID-kort og uniformer.

I pressemeldingen, som ble publisert onsdag, heter det at USO og Sepla har klaget inn Norwegian for ulovlig oppsigelse av arbeidere.

I søksmålet, som er rettet både mot Norwegian Air Shuttle og datterselskapet Norwegian Air Resources Spain, ber fagforeningene om en rettslig avgjørelse på hvem som er den faktiske arbeidsgiveren for de 400 pilotene og 900 kabinansatte.

Det var Børsen.no som først omtalte søksmålet i Norge.

Les også

Norwegian-selskaper i Danmark og Sverige begjært konkurs

Måtte levere inn ID-kort

«Mandag 4. mai, samme dag som (...) deres overlevelse var sikret, ba selskapet piloter og kabinpersonale om å fjerne all legitimasjon som akkrediterer dem som norske arbeidere, inkludert identifikasjonskort og til og med uniformer», heter det i meldingen fra USO.

Fagforeningene oppfatter dette som at Norwegian aktivt forsøker å ta avstand til sine spanske ansatte, og har derfor bedt om rettsmegling hos Servicio Interconfederal de Mediación y Arbitraje (SIMA), tilsvarende Forliksrådet i Norge.

USO og Sepla krever i søksmålet at Norwegian erklæres som deres faktiske arbeidsgiver, og derfor står ansvarlig for etterlønn og trygdeytelser.

Les også

Norwegian-kollektiv i vill jubel: – Takk gud!

– Siden de begynte å true med å stenge basene sine i Spania, har Norwegian gjort alt for å distansere seg fra mannskapet sitt i Spania. Vi frykter at selskapets virkelige intensjon er å unnta seg fra sine sosiale forpliktelser overfor oss i denne veldig delikate situasjonen, skriver Sepla i en uttalelse.

Har vært og er i dialog

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian har fått oversendt spørsmål om hvorvidt det stemmer at de spanske ansatte på mandag ble bedt om å levere inn ID-kort og uniformer, samt hvordan flyselskapet forholder seg til søksmålet.

– På grunn av den ekstraordinære situasjonen som har rammet luftfarten spesielt hardt, ble Norwegians datterselskaper i Sverige og Danmark begjært konkurs. Samtidig var Norwegian dessverre tvunget til å avvikle avtalene med OSM Aviation i en rekke land der alle fly er parkert, inkludert Spania, skriver Sandaker-Nielsen.

– Dette ble kommunisert til alle berørte kolleger og offentligheten allerede 20. april.

Sandaker-Nielsen viser videre til at ansatte i det spanske selskapet Norwegian Air Resources er underlagt spansk lovgivning og spanske permitteringsregler,

– Både kabinforeningen USO og pilotforeningen Sepla har inngått kollektivavtaler med det spanske datterselskapet, så denne dialogen foregår mellom de rettmessige partene. Det har vært dialog og er dialog. Vi forstår at våre kolleger er frustrerte over denne situasjonen, men når alle flyene står på bakken er det dessverre ikke mulig å holde folk i arbeid.

Les også

Jakten på statlig milliardgaranti: Dette er Norwegians tidsplan

Les også

Norwegian-sjefen takker støttespillerne: – En betydelig oppside for dem som vil bli med videre

Publisert:
Gå til e24.no