Nye NHO-tall: Nå sliter tre av ti med å betale regninger

Halvparten av NHOs medlemmer har allerede gjennomført permitteringer - en dobling på én uke. Og nå sliter tre av ti bedrifter med likviditeten.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er bekymret for norsk næringsliv.

Ørn E. Borgen/NTB scanpix
 • Nora Rydne
Publisert:

Det ser stadig mørkere ut for norske bedrifter som blir rammet av corona-krisen.

I den tredje medlemsundersøkelsen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) svarer tre av ti bedrifter at de sliter med likviditetsproblemer – altså at de mangler penger til å betale blant annet regninger og lønn til ansatte.

Halvparten har allerede måttet permittere ansatte.

Les på E24+

Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

– For en uke siden ble tallene fra NHOs medlemsundersøkelse omtalt som sjokkerende. Da er det vanskelig å finne de riktige ordene denne gangen. Uansett hva man kaller dette – krakk, krise, unntakstilstand – det er nesten umulig å ta for hardt i, sier administrerende direktør i Ole Erik Almlid i NHO i en pressemelding.

Stadig flere får problemer

Almlid påpeker at det ikke finnes virkemidler som kan stoppe krisen nå, men oppfordrer alle til å gjøre det de kan for å minimere effektene så godt det lar seg gjøre.

– Det er nå viktigere enn noen gang at de hjulene som kan holdes i gang, får rulle, sier Almlid i meldingen.

Dette er resultatene fra medlemsundersøkelsen:

 • 50 prosent har gjennomført permitteringer – dobbelt så mange som for én uke siden (24 prosent).
 • 77 prosent av bedriftene vurderer fortsatt å permittere utover det som er gjort.
 • I reiselivsbransjen har 87 prosent av bedriftene permittert ansatte, og 73 prosent har permittert mer enn tre fjerdedeler av sine ansatte.
 • 76 prosent av bedriftene innen service og handel har permittert ansatte.
 • 28 prosent av bedriftene planlegger nedbemanning og oppsigelser.
 • 28 prosent av bedriftene har likviditetsproblemer på grunn av coronaviruset, og mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Også her er problemet størst i reiseliv.
 • 82 prosent av bedriftene har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av coronaviruset. Opp fra 68 prosent i forrige undersøkelse.
 • 54 prosent har problemer med å levere varer og tjenester, opp fra 42 prosent i forrige undersøkelse.
 • 61 prosent av bedriftene oppgir at leverandørene deres har varslet om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser.
Les på E24+

Slik har et tiår med lave renter skapt et gjeldsberg i risikable selskaper

– Må ikke stoppe opp

– Vi er svært bekymret over det vi hører fra medlemsbedriftene våre. Kommuner praktiserer for eksempel forskjellige regler for smittevern og karantene, og mange går lenger enn de nasjonale retningslinjene, sier Almlid videre i meldingen.

Han gir regjeringen og Stortinget honnør for tiltakene som er satt i verk, men påpeker at det er et stort behov for de planlagte videre tiltakene.

– Helsekrisen vi står er i meget alvorlig, men vi må være forberedt på at den økonomiske krisen kommer til å vare lenger enn helsekrisen. Vi må skape trygghet for både helse og arbeidsplasser – vi må sikre at folk har en jobb å gå til når dette en gang er over. Vi må fortsette å handle varer og tjenester av hverandre. Både bedrifter, det offentlige og folk flest. Offentlige anbud må ikke stoppe opp, sier Almlid.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. NHO
 3. Permittering
 4. Coronaviruset
 5. Ole Erik Almlid
 6. Reiseliv
 7. Tjenester

Flere artikler