Hyttekommuner ber folk holde seg hjemme

Flere hyttekommuner ber nå folk om å la være å reise på hytta. Enkelte steder stenges også turistnæringen. – En vanskelig og tøff avgjørelse, sier Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven.

ØNSKER IKKE HYTTEFOLK: Flere store hyttekommuner, blant dem Hemsedal som vi ser på bildet, ber nå de som har hytte om å ikke reise dit. Det begrunnes blant annet med at det ikke ønskes smitte inn i kommunen.
Publisert:

Flere hyttekommuner har torsdag sendt ut SMS til hytteeiere der de bes om å holde seg hjemme. Blant dem er Ål, Hol, Sør-Aurdal og Vinje. Også i Trysil oppfordres hyttefolk i karantene til å holde seg hjemme.

Vinje kommune i Telemark er landets fjerde største hyttekommune. Her har de også besluttet å stenge ned turistnæringen.

– Det er en vanskelig og tøff avgjørelse å ta. Det handler også om det som har skjedd nasjonalt i dag. Vi er ikke i en situasjon der vi er klare for å ta imot 30.000 mennesker. Vi er stort sett rustet for de innbyggerne vi har, ikke en pandemi på 30.000. Helsepersonellet vårt må være istand til å seg av dem som er syke her, forklarer ordfører Jon Rikard Kleven.

TUNG AVGJØRELSE: Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven (Sp), forteller at avgjørelsen om å stenge turistnæringen og be hyttefolk holde seg hjemme er tatt i samråd med kommuneoverlegen og Fylkesmannen.

Kommunen har 3676 innbyggere. Det er massevis av snø og alt ligger til rette for en fantastisk påskesesong. Reiselivet er kommunens største satsingsområde.

– Vi liker å være en god vertskommunen for hyttefolket vårt. Avgjørelsen er dessuten veldig dramatisk for reiselivsnæringen vår. Det er nå de har sin hovedsesong. Men akkurat nå har vi ikke tid til å tenke på økonomiske krisepakker, forklarer han.

I dag har alt arbeid handlet om å planlegge for stenging av skoler og barnehager - og sørge for at dem som må på jobb, kan komme seg på jobb.

– Vi er også en stor kraftkommune, og her har mange en viktig funksjon og må på jobb, sier Kleven.

Også i Hemsedal kommune er turistnæringen pålagt stenging. De forklarer på sine nettsider at avgjørelsen tas hovedsakelig for å hindre at smittede reiser til kommunen. I Trysil har kommunen pålagt skianleggene å stenge, og oppfordrer hyttefolk i karantene om å ikke reise på hytta.

Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening skriver torsdag på Facebook-siden Fnugg at de ber alle som har fått beskjed av helsemyndigheter om å holde seg hjemme, om faktisk å holde seg hjemme for å ikke belaste små hyttekommuner ytterligere.

Dessuten opplever selve alpintnæringen store utfordringer:

– Belastningen er nå svært stor på de ansatte hos alpinanlegg og større reiselivsdestinasjoner til fjells, og ansatte gjør nå alt det de kan for å komme ut med informasjon til alle gjester. Samtidig er de inne i en svært krevende periode hvor de også skal ivareta ansattes interesser, permitteringer og smittevern, skriver Clausen i Facebook-posten.

– Vi ber derfor på vegne av alle våre alpinanlegg om forståelse for at det kan ta tid å komme i kontakt, for de av dere som prøver det.

Publisert: