Hyttekommuner ber folk holde seg hjemme

Flere hyttekommuner ber nå folk om å la være å reise på hytta. Enkelte steder stenges også turistnæringen. – En vanskelig og tøff avgjørelse, sier Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven.

ØNSKER IKKE HYTTEFOLK: Flere store hyttekommuner, blant dem Hemsedal som vi ser på bildet, ber nå de som har hytte om å ikke reise dit. Det begrunnes blant annet med at det ikke ønskes smitte inn i kommunen.
 • Synne Eggum Myrvang
Publisert:

Flere hyttekommuner har torsdag sendt ut SMS til hytteeiere der de bes om å holde seg hjemme. Blant dem er Ål, Hol, Sør-Aurdal og Vinje. Også i Trysil oppfordres hyttefolk i karantene til å holde seg hjemme.

Vinje kommune i Telemark er landets fjerde største hyttekommune. Her har de også besluttet å stenge ned turistnæringen.

– Det er en vanskelig og tøff avgjørelse å ta. Det handler også om det som har skjedd nasjonalt i dag. Vi er ikke i en situasjon der vi er klare for å ta imot 30.000 mennesker. Vi er stort sett rustet for de innbyggerne vi har, ikke en pandemi på 30.000. Helsepersonellet vårt må være istand til å seg av dem som er syke her, forklarer ordfører Jon Rikard Kleven.

TUNG AVGJØRELSE: Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven (Sp), forteller at avgjørelsen om å stenge turistnæringen og be hyttefolk holde seg hjemme er tatt i samråd med kommuneoverlegen og Fylkesmannen.

Kommunen har 3676 innbyggere. Det er massevis av snø og alt ligger til rette for en fantastisk påskesesong. Reiselivet er kommunens største satsingsområde.

– Vi liker å være en god vertskommunen for hyttefolket vårt. Avgjørelsen er dessuten veldig dramatisk for reiselivsnæringen vår. Det er nå de har sin hovedsesong. Men akkurat nå har vi ikke tid til å tenke på økonomiske krisepakker, forklarer han.

I dag har alt arbeid handlet om å planlegge for stenging av skoler og barnehager - og sørge for at dem som må på jobb, kan komme seg på jobb.

– Vi er også en stor kraftkommune, og her har mange en viktig funksjon og må på jobb, sier Kleven.

Også i Hemsedal kommune er turistnæringen pålagt stenging. De forklarer på sine nettsider at avgjørelsen tas hovedsakelig for å hindre at smittede reiser til kommunen. I Trysil har kommunen pålagt skianleggene å stenge, og oppfordrer hyttefolk i karantene om å ikke reise på hytta.

Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening skriver torsdag på Facebook-siden Fnugg at de ber alle som har fått beskjed av helsemyndigheter om å holde seg hjemme, om faktisk å holde seg hjemme for å ikke belaste små hyttekommuner ytterligere.

Dessuten opplever selve alpintnæringen store utfordringer:

– Belastningen er nå svært stor på de ansatte hos alpinanlegg og større reiselivsdestinasjoner til fjells, og ansatte gjør nå alt det de kan for å komme ut med informasjon til alle gjester. Samtidig er de inne i en svært krevende periode hvor de også skal ivareta ansattes interesser, permitteringer og smittevern, skriver Clausen i Facebook-posten.

– Vi ber derfor på vegne av alle våre alpinanlegg om forståelse for at det kan ta tid å komme i kontakt, for de av dere som prøver det.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hytte
 2. Sport og fritid
 3. Coronaviruset
 4. Vinje
 5. Hemsedal
 6. Ål

Flere artikler

 1. Hyttekommuner forbereder seg på tusenvis av vinterturister – har beredskapsøvelser

 2. Hyttekommuner sliter med etterslepet av pandemien: – Lar seg ikke kompensere av hyttefolket

 3. Slik reagerer hytteordførerne på Høies påskeråd

 4. Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt har søkt om dagpenger

 5. Regjeringen innfører nye strengere coronatiltak i hele landet