Spurte 555 norske bedrifter om coronakrisen: – Situasjonen er svært, svært alvorlig

Coronakrisen er svært, svært alvorlig for flertallet av bedriftene i en fersk undersøkelse fra Norsk Industri. Organisasjonen tror det kan bli nødvendig med statsstøtte for å unngå konkurser.

VIL KOSTE: Norsk Industri tror norske bedrifter vil trenge statsstøtte for å overleve i neste fase, men mener det først er viktig med kortsiktige tiltak for å sikre at bedriftene har nok penger i kassen. Her er statsminister Erna Solberg på omvisning på Elkem Bremangers smelteverk høsten 2019.
Publisert:

Norske bedrifter rammes tungt av coronakrisen, viser en rykende fersk undersøkelse fra NHO-bransjeorganisasjonen Norsk Industri.

Undersøkelsen ble gjennomført i løpet av dagen tirsdag, og 555 medlemsbedrifter rakk å svare, eller 32 prosent av de spurte.

Lederne i selskapene har svart på hva de tror vil skje den neste uken, hvordan det går med banken, og hva de tenker om de mange tiltakene regjeringen har lagt frem de siste dagene (se faktaboks).

«Bildet er nyansert, men for flertallet er situasjonen svært, svært alvorlig. Tilstanden i industrien er vesentlig verre enn for få dager siden», skriver Norsk Industri.

  • Noen bedrifter har stoppet helt opp, og har permittert alle eller nesten alle ansatte, mens flere bedrifter melder at de stopper til uken
  • Bedrifter melder om at ordreinngangen kollapser, og at kundene avlyser ordre eller ikke kan betale, eller ikke vil ta imot varer
  • Noen selskaper opplever at de ikke får inn leveranser fra kritiske underleverandører eller sliter med å få tak i råvarer fra utlandet
  • Selskaper frykter for kollaps i salget av forbrukerprodukter til butikker
  • Mange medarbeidere er hjemme og passer barn, noe som er krevende for bedriftene

Tror det trengs statsstøtte

Det viktigste på kort sikt er å sikre bedriftene penger til å dekke utgifter og unngå konkurs, påpeker Norsk Industri. Betalingsutsettelser og statsgaranterte kriselån fra bankene kan bidra til å holde bedriftene flytende gjennom krisen.

– Første fase er rene likviditetsproblemer. Men man må etter hvert ta bort noen av utgiftene for bedriftene, ikke bare skyve dem ut i tid. Dette kan for eksempel gjøres ved å fjerne én innbetaling av arbeidsgiveravgiften nå i mai, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

– Dette koster jo milliardbeløp, vi er helt innforstått med det. Men vi forsøker å si noe om hvordan det må tenkes fra staten fremover. Vi må forberede oss på at den første fasen med å bedre bedriftenes kassabeholdning kan avløses av en andre fase hvor det er helt ragnarok, sier Sunde.

Norsk Industri frykter at en krise over flere måneder vil gjøre det nødvendig med ulike former for statsstøtte for å unngå konkurser. Utgiftene vil etter hvert hope seg opp så mye for bedriftene at det blir umulig å betjene gjelden når de skal tilbake til normalen.

«Vi tror, i lys av vår rapport av i dag, at det trengs sterkere lut fremover. Selv med dagens EØS-avtale som legger begrensninger på statsstøtte i europeiske land ser dette ut til å bli mer mulig fremover», skriver Norsk Industri.

Les også

Fryktindikator på rekordnivå: – Helt sinnssyke tall

– Kan bli seig motbakke

Det er fortsatt en stund til bedriftene skal tilbake til normalen, men eierne må allerede nå tenke på om det er håp for bedriften om ett år før de fyller på med mye kapital eller tar opp større lån.

«Det kan hende det blir en seig motbakke som vil strekkes over tid», skriver Norsk Industri i notatet.

– Vi skjønner at myndighetene ikke kan tenke altfor langt frem nå. Men vi vil signalisere at det kan koste penger for staten også på sikt, og at dette er viktig for å få med seg eierne. De ønsker ikke å kaste inn penger i bedriften hvis de uansett ikke får nok hjelp til å unngå konkurs, sier Sunde.

– Så langt har Erna Solberg og Jan Tore Sanner gjort veldig mye riktig, legger han til.

Frykter økt gjeld

Eierne av norske bedrifter er svært oppmerksom på hvilke signaler regjeringen og Stortinget kommer med om dette, fordi det er vanskelig for industrien å bære alle kostnadene ved krisen på egen rygg, påpeker Norsk Industri.

«Konsekvensene av stengte markeder, tap av ordrer og lønnsomhet kan ikke bæres av industrien alene, ved at man kommer ut av krisen uten lønnsomhet og økt gjeld», skriver organisasjonen.

Norsk Industri påpeker at EU-kommisjonen nå diskuterer hvordan europeiske land kan hjelpe næringslivet gjennom en nedstengning av økonomien man ikke har sett maken til i fredstid.

Slike tiltak kan være skattefordeler på opptil 500.000 euro per bedrift, statsgarantier for lån, subsidierte offentlige lån til selskaper og sikringstiltak for banker for å støtte realøkonomien.

Les også

Federal Reserve henter opp finanskrise-grep

Foreslår nye tiltak fra regjeringen

Norsk Industri sier det har vært stor pågang fra bekymrede medlemmer som håper på forutsigbarhet og ordninger som kan sikre dem gjennom krisen.

«Mange bedrifter verdsetter resultatene som regjeringen og Stortinget har fått til på kort sikt. Men alvoret i situasjonen gjør at de ser fremover nå med hensyn til nye tiltak», skriver Norsk Industri.

Nå foreslår Norsk Industri en rekke nye tiltak:

Staten bør fjerne arbeidsgiveravgiften for mars og april, i første omgang. Hvis dette blir for dyrt, kan bransjer som i liten grad er rammet av krisen unntas, mener organisasjonen.

Regjeringen vil tilby bedrifter 100 milliarder i garantier og lån, men for at disse ordningene skal virke bør staten ifølge Norsk Industri forutsette at bankene lemper på bedriftenes lånevilkår, fordi egenkapitalen (bygg, varelager, kundefordringer osv.) har falt i verdi på grunn av coronakrisen.

«Staten må bære denne risikoen inntil markedene igjen kommer i et normalleie», skriver Norsk Industri.

Bedrifter kan avlaste Nav

Nav begynner å få problemer etter at antallet permitterte skyter i været, ifølge Norsk Industri. De største bedriftene har nå tilbudt seg å avlaste Nav, og selv ta jobben med å betale ut statlige penger til de permitterte gjennom sine systemer.

Norsk Industri ønsker også en ny type garantiordning som kan avlaste bankene i å sikre kassakreditt til bedriftene, gjennom Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt Norge.

Organisasjonen håper også at det offentlige kan fremskynde kjøp for å hjelpe bedrifter som trues av permitteringer, og ber om fjerning av CO₂-avgiften som fra i år ble pålagt en del industribedrifter, inkludert Figgjo, Benteler og Metallco, samt Yara i Porsgrunn.

Noen klarer seg fortsatt

Bildet er ikke helsvart for alle, viser undersøkelsen.

For noen bedrifter går det enn så lenge bra, men enkelte av disse sier at de frykter stopp etter hvert, kanskje bare om noen uker. Andre bedrifter er mest bekymret for at coronasmitte skal sende ansatte i karantene eller på sykehus.

De som plages minst av krisen er de som jobber med samfunnskritiske områder som vann og avløp, sykehus, veibygging, næringsmiddelindustri, legemidler eller i bransjer hvor kunder vil sikre seg under nedturen og bestiller i stort monn, ifølge Norsk Industri.

Mange bedrifter innen oppdrett og deler av eksportindustrien gjør det også fortsatt greit. Men de er avhengige av å fortsatt få tak i råvarer fra utlandet.

Publisert:
Gå til e24.no