Underholdningsbransjen: – Vi er provosert

Bransjeforeningen melder om dramatiske bortfall av inntekter, og sier at de er provoserte over regjeringens tiltak. Artist CLMD er bekymret for om bransjen vil klare seg etter myndighetenes restriksjoner.

Kultur-Norge er bekymret for fremtiden
Publisert:

Artister, lysteknikere og bransjeforeninger frykter for bransjens fremtid dersom regjeringens tiltak ikke er mer langsiktige. Det etter at regjeringen torsdag innførte forbud om arrangementer og konserter.

– Vi er glade for at statsministeren nevner kulturbransjens spesielle utfordringer, men vi er provosert over at regjeringen sier at «det blir konserter etter at krisen er over», og samtidig ikke gjør noe for at dem som skal arrangere, spille lyd og jobbe backstage får hjelp gjennom denne krisen, sier forbundsleder i Creo, forbundet for kunst og kultur, Hans Ole Rian til E24.

– Egentlig ikke noe nytt

– Utsettelsen av forskuddsskatten er kjempebra, men det er egentlig ikke noe nytt. Dette avklarte vi med skateetaten fredag formiddag, og det var ikke nødvendig med nye vedtak for å få dette på plass. Dermed er det ikke et nytt tiltak, sier han.

Helsedirektoratet besluttet torsdag forbud mot og stenging av kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs, og en rekke andre tilbud.

Ifølge Rian er det mange som melder om dramatiske bortfall av sine inntekter.

– Det gjelder avlyste konserter, turneer, eventer hos bedrifter og turneer med Den kulturelle skolesekken.

– Særskilte kriseløsninger og hjelpetiltak er viktig for oss. Der står Fond for utøvende kunstnere klare til å utøve en ordning, men mangler klarsignal fra Kulturdepartementet om at de kan sette i gang. Alt ligger til rette for det.

– Får to til tre avlysninger daglig

Kimarius Abrahamsen jobber som frilans-lystekniker for blant annet Cezinando. Han har i flere år jobbet på oppdrag fra artister, og sier til E24 at det er mange i samme båt i underholdningsbransjen.

Kimarius Abrahamsen

– Vi er en stor gjeng selvstendige næringsdrivende, som alle brått står helt uten jobb, fordi alt vi livnærer oss på er arrangementer med så mange deltagere som mulig. Nå som kulturelle arrangement er forbudt, har vi jo virkelig ingen måte å tjene penger på, sier Abrahamsen.

Han legger til at de selvstendig næringsdrivende per dags dato kun kan få sosialhjelp, som er på omtrent 6.250 kroner i måneden.

– Det er tilnærmet umulig å finne informasjon på hvordan det er tenkt at vi skal fortsette å betale for livets opphold, men har jo et håp om at det løsner litt i løpet av de neste dagene.

Abrahamsen er selv fagorganisert gjennom Creo. Andre bransjeforeninger som Virke og BFSP arbeider for å sikre rettighetene til arbeiderne i bransjen.

– Jeg personlig har mistet en haug jobber. Jeg får minst to til tre avlysninger daglig, og per dags dato har jeg ikke noe inntekt før i mai, men jeg tviler sterkt på at de jobbene kommer vil gjennomføres.

– Jeg har heldigvis bygget meg opp en buffer som gjør at jeg skal klare å overleve de neste månedene, men jeg har jo begynt å se på alternative jobber allerede, i frykt for at dette går utover festivalsommeren, sier Abrahamsen.

Mener regjeringen må på banen

– For musikk og kulturbransjen kan langtidsvirkningene bli svært alvorlige. Og dette gjelder hele næringskjeden, fra utøvere, artister eller kunstnere, gjennom arrangørleddene, leverandørene av teknisk utstyr og frilansteknikere og andre som lever av og med musikkbransjen, sier Rein i Creo.

– Vi vil være avhengige av at hele kjeden overlever denne helt særegne situasjonen, om ikke risikerer vi å stå igjen med en bransje som ikke kan levere musikk- og kulturopplevelser i fremtiden.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

Creo er Norges største kunstnerorganisasjon med over 9.000 medlemmer.

I realiteten liten effekt

– Jeg hadde håpet på en mer synlig tilstedeværelse av kulturministeren i regjeringens kommunikasjon de siste dagene. Da tror jeg bransjen ville vært mer betrygget på at vi blir ivaretatt, sier Martin Danielle, som går under artistnavnet CLMD.

Han mener regjeringens tiltak fredag er en god start, men ikke en løsning.

– Det er likevel utfordrende at forskuddsskatten flyttes til 1. mai. Pengene skal uansett inn til staten, uavhengig av om man betaler de nå eller senere. Det har ikke så mye å si med tanke på likviditet, dersom bransjen ikke får hjelp før den tid uansett.

Han understreker at de kansellerte arrangementene ikke kan settes opp igjen på en helg, uavhengig av når restriksjonene oppheves.

– Hvor store fordeler tiltakene reelt sett har for dagens kulturpersoner eller næringsdrivende vet jeg ikke. Likevel gir det en viss frihet at man slipper presset med å innbetale forskudsskatten 15. mars.

– Ikke mange med buffer

Danielle sier videre at bransjen først og fremst er opptatt av helsen og at viruset ikke skal spres. Likevel understreker han at bransjen ikke er en nødvendighet for samfunnet, men «mer enn bonus for befolkningen».

– Vi er ingen livsviktig næring som sådan. Derfor blir vi hardest rammet i en situasjon som det her. Kulturnæringen er jo i all hovedsak dugnad, veldig mange som jobber for veldig lite for å få til fantastisk fine ting. Det er ganske mange der ute som ikke har så mye buffer å leve av når sånne slike situasjoner dukker opp.

I tillegg sier artisten at man er redd på at restriksjonene nå vil være knekken for mange arrangører og utøvere, og at mange vil bli permittert.

– Det blir interessant hvor mange som er sterke nok til å gjenoppstå på andre siden. Det vil ta lang tid å få Norges kulturdrift på bena igjen. Jeg er veldig bekymret for om bransjen er sterk nok til å tåle en smell som det her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om