Full alarm da cruisepassasjerer fikk corona-symptomer: – Ingen norske kommuner er forberedt på å ta imot 2.000 syke

HAUGESUND (E24): Tirsdag ettermiddag ble krisen avblåst da prøvesvarene til to cruisepassasjerer i Haugesund viste seg å være negative. Nå advarer kommunen andre kystkommuner etter det som kunne ha blitt et massivt smitteutbrudd.

LETTET: Kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen og smittevernlege Teis Qvale informerte om de negative prøveresultatene tirsdag.

Haakon Nordvik, E24
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert: Publisert:

Haugesund kommune satte umiddelbart krisestab da to av passasjerene om bord på cruiseskipet «Aida Aura» mandag varslet besetningen om symptomer på det nye coronaviruset.

En av passasjerene hadde da fått beskjed fra tyske myndigheter om at det var påvist smitte hos en av hans kolleger i Tyskland, som han hadde vært i kontakt med før avreise.

Imens smittevernlegen i kommunen gikk om bord i skipet for å teste passasjerene, satte en rekke aktører krisestab.

Mandag kveld sendte rederiet corona-prøvene med taxi fra Haugesund til Haukeland universitetssykehus i Bergen. I påvente av prøvesvar ble alle de 1.200 passasjerene om bord satt i karantene, og nektet å forlate skipet.

– Det kunne ha vært et epidemiutbrudd i skipet, og da ville vi hatt ansvaret for å ta hånd om det. Det ville vært en massiv utfordring, sier smittevernlege Teis Qvale til E24.

Bakgrunn: Cruiseskip til kai i Haugesund med corona-mistanke

– Ville blitt krevende

Det er det tyske cruiserederiet Aida Cruises som eier skipet. Dette rederiet eies av cruisekonsernet Carnival, et av verdens største cruiseselskaper.

Carnival eier også cruiseskipet «Diamond Princess», som ble satt i karantene utenfor Japan i februar. 3.700 mennesker ble beordret til å holde seg om bord i skipet i flere uker etter at det ble påvist corona-smitte på flere passasjerer.

I løpet av karantenetiden ble totalt 705 mennesker smittet om bord i skipet, og seks av dem er døde.

Kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen i Haugesund legger ikke skjul på at situasjonen mandag kom brått på, og at et annet utfall på corona-prøvene ville krevd drastiske tiltak.

– Jeg tror det ville blitt krevende. Derfor er det viktig at cruiseskipene er nøye med pasientsikkerheten om bord slik at det ikke skjer. Det er vi helt avhengige av, for ingen norske kommuner er forberedt på å ta imot 2.000 syke, sier Thorbjørnsen.

KARANTENE: Aida Cruises måtte forlenge oppholdet i Haugesund med nesten et døgn etter at to passasjerer meldte om corona-symptomer.

Haakon Nordvik, E24

Etterlyser bedre beredskapsplaner

Han får støtte fra smittevernlege Qvale. Han mener at situasjonen på cruiseskipet i Haugesund bør være en vekker for andre kystnære kommuner.

– Mange kommuner har nok ikke tenkt over den potensielle smitterisikoen det er ved cruiseskip som ankommer. Selv om det er grunn til å tro at rederiene tar dette på alvor, så tror jeg at kommunene må være flinkere til å ha beredskapsavtaler på dette.

I fjor var det 2.759 cruiseanløp i Norge med nesten 4,1 millioner passasjerer. Det var en økning på 360.000 passasjerer fra 2018. Totalt økte antall cruiseanløp til norske destinasjoner med åtte prosent fra 2018 til 2019, viser nye tall fra Kystverket.

Så lenge et cruiseskip ligger til kai er det kommunen som har ansvaret for å håndtere et eventuelt smitteutbrudd.

– Vi har jo pandemiplan i Haugesund. Der står det om cruiseskip spesifikt, men i svært sliten grad. Vi kommer nok til å se på våre prosedyrer og få implementert cruiseskipene på en større måte enn det de er nå, sier han til E24 tirsdag.

Les også

Negativt prøveresultat for cruisepassasjerer i Haugesund

Roser rederiet

Havnedirektør i Karmsund Havn, Tore Gautesen, omtaler Haugesund som en av Europas raskest voksende cruise-destinasjoner. Han mener det siste døgnet har vært svært lærerikt.

– Hvis vi skal holde på med dette, så må vi være klare for å håndtere slike hendelser, sier han.

Gautesen viser til at flere av kommunene som til stadighet får besøk av store cruiseskip er langt mindre enn Haugesund.

– Jeg tror mange kommuner må stille seg spørsmål om hvor skikket de er til å eventuelt kunne bistå hvis det er behov for det.

Les også

Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor

Både Gautesen og kommunen roser rederiet for deres håndtering av situasjonen.

Skipet forlot Haugesund kort tid etter at prøvene ble bekreftet negative tirsdag ettermiddag.

– Vi er glade for at prøveresultatene er negative og vil benytte muligheten til å takke de norske helsemyndighetene, kommunen, havnevesenet og lokalsamfunnet i Haugesund for deres hjelp og bistand i denne situasjonen. For Aida Cruises har sikkerheten, helsen og trivselen til våre gjester og mannskap topp prioritet, skriver Kristian Hvilen i rederiet i en e-post til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Cruiseskip
  3. Haugesund
  4. Karmsund Havn
  5. Coronaviruset

Flere artikler