Skal finansiere to batterifabrikker: Svenske Northvolt tar opp kjempelån

Den svenske batteriprodusenten Northvolt låner 14,5 milliarder kroner fra et konsortium av banker, pensjonsfond og finansinstiusjoner, for å finansiere utbyggingen av to kjempefabrikker samt forskningsanlegg.

Illustrasjon av Northvolts planlagte produksjonsanlegg for batterier i svenske Skellefteå.
Publisert: Publisert:

Etter å ha hentet inn 1,6 milliarder dollar (14,5 milliarder kroner) har selskapet totalt lånt om lag 27 milliarder kroner til å finansiere utbyggingene sine.

Northvolt skal bygge to store batterifabrikker, i svenske Skellefteå og tyske Salzgitter. I tillegg skal det bygge ut virksomhet innen forskning, industrialisering og gjenvinning. Forskningslaboratoriet skal ligge i svenske Västerås.

Målet er en markedsandel på 25 prosent av Europas batterimarked, og halvparten av batterimaterialet skal være gjenvunnet.

En slik markedsandel vil kunne kreve produksjon av batterikapasitet på 150 gigawattimer (GWh) i året, ifølge selskapet.

– Fremdriften i elektrifiseringen er sterkere enn noensinne. Kundene våre trenger store volumer med batterier av høy kvalitet med lavt CO₂-fotavtrykk, og Europa må bygge en fullt regionalisert verdikjede, sier Northvolts konsernsjef Peter Carlsson, som også er en av selskapets grunnleggere og aksjonærer.

Blant eierne i Nortvolt er bilprodusenter som BMW AG og Volkswagen, samt Stena AB, Siemens AG og energiselskapet Vattenfall AB.

Disse låner ut penger

De som låner penger til Northvolt i denne omgangen er PFA Pension, APG, BNP Paribas, Danica Pension, IMI - Intesa Sanpaolo, ING, Danske Bank, KfW IPEX-Bank, SEB, Siemens Bank, SMBC, Société Générale, Swedbank og UniCredit.

– Det å etablere en batteriindustri i industriell skala i Sverige vil ha betydelige ringvirkninger for sysselsetting, forskning og utvikling, leverandører og gjenvinning, sier sjefen for den nordiske investeringsbanken NIB, Henrik Normann.

I tillegg er også investeringsbanker som European Investment Bank, Nordic Investment Bank og Export-Import Bank of Korea (KEXIM) med på lånepakken.

Northvolt har nå 700 ansatte på sine anlegg i Sverige, Polen og Tyskland.

– Betydelige investeringer

Den europeiske bilsektoren står i en stor omstilling, og en rekke produsenter planlegger å rulle ut enorme mengder elbiler i de kommende årene. Da trengs det batterier, og EU har et mål om selv å kunne produsere en høyere andel av det verdensdelen trenger av råvarer og innsatsfaktorer i industrien.

Det første produksjonsanlegget i Skellefteå skal kunne levere batterier med samlet kapasitet på 40 gigawattimer (GWh) i året fra 2021. Den tyske fabrikken skal kunne levere 20 GWh fra 2024. Det kan også komme et anlegg for batterisystemer i polske Gdansk.

– Dette nye industrielle landskapet vil kreve betydelige investeringene i de neste årene, sier Northvolts finansdirektør Alexander Hartman.

Norsk Hydro inngikk nylig samarbeid med Northvolt om gjenvinning av batterier, noe som etter planen skal skje på et anlegg i Fredrikstad.

Publisert:
Gå til e24.no