Thon med ståltro på kjøpesenter: – Ingenting kan konkurrere med butikken
Til tross for at Thons kjøpesentre stadig blir mindre verdt, har 96-åringen fremdeles tro på at netthandelen aldri kan erstatte butikken.
Til nå i har Olav Thon Eiendomsselskapet skrevet ned verdiene på kjøpesentereiendom med 695 millioner kroner.
Konsernet skriver i årsregnskapet at etterspørselen etter kjøpesentereiendom er relativt lav, men finansdirektør i Olav Thon Gruppen Arne B. Sperre mener investorene må innse at kjøpesentrene ikke vil dø.
Under et arrangement i Oslo denne uken ga Olav Thon (96) uttrykk for at han har minst like stor tro på sentrene som sin egen finansdirektør.
– Netthandelen vil ta mer og mer av handelen, men jeg har fremdeles stor tro på kjøpesentrene, sier Olav Thon til E24.
Konsernet han fremdeles leder på daglig basis eier ni av ti av Norges største kjøpesentre. Til sammen har den totale porteføljen en butikkomsetning på over 60 milliarder kroner.
– 60 milliarder er mye penger for en Hallingdøl, spesielt når du tenker på at én milliard er tusen millioner, spøker én av Norges rikeste menn.
Thons kjøpesentre har sunket 695 millioner i verdi i år
– En form for kos
I fjor var veksten for norske kjøpesentre rett over 1 prosent. Justert for arealendringer var vekten kun på 0,8 prosent, ifølge Kvarud Analyse.
Julehandelen var den virkelige skuffelsen. Den falt tilbake 0,5 prosent, og flere skyldte på kampanjen Black Friday.
Til tross for dystre tall, tror ikke Thon at kundene vil skygge unna, men at folk må få flere opplevelser når de besøker sentrene.
– Kjøpesentrene er en form for kos. Netthandelen kommer selvsagt til å ta sitt, men ingenting kan konkurrere med å gå inn i en butikk og finne ting som man kanskje ikke hadde tenkt på, sier Thon.
– Men tenker du at det er for mange kjøpesentre i Norge i dag?
– Nei, det tror jeg ikke.
– Så det er ikke noe forskjell på sentrene som ligger i byen, fremfor på landet?
– Det kommer selvsagt an på lokasjonen, men jeg tror folk kommer til å fortsette å komme til selv små steder som Levanger og Steinkjer.
Færre folk i butikkene
Det er ikke bare Thon som merker endringene i bransjen. En av landets andre store kjøpesenterkjeder er finske Citycon som eier 15 sentre i Norge, og er en av Nordens største kjøpesentereiere.
Citycon justerte ned guidingen for 2019 etter halvårsrapporten i juli, og hadde nullvekst på inntektssiden for sine sentre i årets første halvår.
Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister
Det norske markedet var det eneste som også så færre folk i kjøpesentrene, hvor fot-trafikken gikk ett prosent tilbake.
Finansdirektør Sperre i Olav Thon Eiendomsselskap sier man er inne i en omstilling i handelsbransjen hvor det er lettere å skille kjedene fra dem som håndterer endringer i bransjen godt, fra dem som ikke gjør det.
– Forskjellen på butikkene er store i disse dager, hvor det i enkelte butikker er fullt trøkk med kunder, er det i andre butikker bare betjeningen, sier han og kaller butikkomsetningen så langt i år «relativt brukbar».