Professor Aarebrot: – Brekke hadde vært sparket av Røkke

Professor Frank Aarebrot sier Telenor-sjef Sigve Brekke hadde fått sparken hvis Kjell Inge Røkke var største eier. Men BI-professor tror ikke Brekke-exit er så opplagt.

MÅ HAN UT? Meningene er sterke og ekspertene er uenige. Her er Telenor-sjef Sigve Brekke avbildet utenfor Oslo Rådhus etter utdelingen av Nobels Fredpris 2016 lørdag.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
 • Karl Wig
 • Bjørn Haugan
 • Marius Lorentzen
 • Eirik Mosveen
Publisert:,

– Det er mye som er uavklart i striden som foregår i Telenor. Men det ser ut til at styreleder Gunn Wærsted ikke har tillit til Telenor-sjef Sigve Brekke og at hun har god støtte fra sin største eier, næringsministeren, sier Aarebrot.

– Hvis det hadde vært Kjell Inge Røkke som hadde eid 54 prosent i et selskap hvor eksempelvis Bjørn Rune Gjelsten var styreleder, og de ikke hadde tillit til toppsjefen: Da hadde han ikke blitt særlig gammel i den jobben.

– Brekke hadde blitt kastet?

– Ja. Det spesielle i denne saken er at han fortsetter som toppsjef, til tross for at styrelederen har bedt ham om å gå av.

– Du tror han må gå?

– Ja, det har vært såpass mange forhold at jeg tror det.

Les også

Mæland: – Telenor er i en vanskelig situasjon

– Hadde vært rett ut

Aarebrot, som er professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, mener begeret burde vært fullt for lenge siden:

TROR BREKKE MÅ UT: Professor Frank Aarebrot.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Jeg mener prinsipielt at det holdt med CV-jukset. På min arbeidsplass her på Universitetet hadde det vært rett ut hvis jeg hadde gjort det han gjorde. Rett og slett fordi vi skal lære de unge å være ærlige og korrekte, sier Aarebrot.

Det var Kapital som i fjor avslørte en rekke feil ved CV-en til Brekke.

– I tillegg ble det reagert kraftig på manglende kvinnerepresentasjon i ledelsen, som i stor grad bidro til at daværende styreleder Svein Aaser måtte gå av. På toppen av dette kommer selvsagt satsningen i India, som Brekke ledet, som har gitt et tap på 25 milliarder, sier Aarebrot, og fortsetter:

– Wærsted er ikke sjefen

– Og i går fikk vi altså vite at Telenor ikke bare har sponset idrettslag, men antiterror-enheter i Bangladesh. Så skriver Telenor at styret har konkludert med at det ikke er fellende for Brekke. Jeg sliter med å forstå hva som skjer.

Men at Brekke må gå er ikke så opplagt for BI-professor Morten Huse. Han mener flere av de som nå krever Brekkes avgang hopper bukk over Telenor-styret som har valgt ham til sjefstolen, og legger for stor vekt på hva styreleder Gunn Wærsted vil.

– Wærsted er ikke sjefen til Brekke. Det er styret som er sjefen – det er helt klart de som avgjør, og ikke styreleder, sier Huse.

Les også

Telenors fagforening slår ring rundt Brekke

– Føler ikke på det samme presset

Han peker på flere ting han mener taler for at en Brekke-exit ikke er så opplagt:

 • Å ansette Brekke var styrets egen beslutning. – Hvis styret fjerner konsernsjefen, innrømmer de samtidig at de ikke gjorde en god nok jobb i ansettelsesprosessen, sier Huse.
 • Konsernsjef sitter i utgangspunktet tryggere enn styrelederen.
 • Både CV-pyntingen fra i fjor og sakene som har kommet opp om Brekkes tid som Asia-sjef – nå sist med interne regelbrudd i Bangladesh – skal være godt kjent for Telenor-styret. – Vi hører til stadighet om disse sakene som trekkes opp mot Brekke, men dette er saker styret har tatt stilling til underveis, og de har altså likevel godtatt Sigve Brekke, sier Huse.
 • Og fire av styremedlemmene i Telenor er ikke bosatt i Norge: Jacob Aqraou og Regi Aalstad bor begge i Sveits, mens Sally Davis og Ashok Vaswani er bosatt i London. – Det er grunn til å tro at de ikke i like stor grad påvirkes av den norske debatten, og ikke føler på det samme presset for å tilpasse seg styreleder eller Staten, sier Huse.

– Jeg tror ikke styret vil kaste Sigve Brekke, oppsummerer han.

Etterspør informasjon

Uansett hva som skjer mener Frank Aarebrot det nå er viktig at offentligheten blir informert, slik at usikkerhet fjernes.

Han får følge av Telenor-analytiker Christer Roth i DNB Markets.

– Markedet legger til grunn at det skal være en velfungerende relasjon mellom styret/styreleder og ledelsen. Det kan se ut som om det potensielt ikke er tilfelle, ut i fra det som har vært omtalt av media i løpet av de siste dagene.

– Vi ser det som naturlig at både styret og administrasjonen har interesse av å avklare situasjonen og dermed gi markedet mer informasjon om de faktiske forhold, sier han.

Jusprofessor Tore Bråthen ved BI sier Telenor er blitt tatt på sengen:

– De hadde åpenbart sett for seg at dette skulle være en intern prosess. At det er så mye intern informasjon som har lekket ut, har ikke Telenor vært forberedt på i det hele tatt.

Stille fra Wærsteds «sjef»

Lederen for Telenors bedriftsforsamling, Anders Skjævestad, har ikke ønsket å uttale seg om den pågående konflikten mellom styreleder og konsernsjef i Telenor.

Bedriftsforsamlingen har ansvaret for å utpeke styremedlemmer, velge styreleder og engasjere seg i store beslutninger for selskapet. Dette kan for eksempel inkludere en fusjon eller større investeringsbeslutninger.

E24/VG var mandag ettermiddag i kontakt med Skjævestad. Han ønsket ikke å kommentere om når han og bedriftsforsamlingen eventuelt vil gripe inn for å løse konflikten som har oppstått mellom Sigve Brekke, styrelederen og enkelte i styret. Han vil heller ikke gå inn på om en uttrekning fra India, med påfølgende milliardtap, er noe de vil engasjere seg i.

Det er bedriftsforsamlingen som kan gå inn og bytte ut hele styret eller enkeltmedlemmer på vegne av eierne.

Etter det E24/VG får opplyst er det foreløpig ikke kalt inn til et ekstraordinært møte i bedriftsforsamlingen. Etter planen skal de møtes en gang før jul, som de alltid pleier å gjøre.

Både Skjævestad og Mette Wikborg, ekspedisjonssjefen ved Næringsdepartementets eierskapsavdeling, sitter sammen i nominasjonskomiteen. Skjævestad opplyser at de alltid har en løpende dialog om styresammensetningen i telegiganten.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA sier Kjell Inge Røkke ikke ønsker å kommentere saken. Det ønsker heller ikke Sigve Brekke, opplyser Telenors kommunikasjonsdirektør Severin Roald.

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Sigve Brekke
 3. Gunn Wærsted
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Wærsted og Brekke til møtet i Telenors bedriftsforsamling

 2. Telenors bedriftsforsamling: – Ser alvorlig på uenigheten i styret

 3. DN: Brekkes Asia-fortid er årsak til Telenor-konflikten

 4. Annonsørinnhold

 5. Telenor-styret fastholder tilliten til Brekke

 6. Telenor-styret samles til mulig skjebnemøte