Kakaoprisene stuper til jul

... men det trenger ikke bety billigere sjokolade for deg.

FERSK KAKAO: Her åpner kakaobonde Antoine Kakule Kihumuledi en kakao-frukt ved hans gård i Mbau i Den demokratiske republikken Kongo. Bildet ble tatt i november.
Publisert:

I flere år har prisen for råvaren kakao steget, men nå ser det ut til at det snur.

Da det første lyset på adventsstaken ble tent, kom meldingen om at kakaobønne-importen fra Elfenbenskysten hadde steget med 49 prosent sammenlignet med året før, ifølge Bloomberg.

Det var tredje uken på rad som viste en importøkning sammenlignet med året før.

Og samtidig falt fremtidsprisen for kakao til det laveste nivået på tre år i New York.

Priskrig på julevarer - nå dumpes prisene igjen, sjekk listen!

Vest-Afrika

Elfenbenskysten er det landet som produserer mest kakaobønner, og to tredeler av verdens kakao blir eksportert fra Vest-Afrika.

Noe av bakgrunnen for den økte optimismen er også at det meldes om vått vær i Vest-Afrika, i motsetning til tidligere år, da det var meldt om tørke og dårlig klima for kakaoplantene.

Les også

Rapport: Global oppvarming setter kaffeproduksjonen i fare

Produksjonsøkningen gjør at markedet går over fra å ha for lite av råvaren til å tilfredsstille markedet, til å ha det største overskuddet på seks år, ifølge Citigroup.

Selv om vi nå går inn i høytiden for søtsaker, så får også et lavere konsum av sjokolade litt av skylden.

Sjokolade

I forrige uke falt kakao-prisen med 9,4 prosent til 2,17 dollar per tonn på ICE Futures U.S. i New York. Dette er det største prisfallet siden 2009, og en nedgang på 31 en prosent sammenlignet med i fjor.

TAR TID: Det tar lang tid før endringer i råvareprisen merkes for norske sjokoladeentusiaster, ifølge Nidar. Her er fra deres fabrikk i Trondheim.

Den industrien som bruker mest kakaobønner er sjokoladeindustrien, men aktører i bransjen forteller at det vil ta tid før et prisfall blir synlig i norske butikker.

Les også

Appelsinavlinger trues av regn og sykdom: – Juiceprisene kan ikke gå noen annen vei enn opp

– De aller fleste produsenter av sjokolade inngår langsiktige avtaler med råvareleverandørene for å unngå store prishopp. Varene som selges i norske butikker nå er laget for flere måneder siden, med «gamle» råvarepriser, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge, som blant annet eier Nidar.

– Uansett råvareprisvariasjoner, er det alltid butikkene selv som suverent bestemmer utsalgsprisen, noe som priskrigen i handelen i disse dager er et eksempel på, legger han til.

Priskrigen

Både Coop Norge, Norgesgruppen og Rema 100 bekrefter at det tar lang tid før råvarepriser slår inn i butikkene deres.

I Norgesgruppen forteller at forhandlerne hadde frist til midten av november for å levere inn nye priser på varer, som skal gjelde fra 1. februar, forteller kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne.

– Fallende priser vil da først bli tatt inn 1. juli 2017, om kakaoprisene fortsetter å falle, skriver hun i en e-post til E24.

Les også

«Et lite stykke Norge» dumpes i årets julepriskrig

Harald Kristiansen i Coop Norge sier at de lave sjokolade-prisene som vises i butikkene er et resultat av helt andre mekanismer enn lavere kakao-pris, nemlig priskrigen.

– Vi har lovet våre kunder, som også er våre eiere, at vi skal ha det beste utvalget og de laveste prisene på julehandelen. Om sjokoladeprisene blir lavere mot jul, så er det markedet som avgjør. Senker konkurrentene prisene, så følger vi etter, sier Kristiansen.

Prisdirektør Stian Mårdalen i Rema 1000 sier at innkjøpsprisen fra leverandører er viktig for prissettingen, men at det tar tid før de også påvirkes av råvareprisene. Han viser også til priskrigen nå før jul

– Vi skal presse priser hele julen, også på sjokolade, sier Mårdalen til E24.

Les også

«Et lite stykke Norge» dumpes i årets julepriskrig

Les også

Dagligvarekjedene øker produksjonen av vegetarprodukter

Les også

Avokado-salget har eksplodert: Kiloprisen doblet i løpet av fem år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om