Optimismen tilbake på Vestlandet

Næringslivsledere på Vestlandet ser igjen lyst på fremtiden. Med Rogaland i spissen melder bedriftene om en positiv utvikling det siste kvartalet. 

POSITIVE: Andelen bedriftsledere som forventer en positiv utvikling i etterspørselen de neste seks månedene har økt med 15 prosentpoeng til 61 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Foto: Hallgeir Vågenes VG
Publisert:,

Det oljetunge fylket melder om en like positiv utvikling som de andre fylkene i regionen, viser den såkalte Vestlandsindeksen, som Sparebanken Vest lager i samarbeid med Respons Analyse.

- Peker oppover

– Vi kan konstatere at alle piler nå peker opp for oljefylket, og det er en sterk nedgang i antall bedrifter i fylket som venter å nedbemanne det kommende halvåret, forteller konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest, Ragnhild Janbu Fresvik.

Undersøkelsen, som er gjort blant 700 bedriftsledere, viser nå bedring i etterspørsel, investeringer, sysselsetting og lønnsomhet. Andelen som forventer en positiv utvikling i etterspørselen de neste seks månedene har økt med 15 prosentpoeng til 61 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Les også

Oljebyens bolig-snuoperasjon: – Det har nesten eksplodert

Tidligere har indeksen vist at vestlandsbedrifter har vegret seg for å investere, men nå øker investeringene.

En tredel av bedriftene ønsker å øke investeringene det neste halvåret.

- Løsner i boligmarkedet

Som E24 skrev torsdag er det også andre piler som peker oppover for Rogaland.

Etter en ringerunde hos eiendomsmeglerte i Stavanger, hvor det har vært negativ årsvekst og det har stått bom stille i markedet, fortelles det om at det nå har løsnet i byens boligmarked.

– Det har nesten eksplodert, sier Privatmegleren-direktør Grethe Meier til E24.

Hittil i år har meglerkjeden solgt 45 boliger i Stavanger. På samme tid i fjor viste fasiten 18.

Klokken 10.00 fredag kommer det ledighetstall fra Nav, og klokken 11.00 kommer det boligprisstatistikk for februar. Begge tallene vil si noe om Stavanger beveger seg videre i rett retning.

Les også

– Det har nesten eksplodert

Les også

Venstre vil stanse oljefondets aksjeforvaltning

Les også

Rapport: Norge bidrar med 470.000 jobber i USA