SSB: - Liberal innvandring gir fattigdom

En av norges fremste tallknusere, SSB-sjef Ådne Cappelen, sier det er umulig å stoppe fattigdommen om ikke Norge får strengere innvandringspolitikk.

- FRISINNET INNVANDRING SKAPER FATTIGDOM: SSB-sjef mener en liberal innvandringspolitikk gjør det vanskeligere å løse fattigdomsproblemet.

SCANPIX
  • E24
Publisert:

- Med så stor innvandring som det er i dag er det umulig å fjerne permanente lavinntektsgrupper på en fornuftig måte, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen til Dagbladet.

Fattige forblir fattige

Cappelen henviser til SSBs inntektsstatistikk fra 1986 til 2007.

I statistikken går det klart frem at det er de fattigste av oss som stiger minst i inntekt og får en stadig mindre del av de totale inntektene i Norge.

Fra 2006 til 2007 gikk de med 123 000 kroner i inntekt etter skatt, opp med 6,3 prosent, mens de som hadde lønninger over 700 000 hadde en lønnsvekst på nesten 16 prosent. I 2007 hadde halvparten av befolkningen bare 33,9 prosent av inntektene.

- Om man fyller på i bånn..

Cappelen peker på at innvandringspolitikken er en viktig årsak til at de som befinner seg i lavinntektsgruppene ikke blir med på de store inntektsløftene. Han peker på faktorer som at voksne mennesker fra den tredje verden bruker tid på å skaffe seg kompetanse som gjør at de kan få godt betalte jobber her i landet.

- Om man bare fyller på i bånn, så blir det værende slik, sier Cappelen om fattigdomsproblemene i Norge.

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler